Quantcast
Channel: Elävä arkisto | yle.fi
Viewing all 1270 articles
Browse latest View live

Keskiarvotyttö asui maalla, paiski töitä ja pohti kauppakoulua

$
0
0

Vuonna 1972 ilmestyneessä dokumentissa tavataan valtakunnallinen "keskiarvotyttö", 18-vuotias Erja, joka kertoo elämästään, mahdollisuuksistaan ja asenteistaan.

Keskiarvotyttö Erja maalaiskaupassa
Keskiarvotyttö Erja maalaiskaupassa Kuva: Yle kuvanauha

Kyläkaupan myymäläapulaisena toimivan Erjan perheeseen kuuluu kolme nuorempaa sisarusta, yksi vanhempi ja äiti. Peruskoulu-uudistuksen aloitusvuonna lähetetyssä dokumentissa kerrotaan, että alle puolet 18-vuotiaista on koulussa. Heistä puolet on käynyt vain kansakoulua ja puolet asuu maalla. Erja edustaa valtakunnallisesta nuorisotutkimuksesta haettua keskiarvoa.

Erjan kotipaikan ongelmat ovat osin samoja kuin 2000-luvun pikkukunnissa: nuorisolle ei ole tarpeeksi tekemistä. Keskiarvotytön elämä kuluu pääasiassa töissä. Kylä ei tarjoa erityisempiä harrastusvaihtoehtoja; talvella voisi kyllä hiihtää ja jotkut pelaavat lentopalloa, mutta töiden jälkeen energia on vähissä. Tanssilavakin lopetettiin. Suuri osa kylän nuorisosta käy päivällä töissä ja istuu illat baarissa.

Täällä ei voi harrastaa oikein mitään.

Myymäläapulaisen työ on mukavaa, mutta sillä ei tienaa. Erja empii vastaamista palkkaa kysyttäessä ja toteaa lopulta saavansa vähimmäispalkan. Erja ei ole nirso töiden suhteen, mutta tehdastöihin hän ei ryhtyisi.

Mut on opetettu siihen, että täytys olla mahdollisimman itsenäinen.

Erja on kasvatettu itsenäiseksi, työtä pelkäämättömäksi naiseksi; hän aloitti kyläkaupan kesäapulaisena jo 11-vuotiaana. Töitä on aina ollut tarjolla eikä työttömyys pelota, kun ei ole nirso. Itsenäisyyden painottaminen liittynee myös siihen, ettei Erjan perheessä ole miestä. Koulussa häntä on sen vuoksi syrjitty niin oppilaiden kuin opettajien taholta.

Täällä on kommunisteja kauheesti.

Erja ei ole poliittisesti aktiivinen, mutta kuuluu kyllä ammattiliittoon. Pikkukunnat politisoituivat 1960-70-luvuilla, ja ilmiö näkyy Erjankin arjessa. Erja ei tahdo osallistua järjestöjen toimintaan, sillä ne edustavat aina jotain poliittista alaa.

Jotenki pahasti katsotaan sitä, jos sanoo että on esimerkiks kansalaiskoulusta.

Tulevaisuudesta Erja ei ole varma. Hän pohtii kauppakoulua ja kodinhoitajaopistoa ja on kuullut kirjekurssista, joka auttaa kaupallisella alalla. Monet nuoret jatkokouluttavat itseään kirjekursseilla. Oppikoululaisista Erjalla ei ole mairittelevaa kuvaa: he ovat käytökseltään vapaampia, mikä johtaa itsekkyyteen ja leuhkuuteen.

Kansanopiston Erja lopetti taloudellisista syistä kesken. Koulunkäynti on hänen mukaansa useimmiten kiinni rahasta.

Yhtenäisen peruskoulun toteuttamisesta Suomessa annettiin laki vuonna 1968. Peruskoulu-uudistus alkoi dokumentin lähetysvuonna, ja sitä toteutettiin vaiheittain eri osissa Suomea. Tilastokeskuksen mukaan 17% 20–29-vuotiaista oli suorittanut vain perusasteen tutkinnon vuonna 2014.


Frank Sinatra – mies ja Ääni

$
0
0

Frank Sinatra on monessa yhteydessä julistettu 20. vuosisadan suurimmaksi laulajaksi. Juhani Similä, Peter von Bagh ja Pekka Laine omistivat hänelle vuonna 1994 mammuttimaisen radiospesiaalin, joka kävi juurta jaksain läpi niin miehen kuin hänen taiteensa vaiheet.

Frankien maailma toteutettiin alun perin 6,5-tuntisena yöllisenä maratonlähetyksenä joulukuussa 1994. Kevääksi 1995 siitä editoitiin oheinen neliosainen sarja Frank Sinatran tie laulajasta legendaksi.

Frank Sinatra (1915–1998) oli laulaja, elokuvanäyttelijä, showmies, kaikkien aikojen ensimmäinen teini-idoli ja monimutkainen, ristiriitainen inhimillinen pakkaus. Orkesterinjohtaja Harry Jamesin löytämä laulava tarjoilija nousi muutamassa vuodessa huippusolistiksi, josta alettiin pian käyttää nimitystä "the Voice", ääni.

Sinatraa edelsi kokonainen tunteellisten miessolistien, croonerien, sukupolvi, jonka keulakuva oli hänenkin ihailemansa Bing Crosby. Mutta vasta Sinatran myötä bigbandien hallitsema aikakausi vaihtui toden teolla soololaulajien aikaan. Ohjelman aloitusjaksossa Peter von Bagh jopa määritti tämän murroksen vertauskuvallisen tapahtumahetken.

Tähden syntyhetki

Pitkät pätkät Sinatra-spektaakkelista eteni keskustelevassa moodissa, muiden läsnäolijoiden puheisiin ja soitettuun musiikkiin reagoiden. Jossakin kohtaa Frank-sessiomme alkupuolella Petteri vetäisi ensimmäisen kunnon soolon. Kuuntelimme Sinatran ja Tommy Dorseyn orkesterin levytystä Stardust marraskuulta 1940. Mesmeroivan esityksen päätyttyä Petteri silmäili muistiinpanojaan ja antoi palaa. (– –)

Omien havaintojen, omien tuntemusten ja historiallisten tosiasioiden välille rakennettu kaari huipentui Sinatran esityksen yhden yksityiskohdan, muutaman sekunnin mittaisen draamallisen taitoskohdan purkuun. Noin viidentoista sekunnin kohdalla Frank Sinatran ääni irtoaa The Pied Pipers -lauluyhtyeen ehjästä harmoniarintamasta ja valtaa valokeilan ja kaiken huomiomme. 'Lonely nights, dreaming of a song…' Hetki on halvaannuttava, jos sitä oikeasti kuuntelee. Olin kuunnellut kappaleen aiemmin kymmeniä, ehkä satoja kertoja. En selvästikään ollut ymmärtänyt hiljentää oikealla kohdalla tai suunnata antenneja täysin oikein. Nyt seurasin monttu auki, kuinka Petteri puhui synnytystapahtumasta, yksilön irtaantumisesta kollektiivin puristuksesta, tähden syttymisestä ja ainutkertaisesta luomiskertomuksesta. Toden totta, sehän silmiemme ja korviemme edessä tapahtui.

Lainaus Pekka Laineen artikkelista Peter von Baghin juhlakirjassa Citizen Peter, toim. Antti Alanen ja Olaf Möller, Like 2013.

Ohjelmasarjan toinen osa koskettelee Sinatran nousua teini-idoliksi, näyttelijäksi ja sotavuosien suurviihdyttäjäksi. Hintelä, hörökorvainen nuorukainen vetosi avuttomuudellaan ja haavoittuvuudellaan nuoreen naisyleisöön, joka vastasi hänelle hysteerisellä pyörtyilyllä.

Laulajasuosikista alettiin 1940-luvulla leipoa myös filmitähteä, aluksi vaatimattomilla tusinatekeleillä. Käännekohta oli uuden tyypin musikaali Laulaen maihin (Anchors Aweigh, 1945), jossa hän jakoi pääosan tanssija Gene Kellyn kanssa. Yhteistyö jatkui neljä vuotta myöhemmin Stanley Donenin ohjaamassa täysosumassa Ilo irti (On the Town, 1949).

Menestynyt moniviihdyttäjä esitettiin yleisölle amerikkalaisten perhearvojen tukipylväänä, vaikka todellisuudessa hän oli valloituksistaan kirjaa pitävä hamesankari. Julkisuuskuva sai jo 1940-luvun lopulla pahaa säröä, kun alettiin huhuilla Sinatran yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Kolmas osa käynnistyy 1950-luvun alusta, jolloin skandaalinkäryinen avioero ja oletetut mafiasuhteet tekivät supertähdestä sensaatiolehtien maalitaulun. Urallaan pysähdystilaan ajautunut Sinatra oli Pekka Laineen mukaan varsin selvä esikuva Mario Puzon Kummisetä-romaanin laulajahahmolle Johnny Fontanelle.

Uuden nousun toi vuonna 1953 intensiivinen suoritus elokuvassa Täältä ikuisuuteen (From Here to Eternity), joka nosti Sinatran yhtäkkiä esiin vakavan draaman esittäjänä. Pian hän sai uudenlaista uskottavuutta ja ulottuvuutta myös laulajana.

Vähemmän tunnettua on, että 1950-luvun Sinatra oli vakaumuksellinen rasismin ja mccarthyismin vastustaja. 1960-luvulla hän tuki innolla John F. Kennedyn presidenttikampanjaa, mutta suhde uuteen valtaeliittiin kariutui ilmeisesti viitteisiin laulajan gangsterikytkennöistä. Vuosikymmenen lopulla hän teki poliittisen täyskäännöksen konservatiivien kanattajaksi.

Ohjelman tekijöitä askarruttaa Sinatran jopa tahalliselta tuntuva tapa tehdä urallaan ilmiselviä vääriä siirtoja. Filmografiassa vuorottelevat surkeat ja kelvolliset elokuvat, ja muutamia poikkeuksia lukuunottamatta hän hoiti roolisuorituksensa ikäänkuin vasemmalla kädellä. Pohjanoteeraus koettiin von Baghin mielestä 1960-luvulla, jolloin Sinatran johtaman "Rat Pack"-äijäseurueen remuamiset siirrettiin myös valkokankaalle.

