
Yhteinen taival – Ylen vuosikymmenet
1920-luku
Yleisradio perustettiin 9.9.1926.
Ohjelmiston tavoitteena oli “kansansivistyksen edistäminen, hyödyllisten tiedonantojen toimittaminen ja viattoman ajanvietteen hankkiminen”. 10.9. radioitiin ensimmäinen jumalanpalvelus ja 14.9. ensimmäinen kuunnelma, August Strindbergin pienoisnäytelmä Paria.
Niin me uskommekin saavamme teidän kaikkien aulista apuanne alkavassa työssämme. Sillä yleisradiotoiminnan tärkeimpänä edellytyksenä lopultakin on hyvä yhteisymmärrys ja hedelmällinen yhteistyö ohjelman lähettäjän ja niitten kuuntelijain välillä.
Ensimmäinen säätiedotus merenkulkijoille lähetettiin Hanko-radiossa 15. maaliskuuta vuonna 1926. Radiosta lähetetyt säätiedotukset ja myrskyvaroitukset ovat olleet arkipäivää tuosta päivästä lähtien. Ne ovat osa Yleisradion viranomaistiedottamista.
Suosituimpia ohjelmia olivat musiikkiesitykset ja puheohjelmat. Selostajat olivat suurten tapahtumien silminnäkijöitä. Musiikilla oli alusta alkaen merkittävä osa Ylen ohjelmistossa. Radio-orkesteri – sittemmin Radion sinfoniaorkesteri – perustettiin jo 1927.
Ylen rahoitus perustui alusta alkaen lupamaksuihin. Kuuntelulupia oli perustamisvuoden lopulla noin 10 000.
1930-luku
Suomalainen yhteiskunta oli 1930-luvulla maalaiskylien maa. Neljä viidesosaa suomalaisista asui maalla ja kaksi kolmasosaa sai elantonsa maa- ja metsätaloudesta. Yleisradion lähetysten kuuntelemisen mahdollisti harvaan asutun maan sähköistäminen. Kaikki Yleisradion lähetykset olivat suoria vuoteen 1934 asti.
1930-luku oli radiokuunnelmien aikaa. Suosituimpana sarjana oli Suomisen perhe. Urheilutapahtumien selostukset lisääntyivät ja kouluradiolähetykset aloitettiin 1934. Yleisradion ensimmäisiltä vuosilta ei ole säilynyt ohjelmia kuultavaksi, sillä aluksi ohjelmia tallennettiin vain kokeeksi.
Vanhin Ylellä tallessa oleva radio-ohjelma on presidentti P. E. Svinhufvudin uudenvuoden puhe vuodelta 1935.
Alusta lähtien Yleisradio on lähettänyt myös aikamerkkiä. Aluksi se annettiin triangelilla, vuodesta 1934 lähtien gongilla. Myöhemmin otettiin käyttöön viidestä lyhyestä ja yhdestä pitkästä piippauksesta koostuva aikamerkki, joka on edelleen käytössä.
Arvoisa Yleisradio, voisitteko kohteliaimmin ottaa huomioon, että toivoisin kuulevani Miliza Korjuksen iki-ihanan Warum?-kappaleen. Kunnioittavin terveisin vakiokuulijanne rouva Nieminen Kuusankoskelta
Lauantain toivotut levyt on Yleisradion vanhin yhtämittaisesti jatkunut ohjelma. Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien.
1940-luku
Vuosikymmentä leimasivat kansainväliset kriisit ja sotavuodet. Talvisota, välirauhan aika ja jatkosota vaikuttivat Yleisradion toimintaan ja ohjelmistoon.
Radion piti tyydyttää poliittisen ja sotilaallisen toiminnan lisäksi kansanhuollon toiveet sekä rintamamiesten tarpeet: Radiossa luettiin tiedotuksia kansalaisille ja lähetettiin tervehdyksiä rintamalle. Sota-aika synnytti myös iskelmäklassikoita.
Rauhan tultua Yleisradio palasi normaaliin arkeen ja puolustusvoimien ohjelmisto jäi pois. Radiosta lähetettiin ajankohtaisia ohjelmia, jotka palvelivat Suomen jälleenrakentamista. Kulttuuri- ja kasvatustavoitteet tulivat sisällöissä keskeisiksi.