Sarjan päätösjakso käsittelee Sinatraa musiikintekijänä. Viisikymmenluvun alkupuolella hän otti tärkeimmällä työkentällään ohjat omiin käsiinsä. Sinatran suunnittelemat albumit, jotka kukin oli rakennettu tietyn tunnelman mukaan, tekivät LP-levystä uudenlaisen taiteellisen välineen. Kolmen minuutin teoksista siirryttiin 45 minuutin kokonaisuuksiin.

Von Bagh korostaa, kuinka Sinatra palautti amerikkalaisen laulun kertovan perinteen, esitti pieniä vinjettejä elämästä ja oli "paljaasti ihmisenä läsnä". Hän osasi hyödyntää luovasti populaarimusiikin historiaa ja onnistui tekemään kaavamaisista aineksista kestäviä teoksia.

Sinatra oli ensimmäinen 1900-luvun keskeisistä laulajista, joka tekivät mikrofonista oman instrumenttinsa, von Bagh sanoo. Lauluäänen lisäksi hänen suurin valttinsa oli uskottavuus: "Ääni on löytänyt ainutlaatuisen symbioosin merkityksen kanssa."

Ohjelmasarjan jaksoja on jouduttu hieman lyhentämään tekijänoikeusrajoitusten johdosta.

Kun nuori on uskossa

$
0
0

Mitä nuorelle tarkoittaa olla uskossa? Arkisto-ohjelmissa 1970-luvulta 2010-luvulle nuoret luterilaiset ja helluntailaiset kertovat ajatuksiaan uskosta. Ohjelmista välittyy kuva arkisesta ja sallivasta luterilaisuudesta ja vahvan hengellisestä helluntailaisuudesta. Kiinnostavia näkemyksiä omasta vakaumuksestaan esitti muun muassa nuori taitelija Marjo Leinonen.

Toukokuussa 1980 Johanneksen kirkon kellot löivät kumeasti. Koristeellisen kirkon sisätiloissa kävi kova kuhina, kun muutama tuhat luterilaisen kirkon nuorta oli kokoontunut sinne viettämään nuorisopäiviä. Usko ja todellisuus -ohjelma oli paikalla, kun nuoret nousivat alttarille kertomaan uskostaan Jeesukseen.

”Mä uskon sen takia, että mä haluan päästä taivaaseen”, kertoi nuori kiharatukkainen mies hymyillen.

Nuorisopäivillä nuoret keskustelivat avoimesti omasta uskostaan. Luterilaisen kirkon piirissä tämä ei ole mikään itsestäänselvyys. Seurakunnan nuorisotalolla aikaa viettivät niin uskovaiset kuin nekin nuoret, jotka ei olleet uskossa. Monille nuorille usko on hyvin henkilökohtainen asia, josta ei haluta tai kehdata puhua ystävien kanssa, ohjelmassa kerrottiin. Erityisen varauksella nuoret suhtautuivat uskon sanoman levittämiseen ystävillensä.

Uskontoa myydään varsinkin nuorille kuten mitä tahansa pintailmiötä tai muotirihkamaa.

Suomalaisista nuorista lähes kaikki halusivat käydä rippikoulun, mutta muuten kirkko on jäänyt nuorille etäiseksi, ohjelmassa pohdittiin. Siitäkin huolimatta uskonnosta oli tullut ohjelman mukaan muoti-ilmiö. Erityisesti muualta tulevat uususkonnot kasvattivat suosiotaan.

”Uskontoa myydään varsinkin nuorille kuten mitä tahansa pintailmiötä tai muotirihkamaa”, kertoja sanoi.

Koska nuoruuteen kuuluu ehdottomuus ja ihanteellisuus, on myös luonnollista, että uskonto kiinnostaa, ohjelmassa pääteltiin.

Jo kymmenen vuotta ennen Usko ja todellisuus -ohjelmaa pohdittiin uskontoa muoti-ilmiönä. Kapsäkissä (1970) aiheesta keskustelivat luterilaisen kirkon aktiivijäsenet nuotion äärellä.

Yksi heistä sanoi, että uskontoon saatettiin helposti liittää iskulause ”Kristus on pop”. Tämä iskulause ei kuitenkaan pitänyt miehen mukaan paikkansa.

”Kyl musta tuntuu, että Kristus ei ole koskaan pop, eikä tule koskaan varmasti sitä olemaankaan”, mies kommentoi.

Hän perusteli väitettään sillä, että oli helppoa tehdä uskonnosta harrastus, mutta elämänsä omistaminen uskolle on paljon vaikeampi tie. Sille tielle jokaista kristittyä kuitenkin kutsutaan.

Pitääkö koko entinen elämä unohtaa uskoon tullessa?

Varsinkin vapaissa kristillisissä yhteisöissä korostetaan ihmisen henkilökohtaista uskoon tulemista. Elämänmuutos ennen ja jälkeen uskoon tulemisen voi olla suuri. Synnit jätetään entiseen elämään ja kasteen jälkeen kaikki teot motivoituvat taivaaseen pääsystä. Tätä aihetta käsitteli nuortenohjelma Anna palaa (1986). Tarkastelussa oli vapaakristillisistä seurakunnista suurin eli helluntaiseurakunta, jonka silloisesta 50 000 jäsenestä reilu kolmasosa oli nuoria.

Siinä missä luterilaisella nuorisotalolla aikaa viettävät myös ei-uskovaiset, helluntaiseurakuntaan liittyminen ei olekaan nuorelle mitään arkista biljardinpeluuta porukassa. Helluntaiseurakunnan jäsenenä nuoren odotetaan osallistuvan hengellisiin kokouksiin, opiskelevan Raamattua sekä kertovan uskostaan muille, ohjelmassa alustettiin.

Kristiina Lahtinen kertoi ohjelmassa, kuinka oli tullut uskoon. Jumalan sana ei auennut hänelle heti, mutta kun hän oli pitkään rukoillut Jeesuksen tulevan hänen elämäänsä, hän huomasi muutoksen.

”Mun mieliteot ja halut alkoivat muuttua. Mä enää kaivannutkaan sellaisia asioita, joita mä olin ennen kaivannut”, Lahtinen sanoi.

Yksi tällaisista asioista oli seksi. Lahtinen eli parisuhteessa ja seksistä luopuminen oli hänen mielestään vaikeaa, mutta kuitenkin Jumala antoi hänelle siihen voimaa. Lopulta se ei tuntunut pahalta tai raastavalta. Luterilaisen kirkon piirissä seksiä ei pidetty lähtökohtaisesti syntinä. Ohjelmassa haastateltu luterilaispappi Lasse Halme sanoi, että syntiä oli vain se, jos itselle tai toiselle teki jotain vahingollista. Samoilla linjoilla olivat Kapsäkinkin luterilaisaktiivit:

”Sitä mitä nuoret harrastavat ja sanotaan synniksi, sitä ei missään nimessä tarvitse hylätä”, yksi miehistä sanoi.

Mun mieliteot ja halut alkoivat muuttua. Mä enää kaivannutkaan sellaisia asioita, joita mä olin ennen kaivannut.

Sen lisäksi, että Anna palaa -ohjelmassa haastateltu Halme käsitti synnit eri tavalla kuin helluntailaiset, hän suhtautui kriittisesti myös siihen, että uskoon tullessa unohdettiin koko siihenastinen elämä.

”Usko on semmoinen prosessi, joka joskus voi käydä hyvin voimakkaana, mutta täytyy koko ajan säilyttää yhteys siihen, mitä ihminen on ollut aikaisemminkin”, Halme pohti.

Ohjelmassa tavattiin myös helluntaipiireissä kasvanut, mutta ne myöhemmin jättänyt toimittaja Daniel Nylund. Myös hän kritisoi Halmeen tavoin uskoon tulemiseen liittyvää radikaalia elämänmuutosta. Hänen mukaansa ihmisen yhteenkuuluvuuden tarve on niin suuri, että tämä on valmis myymään itsestään melkein mitä vain tullakseen hyväksytyksi.

”Samalla hän menettää identiteettiinsä. Hän saa vastalahjaksi kunnon uskovaisen roolin, jonka sisällä ei ole yksilöllisyyttä”, Nylund lausui.

Onko helluntaipiireissä sijaa kyseenalaistamiselle?

Yhteisöllisyys voi olla monelle nuorelle yksi tärkeimmistä asioista uskovaisen elämässä. Mutta entä jos huomaa olevansa erilainen kuin muut yhteisönsä jäsenet?

Ilmestyessään kohua helluntaipiireissä aiheuttanut, vuoden 2011 dokumentti Nuoret hihhulit tutustui kahteen helluntaiseurakunnan toisinajattelijaan. Markus Mäenpää oli luterilainen, joka viihtyi vapaakristillisissä piireissä ja teki työharjoitteluaan helluntaiseurakunnassa. Anna Lehmuskoski taas oli kasvanut helluntailaisessa perheessä, mutta hän epäili oliko ollenkaan oikeanlainen helluntailainen.

Mä en ole semmoinen evankeliointitykki kuin mitä mä kuvittelen, että mun pitäisi olla.

”Helluntailaisuus on enemmän kokemus kuin minkäänlainen oppi, ja jos se kokemus horjuu, on tosi hankalaa olla uskottavasti helluntailainen”, Lehmuskoski sanoi.

Dokumentista välittyi Lehmuskosken syvä syyllisyyden tunto siitä, että hän epäili omaa vakaumustaan. Hän sanoi, että hänen täytyi olla helluntailainen, jotta hänen seurakuntansa ja perheensä hyväksyisi hänet. Lehmuskoski ei kuitenkaan tuntenut olevansa yhtä hyvä helluntailainen kuin muut, koska hän ei esimerkiksi päässyt samanlaiseen karismaattiseen tilaan kuin muut hänen ympärillään.

”Mä en ole semmoinen evankeliointitykki kuin mitä mä kuvittelen, että mun pitäisi olla. Riittääkö se mun seurakunnalle?” nainen kysyi.

Anna palaa -ohjelmassa tavattu nuori taiteilija Marjo Leinonen ei pelännyt kyseenalaistaa ja pohtia omaa vakaumustaan. Helluntaiseurakunnassa pyörivä Leinonen kertoi uskovansa ”ronskiin, rehelliseen, hienhajuiseen, anarkististi-Jeesukseen”.

Kyllä sitä voi rokkaillessaan rukoilla.

Hänen mielestään ei ollut niin yksinkertaista, mikä on hyvää ja mikä syntiä. Leinosella oli kuva hyvästä uskovaisesta, mutta tämä kuva palveli hänen mielestään vain silmiä, ei sydäntä. Hän ei uskonut koskaan mahtuvansa siihen muottiin.

”Hyvä uskovainen menee tynnyriin ja pistää kannen perässään kiinni. Läiskyttää siellä sitten käsiään iloissaan, kun on saanut kokea pelastuksen", Leinonen kuvaili.

Uskossa eläminen ei saanut Leinosta jättämään myöskään hänelle tärkeää rockmusiikkia. Hän ajatteli, että rokatessakin voi rukoilla. Myöhemmin Leinonen tultiin tuntemaan räväkän Balls-yhtyeen solistina.

Julkkikset ja partaradikaalit saivat veren kuohumaan

$
0
0

Miksi tv-julkkis voi ärsyttää -ohjelmassa pohditaan suomalaisten aggressioita. Vuonna 1973 tehdyn katuhaastattelun perusteella ärsytyksen kohteita ovat ainakin Yleisradion toimittajat, televisio-ohjelmat ja huonosti hoidetut parrat.

Erästä vastaajaa ärsyttävät riitaisa ja rikkinäinen elämänmeno. Toinen ei voi sietää toimittaja Hannu Taanilaa. "Eihän se malta olla hiljaa edes viittä sekuntia!" Mies ei tiedä, liittyykö Taanilan käyttäytyminen kommunistiseen propagandaan vai mihin. Yhteiskunnan politisoituminen näyttää yleisesti harmittavan ihmisiä – erästä lapsen kanssa liikkunutta miestä ärsyttää politiikan sotkeminen viihteeseen.

"Kaikki asiat ärsyttää", puuskahtaa kolmea lasta ulkoiluttava nainen. Tarkemmin kysyttäessä nainen kuitenkin pitää Taanilasta ja jopa toimittajan parrasta. Lenita Airisto ei miellytä, sillä "hän tietää mikä hän on."

Ohjelmassa mennään kuitenkin syvemmälle ärsytyksen juurille. Professori Kirsti Lagersperz demonstroi, miten aggressio herää hiiressä pulloharjan heiluttelulla. Ärsytetyn hiiren elimistössä tapahtuu pitkälti samoja muutoksia kuin ihmisessä: noradrenaliinin eritys lisääntyy, mikä johtaa autonomisen hermoston muutoksiin, pintaverenkierron lisääntymiseen, karvojen pystyyn nousemiseen ja silmäterien laajentumiseen. Samoin voi käydä ihmiselle ärsyttävää tv-ohjelmaa katsoessa tai silloin, kun mökkitontille tulee vieras ihminen.

Miksi tv-julkkis ärsyttää?
Miksi tv-julkkis ärsyttää? Kuva: Yle kuvanauha
Miksi tv-julkkis ärsyttää?
Miksi tv-julkkis ärsyttää? Kuva: Yle kuvanauha
Miksi tv-julkkis ärsyttää?
Miksi tv-julkkis ärsyttää? Kuva: Yle kuvanauha

Ohjelmassa näkyy ajan politisoinnin, vasemmistolaisuuden ja "partaradikaalien" aiheuttama närä, mutta ärsyyntyneen palautteen luonne on tunnistettavissa nettiajallakin. Yleisradion tv-sisällöstä suivaantunut katsoja uhkaa: "Kyllä sisällissota on lähellä jos näin jatketaan ja ensimmäisenä tuhotaan se Pasilanmäki."

TV1:n palautetta vastaanottanut työntekijä ei suostu kommentoimaan, millainen kuva Suomen kansasta puheluiden perusteella välittyy.

Galilein elämä -näytelmässä esiintyvä Kapo Manto uskoo, että uusi tieto ärsyttää yhä vallanpitäjiä samalla tapaa kuin Galileon tähtitieteelliset havainnot. "On käyty Kuussa, mutta Chilen tapaus on olemassa silti."

Nuorten partaradikaalien habitus tuntuu suivaannuttavan hattupäistä herraa: "Kyllä tekis mieli mennä ja tehdä solmu siihen tukkaan ja nostaa puunoksalle kuivamaan." Mies kieltää, että esimerkiksi poliittiset mielipiteet vaikuttaisivat ärsyyntymiseen – hän kiinnittää vain huomiota siihen, miten ulkonäköä on hoidettu. Hoidettu parta menettelisi, "muttako se on ku joku turpeennuija siinä suun alla."

Ohjelma kuului yleisradiotoiminnan ajankohtaisia asioita käsittelevään teemailtaan.

Pieni jääkausi jätti jälkeensä nälkää, sotaa ja kohtalokasta taidetta

$
0
0

Pieni jääkausi jäähdytti Euroopan 1500–1800-luvuilla. Viileän ajanjakson seurauksena nähtiin nälkää, mutta muistoksi jäi myös maalaustaidetta ilonpidosta Euroopan jäätyneillä joilla. Radion ohjelmasarja Mitä pikkujääkausi sai aikaan? tarkkailee kylmää ilmastovaihetta monitieteellisesti. Toimittaja Jorma Kallenaution kanssa keskustelua käyvät vuonna 2001 arkkitehti Aaro Söderlund, metsätutkija Mauri Timonen, sotahistorioitsija professori Jussi T. Lappalainen ja hydrologi Esko Kuusisto.

Mitä pikkujääkausi sai aikaan? -ohjelmasarjan aluksi arkkitehti Aaro Söderlundin kuvailee, miten talvi 1564–1565 oli ensimmäinen pikkujääkauden suurtalvista Länsi-Euroopassa, kovin ainakin 340 vuoteen. Tuona talvena alankomaalainen taidemaalari Pieter Brueghel vanhempi maalasi ensimmäiset maisemamaalauksensa. Poikkeuksellisen kylmä talvi on ikuistettu teokseen Metsästäjiä talvimaisemassa tai Metsästäjät lumessa (Tammikuu sarjasta Vuodenajat, 1565).

Monitieteisiä tutkimuskulmia harrastava Söderlund on historiasarjoistaan tunnetun Jorma Kallenaution aisaparina koko pikkujääkausisarjan ajan. Kallenaution mukaan sääolojen vaikutusta historiankulkuun on yleisesti käsitelty vain löyhästi sivuten. Sääoloihin viittaavia aikalaisten kirjoituksia on kuitenkin jo keskiajalta eri puolilta Eurooppaa. Sääolojen hahmottamisen apuna on myös puun muisti: ikimäntyjen kasvua kuvaavat vuosirustot osoittavat kylmyyspiikit ja vastaavasti lämpöhuiput, jolloin puun kasvu oli voimakkainta. Vuosirustokalenterista kertoo aloitusjaksossa Metsäntutkimuslaitoksen tutkija Mauri Timonen.

Pikkujääkauden katsotaan päättyneen 1850-luvulla, mutta käsitys ajanjakson alkamisvuosisadasta vaihtelee. Monen muun tätä ilmastovaihetta tutkineen tavoin Aaro Söderlund näkee pikkujääkauden alkaneen varsinaisesti 1500-luvun puolessa välissä. Mitä pikkujääkausi sai aikaan? -sarjan toisessa osassa Söderlund kertoo, että 1500–1600-lukujen taitteen kylmälle vaiheelle oli tunnusomaista se, että erilaiset säämittauslaitteet ja -menetelmät kehittyvät yhtä kyytiä kylmenevän sään kanssa. Keksittiin ilmanpaine-, vuoksi- ja luodemittarit, ja alettiin pitää kirjaa siitä, miten monena päivänä Hollannin kanavat tai Islannin rannat ovat jäässä, milloin Thames jäätyy tai millä korkeudella ovat jäätiköt Alpeilla.

Halla vei viljan ja nälkä kansan

Päänäyttämönä kylmyyden tapahtumille on Eurooppa Alppien pohjoispuolella. Aaro Söderlundin mukaan 1500-luvun lopulla katastrofeja alkaa olla siinä määrin, että on enää vaikea nähdä metsää puilta: 1565 yleinen katovuosi ja Skotlannissa lammaskato, pari vuotta myöhemmin Belgiassa kärsittiin perunakadosta ja perunaa täytyi alkaa laivata Kanariansaarilta. Vuosi 1601 tunnetaan olkivuotena, sillä nälänhädässä ihmiset joutuivat syömään jopa olkia. Esimerkiksi Islannissa maatilat jäivät etenevien jäätiköiden alle ja hätaruokana käytetyt simpukatkin kuolivat rannoilta. Venäjällä kärsittiin katovuosista, nälästä ja vallanliitokset natisivat, kun rosvojoukot kiersivät maata. Myös Suomessa maatilat autioituivat, ja kun sää parin vuoden kuluttua hieman lämpeni, seurasi vuonna 1603 rutto.

Jotain hyvääkin hyisestä säästä seurasi. Arkkitehtinä Söderlund huomaa yhteyden siinä, miten ulkotilojen kylmetessä ihmiset siirtyvät sisätiloihin. Akustiikka kehittyy ooppera- ja teatterirakennuksissa. Sääolot vaikuttivat voitokkaasti myös Ruotsi-Suomen mahdin nousuun. Sotahistorioitsija professori Jussi T. Lappalainen kertoo sarjan toisessa osassa Kaarle X Kustaan yllätyshyökkäyksestä yli äkillisesti jäätyneiden Tanskan salmien.