Ensimmäinen Metsäradio lähetettiin 1946. Säännölliset saamenkieliset ohjelmat aloitettiin lokakuussa 1947. Radioteatteri perustettiin 1948 tuottamaan “mahdollisimman korkeatasoista teatteritaidetta”. Radion ääreen kokoonnuttiin kuuntelemaan Viisasten kerhoa ja Kalle Kustaa Korkin seikkailuja.
Tässä vaiheessa luotiin pohja Ylen parlamentaariselle ohjaukselle, joka toimii edelleenkin. Yhtiön ensimmäinen eduskunnan valitsema hallintoneuvosto aloitti toimintansa.
Vuonna 1949 Yleisradio välitti presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanoton ensimmäistä kertaa.
1950-luku
Yle aloitti säännölliset televisiolähetykset Suomen television nimellä 1958. Television suosio oli suurempi kuin oli osattu aavistaakaan: kotimaiset elokuvat, urheilu ja radiosta tutuksi tullut lavaviihde vetivät katsojia.
Yleisön suursuosikki oli vuonna 1958 alkanut Palapeli-viihdeohjelma ja sen suosituin osuus, Niilo Tarvajärven juontama Laatikkoleikki.
Vaikka Markus-setä ja muut radiokuuluisuudet olivat suuruuksia, ensimmäinen megatähti syttyi televisiossa. Teija Sopanen aloitti kuuluttajana, mutta päätyi television monitoiminaiseksi. Koko kansan Teija oli Suomen suosituin tv-esiintyjä melkein kaksikymmentä vuotta.
Radion Ula-asemat rakennettiin ja kuuluvuus parani. Uusia suosittuja ohjelmia olivat Tervetuloa aamukahville sekä Kankkulan Kaivolla.
1960-luku
Suomen suuren rakennemuutoksen vuosikymmenenä väestö muutti etelään ja maalta kaupunkeihin. Länsi-Euroopan yli pyyhkäissyt henkisen muutoksen aalto näkyi myös vaurastuvassa Suomessa. Aikakautta kuvasi halu herättää keskustelua ja saada ihmiset toimimaan.
Yleisradio kehitti ohjelmatoimintaa ajan hengessä pystyäkseen paremmin täyttämään sivistys- ja valistustavoitteensa. Yleisradion historian ajanjaksoa 1965–1969 kutsutaan usein reporadioksi silloisen pääjohtajan Eino S. Revon mukaan.
TV2 syntyi, kun Yle alkoi toimia kahdella tv-kanavalla 1965.
Suomi osallistui ensimmäisen kerran Eurovision laulukilpailuihin vuonna 1961 Laila Kinnusen esittämällä kappaleella Valoa ikkunassa.
Sävelradio mullisti Yleisradion musiikkitarjonnan aloittamalla iskelmien soittamisen. Muutamassa viikossa perustettu Sävelradion toimitus alkoi soittaa kevyttä musiikkia peräti kuusi tuntia päivässä.
Vuoden 1964 alkupuolella puolen miljoonan tv-luvan raja meni rikki. Ensimmäinen suora väri-tv-lähetys tehtiin 1967.
Urheiluruutu aloitettiin vuonna 1963. Ylen uutiset oli hankittu alkuvuosikymmeninä Suomen Tietotoimistolta, mutta vuonna 1965 Yle alkoi lähettää omia uutisiaan radiossa ja televisiossa.
1970-luku
Yleisradion ja koko Suomen 1970-lukua voi luonnehtia määritteellä politisoituminen. Suomen suunnasta käytiin kamppailua. Elimme Kekkosen aikaa, maailman puheenaiheita olivat öljykriisi, idän ja lännen liennytyspolitiikka, ETYK-huippukokous, ja terrorismi Euroopassa.
Yleisradio kehitti aluetoimintaa ja lisäsi ohjelmistoa. Radioon tuli kaksi kanavaa. Yleisohjelma oli asiapitoinen kanava, johon liittyi myös viranomaistiedotuksia. Rinnakkaisohjelma-kanavan sisältö oli viihteellisempää. Kolmanneksi ohjelmakanavaksi muodostui ruotsinkielinen ohjelma.