Sarjan kolmannessa osassa kerrotaan 1600-luvun lopun nälänhädästä Suomessa ja sen epätoivoisiista seurauksista. Otteet Einar W. Juveliuksen Suomen kansan aikakirjojen 4. osasta (1930) kuvaavat kurjuutta: "Vuosina 1695 ja 1696 pani halla kaiken viljan koko Pohjanmaalla, niin ettei surkeutta voida kyllin valittaa... ...Paljon ihmisiä kuoli nälkään. Kajaanissa lapset söivät vanhempiansa. Haaskat ja muut, jota ei voi paljon mainita, olivat köyhien ainoana ravintona. Kerjäten kuljeksivat ne ympäri maakuntaa. Toisinaan oli niitä 70 yhdessä talossa. Siitä syntyi ankara tauti, niin että 30 tai useampiakin pantiin samaan hautaan."

1600-luvun päättyessä Suomen kansa oli kokenut järkyttävän väestökatastrofin ja kolmasosa väestöstä oli kuollut. 1700-lukukin alkoi hyvin kylmänä. Euroopassa muistiinmerkityistä tapahtumista kertoo sarjan neljännessä osassa Aaro Söderlund. Esimerkiksi Sveitsissä karjalle jouduttiin syöttämään kuusenoksia ja päädyttiin usein hätäteurastuksiin. Viljan talvehtimista häiritsi Sveitsissä aiemmin tyypillisesti skandinaavisten olojen loinen. Skotlannin ylämailla täysi kato ja nälänhätä. Kirkonkirjat kertovat, miten köyhät kävivät kiskomassa nokkosia kirkkotarhoista, tappelivatkin kasveista ja sitten ahneesti söivät ne. Kansaa kuoli ja tuho oli monin paikoin suurempi kuin mustan surman aikaan. Lapsille orjuus nähtiin valona tunnelin päässä, sillä orjista pidettiin huolta, joten nälkäkuolemaa kaihtaakseen vanhemmat myivät lapsiaan orjiksi.

Talvi oli sodassa hyinen vihollinen

Venäjällä kauppareitit oli 1500-luvulla organisoitu pohjoisesta Jäämeren kautta kulkeviksi ja Arkangel oli Venäjän ainut merisatama. Mutta kun pohjoinen Jäämeri jäätyi umpeen, siirrettiin kansainväliset kauppiaat Narvaan odottamaan uuden satamakaupungin eli Pietarin valmistumista. Osin siis kylmien sääolojenkin vaikutuksesta 1703 Itämeren rannalle perustetusta Pietarista tuli Venäjän pääkaupunki 1712.

Sääolot vaikuttivat 1700-luvun alussa Ruotsin Venäjää, Saksia, Tanskaa ja Puola-Liettuaa vastaan käymän Pohjan sodan kulkuun. Aaro Söderlund kertaa neljännessä jaksossa Pohjan sodan vaiheet: Vuonna 1701 Ruotsin kuningas oli salamasodalla pakottanut Tanskan rauhaan, löi sitten Narvassa Venäjän ja seuraavaksi siirtyikin yllätten sotimaan Puolaan ja Pohjois-Saksaan. Tuolla sotaretkellä vierähtikin seitsemän vuotta. Kun tilanne Puolassa ja Saksassa oli rauhoittunut, päätti Ruotsi vuonna 1707 hyökätä Berliinin seudulta Varsovan kautta suoraan Moskovaan, ja lopettaa Venäjän olemassaolon kertakaikkisesti. Seuraavana vuonna 1708 alkoi toinenkin hyökkäyssuunta: Suomesta Pietarin seudun kautta Inkeriin, jonne joukot jäivät kuitenkin pussiin, ja sotilaat jouduttiin evakuoimaan pois veneellä. Eteläisempi hyökkäyshaara eteni kuitenkin hyvin Puolan halki. Mutta sitten alkoikin talvi 1708–1709, jota ruotsalaisessa historiankirjoituksessa kutsutaan "helvetin talveksi". Kylmyydessä ruotsalaissotilaiden kerrotaan jopa jäätyneen satulaan. Talvi tuhosi Kaarlen sotajoukkoja vihollistakin enemmän. 30 000 sotilaan armeija kutistui 23 000 mieheen, ja joukko oli ylen nääntynyt ja masentunut.

Tuuli kävi talvena 1708–1709 Siperiasta, jolloin mm. Itämeri jäätyi niin, että Baltiasta käveltiin jään yli Ruotsiin. Myös Atlantti jäätyi Brestissä ja ranskalaisia kuoli kaduille. Viininviljely Pohjois-Ranskassa päättyi pysyvästi ja Etelä-Ranskassa kaikki appelsiinipuut kuolivat. Ja kun pähkinäpuutkin kuolivat, kalusteteollisuus kriisiytyi. Aaro Söderlundin mukaan tässä voi nähdä sademetsien ylihakkaamisen alun, kun Aasiasta alettiin tuoda kalustepuukatoa paikkaamaan mahonkia.


Kun sää alkoi parantua vuoden 1725 tienoilla, alkoi puolestaan kristinusko heiketä. Kovien aikojen hellittäessä vanhat uskomukset saivat väistyä, ja alettiin siirtyä järjen ja valistuksen aikaan. Ruotsi-Suomessa tilanne oli kuitenkin toisenlainen, sillä suuria osia Ruotsin armeijaa oli asunut Siperiassa kymmenen vuotta kaukana papeista. Palatessaan kotikonnuilleen sotilaat toivat muassaan sotareissuillaan Saksassa omaksumansa pietistisen uskonsuuntauksen. Se oli niin kova isku Ruotsin kirkolle, että tuli kielto pitää jumalanpalvelus ilman pappia. Pohjolassa mentiin siis hiemaan toiseen suuntaan kuin Englannissa, jossa ranskalaisen filosofin paroni Montesquieun mukaan ei ollut enää uskontoa lainkaan, vaan ihmiset alkoivat nauraa, jos heiltä kyseli uskonnosta.

Tulivuorenpurkaukset tuovat taivaalle tuhkaa ja värikkäät auringolaskut

Sarjan päätösjaksossa Aaro Söderlund kertoo, että kun pikkujääkauden syvimpiä kohtia on selitetty auringon säteilymäärien vaihtelulla, niin 1752 tulevat aivan uudet sääilmiöt: suuret räjähtävät tulivuoret. Vaikutukset kestävät vuosisadan 1850-luvulle.

Vuonna 1783 Yhdysvaltain vapaussota loppui, mikä merkitsi korkeasuhdanteen äkillistä romahtamista. Edellisinä vuosina yksin Suomesta oli viety USA:n markkinoille satoja puualuksia ja tervaa, mutta nyt tuottoisa vienti loppui kertaiskulla. Ja sitten saman vuoden touko-kesäkuussa Islannissa räjähti suuri tulivuori Laki, minkä seurauksena aurinko pimeni kolmeksi viikoksi vulkaanisen pölyn vuoksi, myrkyllinen rikkipitoinen sumu levisi Länsi-Eurooppaan, kasvit kuolivat Hollannissa saakka ja tuhkasade tuhosi Skotlannin sadot. Samana vuonna elokuussa 1783 räjähti Japanissa vielä toinen suuri tulivuori Asama. Aaro Söderlund kertoo, että Islannin ja Japanin suurten tulivuodenpurkausia esitetty syyksi siihen, että 1780-luvun ilmasto ja tuulet menivät täysin sekaisin. Yläilmakehässä oli epätavallisen suuri määrä vulkaanista tuhkaa. Japanissa seurasi viisi peräkkäistä kylmää kesää, jolloin riisi ei kypsynyt, seurasi suuri nälänhätä ja ruuaksi syötiin kissoja, koiria, juuria ja pähkinöitä.

Söderlundin mukaan myös Ranskan suuri vallankumous on seurausta murheellisesta säänkehityksestä, joka lähtee liikkeelle vuoden 1783 tulivuorenpurkauksista. Seuraava talvi oli vuosikymmenen kylmin Englannissa, Etelä-Englannissakin oli 80 lumipäivää. Sveitsissä on lunta liki puoli vuotta, esimerkiksi Bernissä 150 päivää. Vuoden 1785 julmaa talvea seuraa tilastojen kylmin maaliskuu, josta Ranska kärsi pahiten, sitten päälle kuiva kesä, josta seurasi rehukriisi ja karjaa jouduttiin teurastamaan. Nälkä ja tyytymättömyys kasvoivat, talonpoikaiskapinoita ja kansannousuja oli ympäri Eurooppaa. 1787 alkoi Alankomaiden vallankumous, joka tuotti itsenäisen Belgian. Samana vuonna Ranskan aatelisto aloitti oman kapinansa. 1788 oli kuivin vuosi Englannissa ja Walessa 250 vuoteen. Englanti aloitti suuret väestönsiirrot Australiaan, ensivaiheessa siirrettiin rangaistusvankeja ja sotilaita. Samana vuonna myös Ranskassa oli erittäin suuri kato ja nälänhätä, ja elokuussa Ranskan valtionkassa lakkautti kaikki maksunsa. Syyskuussa alkoivat Pariisista mielenosoitukset, teollisuus kävi puolella teholla ja kymmenet tuhannet työttömät vaelsivat Pariisiin. Vuonna 1789 Ranskassa työläinen joutui käyttämään keskimäärin 88 prosenttia ansioistaan pelkkään leipään, vaatteisiin tai vuokraan ei juurikaan ollut enää varaa. Sitten sää pikkuisen helpottaa ja silloin paine purkautuu: Bastille vallattiin heinäkuussa hyvässä säässä.


1816–1817 oli maailmanlaajuinen nälänhätä. Alkusysäyksenä oli vuonna 1814 suuri tulivuorenpurkaus Filippiineillä ja vuotta myöhemmin 1815 Indonesiassa Tamboro-tulivuoren räjähdys. 15 kuutiokilometriä kalliota levisi maailmanlaajuiseksi pölyvanaksi. Tamboron räjähdys tapahtui niin lähellä päiväntasaajaa, että sen vaikutus levisi kummallekin kalotille. Maailman tuulikuviot menivät täysin sekaisin, auringon säteily ei päässyt sisään ja maa jäähtyi. Balkanilla alkoi ruttoepidemia, Koreassa hurjia monsuunisateita, Pohjois-Intiasta lähti liikkeelle ensimmäinen tunnettu mantereet ylittänyt suuri koleraepidemia ja samanaikaisesti Euroopassa riehui pilkkukuume-epidemia. Pohjois-Amerikassa New Yorkissa satoi lunta keskellä kesää, Lounais-Englannissa satoi koko ajan ja sato epäonnistui, koko Euroopassa viljasato oli onneton, Alpeilla oli vakava kato ja nälänhätä. 1816 viljan hinta oli Saksassa korkeimmillaan ainakin tuolloin tilastoituun 360 vuoteen. Peruna tosin pelasti vielä laajalti Euroopassa, eritoten Irlannissa.

Aaro Söderlund kertoo, että taiteessa vuosi ilman kesää näkyy esimerkiksi kirjallisuudessa: Mary Shelley kirjoitti vuonna 1816 Sveitsissä asuessaan Frankensteinin. Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 5 Kohtalonsinfonia sopii hyvin kuvaamaan aikakautta. Maalaustaiteessa mm. William Turner kuvasi Tamboro-tulivuoren pölyn värjäämiä kelta-violetteja auringonlaskuja Lontoossa. Tulivuorenpurkauksen nostattama pöly pysyi ilmakehässä parikymmentä vuotta.

Suomessa suuret nälävuodet olivat 1860-luvulla. Vuonna 1845 Siperia oli sulanut ja tuli lämmin vuosi. Söderlundin kertoman mukaan aivan kummia tapahtui ja Suomessa satoi kananmunankokoisia rakeita. Tuolloin Lena-joella kiersi luotausalus, jonka tehtävänä oli kartoittaa joen reittiä. Alus ei tehtäväänsä oikein pystynyt, sillä Lena-joki oli lainehtiva vesilakeus, jossa killui jäätyneitä mammutinjäänteitä matkalla pohjoiselle Jäämerelle. Tästä lämpöpulssista seurasi ennakoimattomia ongelmia perunanviljelylle. Euroopan monista kylmyysvaiheista selvinneet perunat olivat vuoristoperunaa, jolla ei ollut vastustuskykyä perunarutolle. Nyt kun Eurooppaan tuli ilmasto, joka oli suotuisa perunarutolle, ei eurooppalaisella perunalla ollut sille lainkaan suojauskykyä – perunat kuolivat siihen paikkaan ja ihmisiä sen seurauksena. 1860-luvulla Ruotsissa, Suomessa ja Euroopan-puolisella Venäjällä oli kato ja nälänhätä. Vuonna 1866 kuolleisuus ylitti Suomessa syntyvyyden, ja Suomen kunnat ajautuvat velkakierteeseen maksamattomien jyvä- ja rahalainojen takia. 1867 seuraa kauhutalvi, lavantautia ja nälkäkuolemat. Suomessa kuoli vuonna 1868 enemmän ihmisiä kuin koskaan minään yksittäisen vuotena, kaikenkaikkiaan 137 700 henkeä.

Mitä pikkujääkausi sai aikaan -sarjan lopuksi toimittaja Jorma Kallenautio ja koko ohjelmasarjan mukana kulkenut monitieteilijä arkkitehti Aaro Söderlund pohtivat tulevaisuutta ja ihmisen roolia. Söderlundin mukaan auringon kehityskaaren ymmärryksen perusteella maapallolla on noin 500 miljoonaa tai miljardi vuotta aikaa ennen kuin meret kiehuvat kuiviin. Söderlund pohtii, että ihmisellä on rooli olla pahentamassa luonnonkatastrofeja. Esimerkiksi 1868 Suomesta ammuttiin viimeinen kotoperäinen majava ja hirvikantakin miltei kokonaan.

Ihmisen suuri tehtävä maan päällä olisi ennakoida ja varautua ilmastosta aiheutuviin suuriin mullistuksiin siten, että luomakunta mahdollisimman hyvin selviytyisi niistä.― Aaro Söderlund

Suomen kielen oppiminen voi käydä ihan leikiten

$
0
0

Suomen kieli on tunnetusti yksi maailman vaikeimmista oppia. Yksityisessä kielikoulussa Tampereella on käännetty kielenopetuksen perusteet päälaelleen, ja oppimistulokset ovat huikeita.

Opettaja Önne Kankaisen kädet kurkottavat ensin kohti kattoa – "Pohjois-Suomi" – sitten hän laskee kätensä polvien alle – "Etelä-Suomi". Käynnissä on yksityisen kielikoulun Onnenkielen suomen alkeiskurssi. Pohjantähden alla: Suomi menee päähän -ohjelmassa seurattiin alkeiskurssilaisten opintietä maaliskuusta elokuuhun 2003.

Kankainen käyttää kielikoulussaan suggestopedistä opetusmenetelmää, jossa noudatetaan ihmisen luonnollista kielenoppimistapaa. Menetelmään kuuluu muun muassa paljon käsillä ja vartalolla elehtimistä, leikkimistä ja pelaamista.

Hänen mukaansa maahanmuuttajat oppivat kielen samalla tavalla kuin lapset. Ensin tulee intonaatiovaihe, jota seuraa sisältömerkitysten ymmärtämisen vaihe. Kolmas vaihe on analyyttinen vaihe, jossa analysoidaan esimerkiksi kielioppia. Foneettinen vaihe tulee neljäntenä.

"Usein perinteisessä opiskelussa se on päinvastoin eli aloitetaan fonetiikasta, sitten on kielioppi, sitten on sanoja ja sen jälkeen puhumista", Kankainen vertaa.

Kankaisen suomen tunneilla puhutaan jo ensimmäisestä päivästä asti. Oppilaille opetetut sanamäärät ovat vaikuttavia: ensimmäisenä päivänä keskusteluissa käytetään 300–400 sanaa, viikossa sanojen määrä on jo 1000–1500. Noin kahden kuukauden aikana suomen kielen opiskelijat tutustuvat suurin piirtein 2500 sanaan.

Itselleni oli järkytys, että pystyin lukemaan ja ymmärtämään tekstin lähes täydellisesti.― Christopher Bain
"Siitä on tarkoitus noin 1000–1500 sanaa saada aktiiviseen muistiin eli käyttöön", Kankainen tiivistää.

Alun sanavyöry näyttää uppoavan kielenopiskelijoiden tajuntaan. Skottilainen Christopher Bain kertoi suorastaan järkyttyneensä, että pystyi jo kolmen oppitunnin jälkeen lukemaan ja ymmärtämään monimutkaista tekstiä.

Perinteisempää suomen kielen opetusta seurattiin Basaarissa vuonna 1997. Hauskaa tuntui olevan myös töölöläisen kielikoulun oppilailla, vaikka he eivät jumpanneetkaan suomen sanojen tahtiin.

"Meillä on mainio ryhmä, ja se helpottaa oppimista", Martin Tang tiivisti tuntojaan ohjelmassa.

Sotilaiden äänet 7: Kohtalon hetket Ihantalassa

$
0
0

Koko kansaa järkyttäneen Viipurin menetyksen jälkeen Suomen armeija on selkä seinää vasten kesäkuussa 1944. Venäläiset ovat tulleet kymmenessä päivässä vauhdilla läpi Kannaksen ja murtaneet suomalaisten pääpuolustusaseman sekä taaempana olevan Vammeljoki–Taipale-linjan. Elävän arkiston seitsemännessä Sotilaiden äänet -osassa kuullaan Pohjolan historian suurimmassa, Tali–Ihantalan taistelussa mukana olleiden miesten kokemuksia.

Neuvostoarmeija valtaa suomalaisille etenkin symbolisesti hyvin tärkeän Viipurin kaupungin 20. kesäkuuta 1944. Venäläisjoukot eivät jää juhlimaan Viipurin nopeaa voittoa, vaan pyrkivät jatkamaan hyökkäystään mahdollisimman nopeasti. Hyökkääjät ovat jo pelottavan lähellä tieyhteyksiä, jotka johtavat Haminaan, Lappeenrantaan ja Helsinkiin. Toivonkipinää suomalaisille antavat Kuuterselän ja Siiranmäen rajut taistelut, joissa neuvostoarmeijan ylivoima on saatu horjumaan sekä Kannakselle muilta rintamilta rientävät lisäjoukot. Viipurin suunnalla etenevien joukkojen eteneminen saadaan pysäytettyä Tienhaarassa, jossa tulppana on vahvoin tykistövoimin varustettu everstiluutnantti Alpo Marttisen JR 61.

Kartta Tali-Ihantalan alueesta
Kartta Talin-Ihantalan alueesta Kartta Tali-Ihantalan alueesta Kuva: Maanmittauslaitos / Sotasampo.fi

Tienhaaran ollessa tukossa, puna-armeijan suurin mielenkiinto kohdistuu Talin-Portinhoikan alueelle, joka on maastoltaan suotuisaa panssarivaunuille ja tarjoaa hyvät yhteydet suomalaisten takalinjoille. Rintaman murtuminen Talin alueella romahduttaisi käytännössä koko Suomen puolustuksen, ja se tiedostetaan myös Päämajassa.

Tali–Ihantalan suurtaistelun katsotaan alkaneeksi 25. kesäkuuta, mutta rajut taistelut ja asemien pehmitys Talin seutuvilla alkavat jo 21. päivä. Suurimmassa paineessa ovat Jalkaväkirykmentti 48, Jalkaväkirykmentti 6, 3. Prikaati ja Erillinen Pataljoona 20. Pataljoonien keskimääräinen vahvuus on pudonnut taistelujen myötä 300-400 mieheen, kun se täydessä vahvuudessaan on noin 750.