Puhelinlangat laulaa oli kontaktiohjelmien edelläkävijä. Ensimmäinen alueellinen radio Ylen aikainen aloitti pääkaupunkiseudulla vuonna 1975.
Televisiossa saivat ensiesityksensä Myrskyluodon Maija ja Kahdeksan surmanluotia. Viihdettä edusti Jatkoaika, Sirkus Pasila ja Ilkamat.Vuonna 1977 ruutuun ilmestyi yksi Ylen klassikoista, Pikku Kakkonen.
1980-luku
Yleisradio oli 1980-luvulla aivan uudessa tilanteessa, kun yhtiö sai kilpailijoita. Markkinoille tulivat kaupalliset radiot, uusi kaupallinen tv-kanava, kaapelitelevisio ja MTV:n uutiset.
Yle aloitti Tekstitelevisiotoiminnan 1981. Miljoonas väri-tv-lupa lunastettiin vuonna 1982, säännölliset yöradiolähetykset alkoivat 1987 ja tv-lähetykset uudesta lähetyskeskuksesta 1988.
Ylen ohjelmallinen panostus oli tv-historian suurteos, neliosainen tv-elokuva Rauta-aika. Alkuperäinen Rockradio aloitti rinnakkaisohjelmassa. Iskelmä- ja rock-ohjelma Hittimittari täydensi television musiikkitarjontaa.
Suosittuja viihdeohjelmia olivat Reinikainen, Hukkaputki, Hepskukkuu, Velipuolikuu ja Mutapainin ystävät.
1990-luku
1990-luvun alussa Suomessa alkoi pankkikriisi joka johti maamme historian ehkä suurimpaan lamaan. Lamalla oli syvä vaikutus koko vuosikymmenen ajan Suomen talouteen, kulttuuriin, politiikkaan ja ilmapiiriin.
Lamaa paettiin Ylen elämänmakuisten draama- ja viihdesarjojen pariin. Suosittuja olivat mm. Metsolat, Kotikatu, Vuoroin vieraissa, Kummelit ja Tuttu juttu.
Ensimmäinen nuorille suunnattu populaarimusiikin kanava Radiomafia perustettiin vuonna 1990.
Saamelaisten oma radiokanava perustettiin ja uutisia alettiin tehdä viittomakielellä.
Yle aloitti verkkopalvelut avaamalla omat kotisivunsa vuonna 1995 ja ensimmäinen Ylen vaalikone oli käytössä vuoden 1996 eurovaaleissa
Vuonna 1996 mustavalko-tv-lupa poistui käytöstä.
Ykkösen aamu-tv aloitti 1997. Yle perusti myös Suomen ensimmäiset digitaaliset radiokanavat, Yle Radio Peilin, Ylen Klassisen ja Radio Ainon.
Ylen tehtävät määriteltiin Yleisradio-lailla, joka astui voimaan 1994.
2000-luku
2000-luvun alku oli kaukana lamavuosista. Suomessa internet ja matkapuhelimet yleistyivät nopeaan tahtiin. Suomalaiset kansainvälistyivät ja talous eli vahvaa kasvukautta.
Viihteeseen rynnistivät uudet ohjelmatyypit: humoristinen animaatio ja tosi-tv. Itse valtiaat, Pasila ja Satuhäät nousivat suosikeiksi.
Teknologiahuumassa television suosituimipia ohjelmia olivat myös yllättäen maalaiskomediat ja draamasarjat kuten Mooseksen perintö, Turvetta ja timantteja, Raid, Pirunpelto, Karjalan kunnailla ja Taivaan tulet.
Ylen alueelliset tv-uutiset käynnistyivät loppiaisena 2000 ja laajentuivat lopulta kattamaan koko maan. Vuonna 2007 Yle perusti oman uutistoimiston.
Yle avasi Elävän arkiston 80-vuotisjuhlansa kunniaksi 9.9.2006. Vuonna 2007 avautunut Yle Areena oli maan ensimmäinen verkkopalvelu, jonka avulla saattoi katsella televisio-ohjelmia ja kuunnella radio-ohjelmia silloin, kun itselle sopii.