  Taistelulähetti ylittämässä aukeata Ihantalan suunnalla 11.7.1944.
Taistelulähetti Ihantalassa heinäkuussa 1944. Taistelulähetti ylittämässä aukeata Ihantalan suunnalla 11.7.1944. Kuva: SA-kuva
Ylikersantti Esko Määttä tuhosi Ihantalassa panssarikauhulla neljä tankkia.
Ylikersantti Esko Määttä panssarikauhuineen Ihantalassa. Ylikersantti Esko Määttä tuhosi Ihantalassa panssarikauhulla neljä tankkia. Kuva: SA-kuva

“Tunnusteluhyökkäykset” eivät tunnu tunnustelevilta etulinjassa olevien mielestä. Talin seudulla on useita kallioisia paikkoja, joihin ei pysty kaivamaan asemia. Tykistö ja suorasuuntauksella ammutut kranaatit aiheuttavat louhikkoisessa maastossa paljon tappioita. JR 48:n asemia vastaan suunnattu tykistötuli kestää kuusi tuntia. Eversti Väinö Forsbergin komentaman JR 48:n miehet ovat taistelleet jo Kuuterselässä, ja ovat jatkaneet viivytystaisteluita siitä lähtien. Osasto on valvonut lähes neljä vuorokautta putkeen ja on jo taistelun alkaessa kuolemanväsynyt.

22. päivä neuvostoarmeija lähtee hyökkäykseen kymmenien panssarivaunujen tukemana ja murtaa suomalaisten asemat. Suomalaiset perääntyvät Talinjoen taakse ja venäläiset saavat haltuunsa tärkeän Talin tienristeyksen. Etulinjassa koko ajan ollut JR48 on 23. päivän aamun mennessä kutistunut vain reilun pataljoonan vahvuiseksi ja on vaarassa joutua mottiin.

Juhannuspäivä (24.6.1944) on Talissa sateinen ja hyvin kylmä. Yöllinen ukonilma on kastellut kaiken märäksi ja pelloille nousee sankka sumu. Tykistötuli ja hyökkäykset jatkuivat läpi juhannuspäivän, mutta linjat saadaan vaikeassa maastossa pidettyä. Lähes seisaallaan nukkuvilta miehiltä se on hämmästyttävä suoritus.

Läpimurtohyökkäys alkaa

Venäläisten massiivinen hyökkäys alkaa 25. päivän aamulla tunnin tulivalmistelulla. Hyökkäyksen kärkeen on tuotu levännyt ja vereksin voimin vahvistettu “läpimurtoarmeijakunta” eli 30. Kaartinarmeijakunta, joka mursi suomalaisten pääaseman Valkeasaaressa.

Noin 10-12 kilometriä leveälle hyökkäysalueelle on järjestäytynyt kolme armeijakunta eli yhteensä noin 60 000 neuvostosotilasta. Tankit ja suorasuuntaustykit tuhoavat suomalaisten tuliasemia ja linja murtuu Leitimojärven molemmilla puolin vain tunnin taistelun jälkeen.

Venäläinen yli 20 vaunun panssariosasto pääsee ajamaan suoraan suomalaisten takalinjoille tärkeään Portinhoikan tienristeykseen ja siitä edelleen kohti Juustilaa. Juustilasta neuvostopanssareita lähtee pysäyttämään majuri Heikki Mikkolan kuusi raskasta taisteluvaunua, joiden huimasta taistelusta kertoo tankin ampujana mukana ollut Reino Lehväslaiho Kansa taisteli -lehdessä. Ihantalan suuntaan jatkaneet panssarit pysäytetään rynnäkkötykein ja pioneerien kasapanoksilla, sillä kipeästi kaivattuja panssarinyrkkejä ei ole saatavilla.

Rynnäkkötykin ampuja , korpraali Mauri Kokkonen. Tilillään 7 tuhottua vihollispanssaria Talissa ja Portinhoikassa. Kilpeenjoki 9. heinäkuuta 1944.
Korpraali Mauri Kokkonen tuhosi Talissa ja Portinhoikassa rynnäkkötykin ampujana seitsemän venäläispanssaria. Rynnäkkötykin ampuja , korpraali Mauri Kokkonen. Tilillään 7 tuhottua vihollispanssaria Talissa ja Portinhoikassa. Kilpeenjoki 9. heinäkuuta 1944. Kuva: SA-kuva
Rynnäkkötykit odottavat taistelukäskyä. Tienhaara / Hanhijoki 23. kesäkuuta 1944.
Rynnäkkötykit odottavat taistelukäskyä Hanhijoella 23. kesäkuuta 1944. Rynnäkkötykit odottavat taistelukäskyä. Tienhaara / Hanhijoki 23. kesäkuuta 1944. Kuva: SA-kuva

Etulinjassa JR 48 jatkaa taistelua Konkkalanvuorilla, vaikka venäläiset ovat päässeet osin jo selän taakse. Tuolloin rykmentin ainoa Mannerheim ristin ritari, luutnantti Matti Varstala saa luodin vatsaansa ja kuolee haavoihinsa. Tilanne vaikeutuu jatkuvasti huoltoyhteyksien katkettua ja ampumatarvikkeiden loppuessa. Linja murtuu. JR 48:ssa taistellut Erkki Jouttela jää mottiin Konkkalan kallioilla ja jää monen muun suomalaisen kanssa vangiksi.

Raivoisaa taistelua Ihantalasta

Ihantalassa suomalaisten reservit ovat nopeammin käytettävissä kuin Kannaksen aiemmissa taisteluissa, ja 25. päivä Kannaksen joukkojen komentaja, kenraaliluutnantti K.L. Oesch määrää Panssaridivisioonan vastahyökkäykseen.

Jääkäreiden tehtävänä on palauttaa VKT-linja omien haltuun. Jääkärit polkevat Portinhoikan ohi ja monet täydennyksenä tulleet miehet näkevät ensimmäistä kertaa palavia ja räjähteleviä panssarivaunuja, verisiä vaatteenriekaleita sekä silpoutuneita ruumiita.

Jääkärit onnistuvat valtaamaan osan murtoalueesta takaisin ja tukena olevat rynnäkkötykit ja panssarivaunut tuhoavat jopa kymmeniä neuvostovaunuja. 26. – 28. päivinä taistelut keskittyvät Leitimojärven ympäristöön, jossa suomalaiset yrittävät rohkeaa liikettä kahden neuvostodivisioonan motittamiseksi. Hyökkäyksen voima ei kuitenkaan riitä sumpun sulkemiseen, vaan se jää auki noin kilometrin leveydeltä.

Hyökkäykset ja vastahyökkäykset vuorottelevat toisiaan, mutta ratkaisevaa läpimurtoa ei saada suuntaan tai toiseen. 30. Kaartinarmeijan Esikunnan tilannearvioinnissa todetaan suomalaisten tarrautuvan sitkeästi ja taitavasti maastoa hyödyntäen jokaiseen kukkulaan.

Panssarinyrkillä tuhottu KV-panssarivaunu Ihantalassa.
Panssarinyrkillä tuhottu KV-panssarivaunu Ihantalassa. Panssarinyrkillä tuhottu KV-panssarivaunu Ihantalassa. Kuva: SA-kuva

Sisukkaiden suomalaisten voimat ovat kuitenkin kulumassa loppuun. Osastot ovat kutistuneet lähes olemattomiin, ja jäljellä olevat miehet ovat lopen uupuneita päiviä kestäneistä taisteluista. Lopullinen romahdus on kiinni enää tunneista. Mutta juuri kun puolustus alkaa Ihantalan suunnalla luhistua, saapuu kenraalimajuri Einar Vihman komentaman 6. divisioonan joukot Ihantalaan. Tuore divisioona muodostaa pitävän tulpan jo luokille taipuneen VKT-aseman pohjalle.

Samalla suomalaiset saavat samalla vihdoin käyttöönsä tarpeeksi panssarinyrkkejä, joilla on ratkaiseva merkitys hyökkäyksen pysäyttämisessä. Esimerkiksi 29.–30. kesäkuuta välisenä aikana JR 12 tuhoaa 24 ja Osasto Björkman 32 panssarivaunua pääosin saksalaisilla lähitorjunta-aseilla, joiden käyttöön Ihantalan maasto soveltuu mainiosti. Perinteisellä panssarintorjuntatykillä tuhotaan Ihantalassa vain yksi neuvostopanssari.

Rajajääkäripataljoona 2:n korpraali Ville Väisänen tuhoaa Ihantalanjärven maastossa nyrkeillä peräti kahdeksan raskasta tankkia. Sitä mukaa kun rajajääkärit saavat lisää nyrkkejä, ne annetaan Väisäselle, koska ohilaukauksiin ei ole varaa. Mannerheim-ristillä palkittu Väisänen katoaa jäljettömiin Tali-Ihantalan taistelussa kesäkuun 28. päivänä ja hänet julistetaan kentällä kaatuneeksi.

Ihantalan ihmeestä tulee totta

Tali-Ihantalan taistelun alkupäivinä suomalaisesta tykistöstä ei vielä saatu täyttä voimaa irti. Yhdeksi selitykseksi on arveltu talvisodan ja jatkosodan asemasotavaiheen tiukkaa ammuskuria, joka on iskostunut syvälle tykistöupseereiden mieliin. Myös taisteluiden sekavuus ja jatkuva aaltoilu yhdessä huonojen viestiyhteyksien kanssa vaikeuttavat tykistön toimintaa: väärien tietojen pohjalta on suuri riski ampua omia joukkojen sekaan. Taistelun jatkuessa Ihantalan alueelle saadaan lisää tykistöä, ja yhteistyö kranaatinheittimistön kanssa saadaan sujuvaksi. Taistelun loppuvaiheessa tykistön tuli on murhaavan tarkkaa ja rajuilla iskuilla puna-armeijan hyökkäys tyrehdytetään usein jo ryhmitysalueelle.

Suurena apuna ovat myös ilmavoimat ja saksalainen Lento-osasto Kuhlmey, joka pelastaa suomalaiset useasti pahasta pinteestä. Stukat iskevät venäläisten hyökkäysmuodostelmiin ja huoltoyhteyksiin vähentäen merkittävästi etulinjaan kohdistuvaa painetta. Ylikersantti Onni Lepolan mukaan omien lentokoneiden näkeminen luo uskoa myös jalkaväen taistelijoihin.

Stukat lähdössä pommituslennolle Immolan kentältä 28. kesäkuuta 1944.
Stukat lähdössä pommituslennolle Immolan kentältä 28. kesäkuuta 1944. Stukat lähdössä pommituslennolle Immolan kentältä 28. kesäkuuta 1944. Kuva: SA-kuva
Suomalainen sotilas tähtää panssarikauhulla. Ihantala 13. heinäkuuta 1944.
Suomalainen sotilas tähtää panssarikauhulla. Ihantala 13. heinäkuuta 1944. Suomalainen sotilas tähtää panssarikauhulla. Ihantala 13. heinäkuuta 1944. Kuva: SA-kuva

Puna-armeijan Leningradin Rintaman johto päättää 29. kesäkuuta yrittää läpimurtohyökkäyksiä Viipurinsalmella ja Vuosalmella. Käsky ei kuitenkaan kumoa Ihantalassa hyökkäävän 21. Armeijan tehtävää, vaan taistelut jatkuvat erittäin kiivaina vielä heinäkuun alkupuolella. Kovien tappioiden ja puolustajien murhaavan tykistötulen myötä hyökkäysten voima alkaa pikkuhiljaa vaimeta.

Pelkillä nyrkeillään ei jalkaväkimies pääse pitkälle, vaikka sillä on kuinka tahtoa ja sisua. Sitten kun alkoi ilmavoimia ja tykistöä olla, se palautti myös joukkojen henkisen ryhdin.― Alikersantti Helmer Selin JR 48

Lähes loppuun kulunut “läpimurtoarmeijakunta” 30. Kaartinarmeijakunta vedetään etulinjasta 4. heinäkuuta. Osaston vahvuus oli taistelun alkaessa yli 22 500 miestä, joista yhdeksän päivän aikana on kaatunut, kadonnut tai haavoittunut yli 9 000. Neuvostoarmeijan kokonaistappiot Tali-Ihantalassa ovat 4 500 – 5 500 kaatunutta ja noin 14 000 haavoittunutta. Suomalaisten IV Armeijakunnan tappiot Tali–Ihantalassa 25. kesäkuuta – 9. heinäkuuta ovat 1 100 kaatunutta, 1 100 kadonnutta ja 6 300 haavoittunutta. Kadonneiden suuri määrä johtuu kovista tykistökeskityksistä sekä lääkintähuollon vaikeuksista: haavoittuneita, saati kuolleita ei saatu pois taisteluiden keskeltä.

Neuvostoarmeijan hyökkäys pysähtyy Ihantalaan, mutta seuraavaksi sen mielenkiinto kohdistuu itään, Vuoksen rantaan. Seuraava Sotilaiden äänet -artikkeli kertoo taisteluista kammottavassa Äyräpään sillanpääasemassa sekä Vuosalmella.

Lähteet:
Paavo Rintala: Sodan ja rauhan äänet
Martti Pohjakallio: Jatkosota-sarjan haastattelut
Ari Raunio & Juri Kilin: Jatkosodan torjuntataisteluja 1942-44
Matti Koskimaa: Veitsen terällä. Vetäytyminen Länsi-Kannakselta ja Talin-Ihantalan suurtaistelu kesällä 1944
Niilo Lappalainen: Ihantala kesti
Simo Liikanen: Panssarinmurskaajat - panssarintorjunta talvi- ja jatkosodassa
Lauri Jäntti: Sota Kannaksella 1944 ja Viipurin viimeinen päivä

Sotilaiden äänet ovat ladattavissa Yle Areenassa

Pääseekö avioton pariskunta yhteiseen hotellihuoneeseen?

$
0
0

Vuonna 1969 uusi laki salli hotellien majoittaa samaan huoneeseen pareja, jotka eivät olleet keskenään naimisissa. Osa majoitusliikkeistä kuitenkin noudatti edelleen tiukasti vanhaa käytäntöä. Ajankohtaisen kakkosen raportissa kokeiltiin miehen ja naisen mahdollisuuksia majoittua samaan huoneeseen.

Vaikka uuden lain mukaan aviottomat pariskunnat saivat majoittua samaan huoneeseen, oli hotelleilla kuitenkin edelleen asetuksen mukaisesti mahdollisuus valita asiakkaansa. Tätä oikeutta myös käytettiin, milloin yleiseen järjestykseen, milloin moraaliin vedoten.

Mutta, tuota noin, te ette ole aviopari?― Motellin vastaanottopalvelija

Ajankohtaisohjelman toimittajakaksikko kiertää kokeilevan journalismin nimissä eri majoitusliikkeitä ja motelleja. Ensimmäisessä motellissa vastaanottopalvelija kieltäytyy luovuttamasta parivaljakolle huonetta ja vetoaa talon tapaan.

Hotellinjohtaja Eino Tuominen arvelee haastattelussa, että uudesta laista kirjoitettu lehtijuttu oli lisännyt vastaavien tiedusteluiden määrää. Parissa viikossa tilanne oli kuitenkin rauhoittunut ennalleen. Uuden lain myötä Tuominen uskoi hotellien palvelumahdollisuuksien paranevan, etenkin matkustavaisten kohdalla.

Puutaloon sijoitettu matkailijakoti suostuu antamaan parivaljakolle huoneen. Vastaanottaja kuitenkin kertoo, ettei liikkeen ole ollut tapana antaa yhteisiä huoneita etenkään nuorille pariskunnille. Myös tulijoiden ulkonäkö saattoi vaikuttaa huoneen saantiin.

Ajankohtaisen kakkosen toimittajat utelevat majoitusliikkeen johtajalta Ilona Kailalta hyvin provosoivaan sävyyn, pelkäsikö hän hotellistaan tulevan uuden lain takia jopa "laillinen bordelli". Kaila ei koe kyseistä mahdollisuutta kovinkaan suurena uhkana, mutta muistuttaa hotellinsa olevan kristillisessä omistuksessa.


Vuoden 2020 töissä tehdään verkkokauppaa, hoidetaan vanhuksia ja huovutetaan villatossuja

$
0
0

Vuonna 1996 ilmestyneessä ohjelmassa kysytään, miten työ muuttuu tulevaisuudessa. Asiantuntijoiden mukaan tehdastyö vähenee, mutta töitä on tarjolla hoitotyöntekijöille ja huippuasiantuntijoille.

Onko elektroniikkainsinööri yhtä haluttu kuin nyt, kysytään ohjelmassa. Entä kuka hoitaa vanehevat suuret ikäluokat?

Kansanedustaja Osmo Soininvaara ennustaa vuoden 2020 työkenttää: tehdastyötä on vähän eikä automatisoitu tavaranvalmistus työllistä. Soininvaara pitää pahimpana skenaariona epäsuhtaista tilannetta, jossa joillain on hyvin paljon töitä, mutta loput syrjäytyvät. Tulevaisuudentutkija Mika Mannermaa on samoilla linjoilla: pahin tilanne on sellainen, jossa taloudellista, yhteiskunnallista ja älyllistä valtaa pitää hallussaan yksi pieni joukko.

Vuorineuvokset voivat muuttua infoneuvoksiksi.

Parempi tulevaisuus olisi Mannermaan mielestä sellainen, jossa eri ammatteja yhdistää korkea osaaminen – jopa maaseudulla. Soininvaara taas toivoo, että harrastukset muuttuisivat ihmisten elämäntehtäviksi. Epävarmaa on se, tekisivätkö toiset perinteisempiä ja toiset uudempia töitä vai kaikki vähän kaikkea.

Mannermaa ennakoi tietoyhteiskunnan vaikutuksia työelämään: tietopalveluiden tuottaminen ja virtuaalitodellisuudessa liikkuminen nousevat keskiöön. Vuorineuvokset voivat muuttua infoneuvoksiksi!

Ohjelma vierailee ohjelmistotalossa, joka voisi enteillä vuoden 2020 työmalleja. Toimitusjohtaja Artturi Tarjanne kertoo työtavoista, jotka digiajan toimistotyöntekijä tunnistaa heti. Moni tekee etätöitä kannettavan ja kännykän avulla; asiakkaalle voi puhua ja lähetellä tuoteversioita verkon kautta; tuotelaatikoita ei enää jaella, vaan tuotteet ovat verkossa ja niihin myydään käyttöoikeus.

Muuttuva työ: Töissä vuonna 2020
Solid Information Techology Oy:n toimitusjohtaja Artturi Tarjanne uskoi, että vuonna 2020 moni tekee töitä kotoa kännykän ja läppärin kanssa. Muuttuva työ: Töissä vuonna 2020 Kuva: Yle kuvanauha
Muuttuva työ: Töissä vuonna 2020
Brändöläinen Eeva-Stiina Snellman visioi, että tulevaisuudessa omavaraistaloutta myydään elämäntapana, johon voi tulla tutustumaan. Muuttuva työ: Töissä vuonna 2020 Kuva: Yle kuvanauha

Vuonna 2020 kaikkien ei suinkaan tarvitse tehdä ohjelmistoja. Hoitotyöstä povataan tärkeää työllistäjää. Helsingin sosiaaliviraston kehittämiskonsulttina toimiva Riitta Iskola toivoo, ettei tulevaisuuden vanhustenhoito ole sitä, että robotti tuo tarjottimella ruokaa. Vähäisemmällä työvoimalla täytyy kuitenkin pystyä palvelemaan suurempaa määrää vanhuksia. Iskola arvelee, että yhteiskunnan täytyy viedä palveluita vanhusten koteihin. Iskolan kuvailemat monipuoliset palvelutalot voi rinnastaa 2000-luvulla rakennettuihin Elä ja asu -seniorikeskuksiin.