Suomi voitti Euroviisut vuonna 2006 ja isännöi seuraavana vuonna ensimmäisiä Eurovision laulukilpailuja Suomessa.
Suomi siirtyi digitaaliseen televisioon kun analogiset tv-lähetykset lopetettiin elokuussa 2007.
2010-luku
Globalisaatio, digitalisaatio ja modernit kansainvaellukset ovat kuluvan vuosikymmenen isoja otsikoita.
Yle Areena ja Elävä arkisto äänestettiin vuonna 2011 ensimmäisen kerran Suomen arvostetuimmiksi palveluiksi verkossa.
Yle on alan edelläkävijä Suomessa. Yle Areena ja Elävä arkisto äänestettiin vuonna 2011 Suomen arvostetuimmiksi palveluiksi verkossa. Sittemmin molemmat palvelut on palkittu useasti.
Yle on muuttunut ajan mukana.Yle on digitalisoinut television, uudistanut tuotantotapoja ja rakentanut uusia verkkopalveluita. Kaikki televisiokanavat ovat olleet katseltavissa suorana Yle Areenassa huhtikuusta 2013 alkaen.
Yle kehitti ensimmäisen uutissovelluksensa Yle Uutisvahdin vuonna 2014. Se valittiin heti samana vuonna Suomen parhaaksi julkisen sektorin mobiilipalveluksi. Yle Uutisluokka aloitti mediakasvatuksen yhdessä koulujen kanssa vuonna 2014. Uutisluokan tavoitteena on edistää nuorten medialukutaitoa ja lisätä koululaisten kiinnostusta ajankohtaisia asioita ja yhteiskuntaa kohtaan. Yle laajensi uutispalveluaan aloittamalla venäjänkieliset tv-uutiset keväällä 2013 ja karjalankieliset radiouutiset Pohjois-Karjalan alueella alkuvuodesta 2015.
Tv-kanavien lähettäminen teräväpiirtomuodossa alkoi 2014 ja vuonna 2015 lähes kaikki Ylen tekemät televisio-ohjelmat olivat teräväpiirto- eli HD-laatua.
Ylen rahoitusmalli muuttui ensimmäisen kerran yhtiön perustamisen jälkeen: laitteen käyttöön perustuvasta maksusta siirryttiin Yle-veroon vuonna 2013.
Yle on yhteinen juttu.
Suomalaisten oma yhtiö kertoo sinun tarinasi.
Yleisradion toimitus- ja pääjohtajat vuodesta 1926
väliaikainen toimitusjohtaja L. M. Viherjuuri 2.6.1926–31.3.1927
väliaikainen toimitusjohtaja Yrjö Koskelainen 1.4.1927–12.10.1927
väliaikainen toimitusjohtaja, prokuristi A. Deinert 13.10.1927–7.12.1927
toimitusjohtaja (pääjohtaja 1.4.1944 alkaen) Hj. W. (Hjalmar Woldemar) Walldén (nimi v:sta 1935 J. V. (Jalmar Voldemar) Vakio) 7.12.1927–25.4.1945
pääjohtaja Hella Wuolijoki 26.4.1945–31.12.1949
pääjohtaja Einar Sundström 1950–1964
pääjohtaja Eino S. Repo 1965–1969
pääjohtaja Erkki Raatikainen 1970–1979
pääjohtaja Sakari Kiuru 1980–1989
pääjohtaja Reino Paasilinna 1.1.1990–31.3.1994
toimitusjohtaja Arne Wessberg 1.4.1994–30.4.2005
toimitusjohtaja Mikael Jungner 1.5.2005–30.4.2010
toimitusjohtaja Lauri Kivinen 1.5.2010–
Pitkään Yleisradion toimitus- tai pääjohtaja nimitettiin poliittisin perustein ja määräajaksi. Nykyistä toimitusjohtajaa Lauri Kivistä ei ole nimitetty poliittisin perustein, ja hänellä on vakituinen työsuhde.
Ylen pääjohtajien kavalkadi Elävässä arkistossa