Vapaa-ajanohjaaja Teija Saarinen vahvistaa, että vanhukset ovat tottuneet palveluihin. Saarinen itse järjestää askarteluryhmiä, esiintyjiä, retkiä ja tapahtumia palvelukeskuksessa. Hän arvelee, että vuonna 2020 tietoyhteiskunta tulee vanhustenhoitoonkin, ja tarjolla on "interaktiivista toimintaa ympäri maailmaa".

Ohjelma tarjoaa myös pienimuotoista yrittämistä ja omavaraista taloutta vaihtoehtona nykytöille. Eeva-Stiina Snellman on koonnut leipänsä pienistä palasista. Snellman viljelee omat vihanneksensa, tuottaa oman lihansa ja huovuttaa villatossuja. Samalla hän toimii erityisopettajana ja suomen kielen opettajana sekä oppaana. Elämä on Snellmanin mukaan sitä järkevämpää, mitä vähemmän tarvitsee siirtää omaa työtä rahaksi.

Osmo Soininvaara näkee uuden työn maailmassa mahdollisuuksia mukavaan elämään, kunhan tyytyy välttämättömiin tuloihin. Tämä edellyttäisi kuitenkin kansalaispalkan kaltaista tulonjakoa.

Tätä artikkelia kirjoittaessa (joulukuussa 2015) uutisoitiin Kelan aloittavan perustulomallien valmistelun.

Pakanajuhlissa ammennetaan kalevalaisuudesta ja luodaan uusia perinteitä

$
0
0

Elämänmuutoksiin liittyvät traditiot eivät kuulu vain uskonnollisten yhteisöjen jäsenille. Ohjelmassa Pohjatähden alla: Pakanat juhlivat (2003) esiteltiin viisi tunnustuksetonta tapaa juhlia elämän tärkeitä käännekohtia.

Ohjelma alkaa mystisistä kuvista. Vedessä seisoo hiljainen joukko, josta osa näyttää siltä, kuin he olisivat tupsahtaneet siihen suoraan Kalevalasta. Heidän edessään harmaahapsinen, paksupartainen mies kantaa vedellä täytettyä saviruukkua olallaan. Sitten mies kaataa ruukusta vettä heidän päällensä.

Käynnissä on vanhasuomalaisten kasteenpesijöiden kasteenpoistoseremonia. Parrakas mies on Juha "Korppi" Jaakkola, ja hän valottaa vanhasuomalaisten ikivanhoja traditioita. Hän kertoo, että vanhasuomalaisuus ei ole uskonto vaan hyvin vanha maailmankuva ja ihmiskäsitys. Heille on erityisen tärkeää hahmottaa, mistä ihminen on tullut, kuka hän on ja onko hän joku.

"Täällä astutaan takaisin siihen, mitä me olemme, ei siihen, mitä meidän halutaan olevan, vaan mitä me oikeasti olemme tällaisina suomalaisina: suvuttomia, sieluttomia ja säädyttömiä", Jaakkola valottaa vanhasuomalaisten traditiota.

Nuoria Prometheus-leirillä Ylöjärvellä kesällä 2003.
Prometheus-leirin päätteeksi nuoret saavat seppeleen. Nuoria Prometheus-leirillä Ylöjärvellä kesällä 2003. Kuva: Yle kuvanauha

Seuraavaksi ohjelmassa vieraillaan Prometheus-leirillä Ylöjärvellä. Se on vaihtoehtoinen aikuistumisleiri niille, jotka eivät käy rippikoulua. Kuitenkin myös jotkut rippileirin käyneet ovat halunneet osallistua Prometheus-leirille. Leirillä tutkitaan uteliaasti erilaisuutta, keskustellaan nuoria askarruttavista, tärkeistä asioista kuten heidän paikastaan yhteiskunnassa sekä esimerkiksi päihderiippuvuuksista.

Prometheus-leirin apuohjaaja Satu Viljanen kertoo oman leirikokemuksensa olleen aikoinaan niin ainutlaatuinen ja merkittävä, ettei hän halunnut lopettaa sitä yhteen viikkoon. Niinpä hän hakeutui apuohjaajaksi.

"Vau! Onks tää nyt sitä henkistä kasvua?" Viljanen kuvailee tuntojaan leirin päätteeksi.

Hääpari suutelee niityllä.
Tuula Alajoen ja Robert Skálan häissä lausuttiin Kantelettaren runoja. Hääpari suutelee niityllä. Kuva: Yle kuvanauha
Hautakivi kalliolla
Jotaarkka Pennasen vanhemmat on haudattu mökkimaalle. Hautakivi kalliolla Kuva: Yle kuvanauha
Vauva hymyilee
Susila sai nimensä nimenantojuhlissa. Vauva hymyilee Kuva: Yle kuvanauha

Entä millaiset häät voivat olla ilman papin aamenta? Esimerkiksi kalevalaishenkiset, kuten Tuula Alajoen ja hänen tšekkiläisen sulhasensa Robert Skálan häät. Papin sijaan seremoniamestarina toimii näyttelijä Aliisa Pulkkinen. Hän kertoo, että hänen taiteilijaystäväpiirissään on luotu aivan uusia ja omia traditioita juhlahetkiin.

"Aina löytyy joku trubaduuri tai runonlausuja, joka tekee siitä juhlasta hienon", Pulkkinen sanoo.

Ohjaaja Jotaarkka Pennasen vanhemmat on haudattu oman mökin pihamaalle. Vanhemmat kunnioittivat eri uskontoja, mutta koska he olivat itse panteisteja, he eivät halunneet tulla haudatuiksi uskonnollisin menoin kirkkomaalle. Avioparin hautakiveen on kaiverrettu Pennasen isän runo, josta käy ilmi, miksi tämä halusi tulla haudatuksi näin.

Viimeisenä ohjelmassa käsitellään nimenantojuhlia, jotka ovat tunnustukseton vaihtoehto ristiäisille. Tiina Hänninen kertoi valinneensa tyttärelleen Susilalle nimenantojuhlat jo pelkästään siitä syystä, että tytön isän suku on Intian-, Nepalin- ja Tiibetin-alueilta kotoisin. Ja vaikka isä olisikin ollut suomalainen, Hänninen olisi kuitenkin valinnut nimiäiset ristiäisten sijaan.

"Mä itse henkilökohtaisesti kannatan sitä, että lapsi voi myöhemmin itse valita oman uskontokuntansa, minkä valitsee, jos valitsee", Hänninen selittää.

Susilan nimenantojuhlat muotoutuivat kummien kanssa vasta juhlien aamuna. Jokainen kummi sai lausua jonkin runon tai laulaa laulun. Lisäksi jokainen kummi antoi Susila-vauvalle oman lahjansa: yksi antoi myötätunnon lahjan, toinen kuuntelemisen lahjan ja kolmas rakkauden lahjan. Aivan kuin Prinsessa Ruususessa konsanaan.

Angelin tyttö Ursula Länsman, 7 vuotta

$
0
0

Pinna panna pussa -ohjelman (1979) keskiössä on 7-vuotias saamelaistyttö Ursula Länsman. Lisäksi tavataan Ursulan pikkusisko Tuuni sekä äiti Elli-Maarit Länsman. Perheen elon rinnalla ohjelmassa kerrotaan yksityiskohtia saamelaisten historiasta. Ursula ja Tunni Länsman nousivat reilu vuosikymmen myöhemmin maailmanmusiikin kansainvälisiksi nimiksi musiikkiryhmä Angelin Tyttöjen jäseninä.

Ursula Länsman asuu perheineen Uutelan kylässä Inarin Pyhäjärvellä. Hän käy Riutulan ala-asteen ensimmäistä luokkaa. Koulumatkaa Ursulalla on reilut neljäkymmentä kilometriä suuntaan ja luokkatovereina kaksi toisluokkalaista saamelaistyttöä. Kolmen tytön luokka on saamenkielinen.

Saamelaislapsi tietää luonnosta paljon enemmän kuin eteläinen kaupunkilaislapsi.― Ohjelman selostaja Matti Morottaja

Ursula kulkee Riutulaan koulutaksilla, mutta koska matka on pitkä ja kelirikon aikaan vaarallinenkin, jää hän toisinaan koulun asuntolaan yöksi. Äiti Elli-Maarit on kuitenkin hyvillään siitä, että tyttärillä on mahdollisuus aloittaa koulunkäynti perheen omalla kielellä.

Saamelaisten asuma-alueena oli aikoinaan koko Suomi, sittemmin vain pohjoisimmat kunnat Suomesta. Alkuperäiskansaa asuu Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisalueilla. Vuonna 1979 Suomessa arvioitiin asuvan noin viisi tuhatta saamelaista. Suomessa käytetään alueesta riippuen kolmea erilaista saamen kieltä: pohjoissaamea (tunturisaame), koltansaamea (sää´mǩiõll) ja inarinsaamea (anarâškielâ). Ohjelmassa kielistä puhutaan kuitenkin yleisesti "saamen kielenä".

Ursula Länsman nousi myöhemmin siskonsa Tunnin kanssa tunnetuksi musiikkiyhtye Angelin Tyttöjen perustajina. Ryhmän kolmantena alkuperäisjäsenenä oli Ulla Pirttijärvi, joka hänkin oli kotoisin lähellä Norjan rajaa sijaitsevasta Angelista. Angelin Tytöt (myöhemmin nimellä Angelit) toimi aktiivisimmillaan 1990-luvun alusta vuosituhannen vaihteeseen.

Pessimismi-ilta tuo eloa Puolangan kesään

$
0
0

Velkaisen Puolangan asukkaat ovat niin pessimistisiä, että yksi heistä, "joutonoomi" Arto Korkatti, keksi piirteelle omistetun kesätapahtuman. Eila Luukkonen vieraili Puolangassa vuonna 2008.

Korkatti pitää kainuulaisen kunnan pahimpana ongelmana työpaikkojen puutetta. Peruspessimistiksi itseään kuvaileva mies ei luonnollisesti myönnä tietävänsä ratkaisua tilanteeseen. Yksi kuningasidea Korkatilla kuitenkin on ollut: pessimismi-ilta Puolankaan. Paikallinen kulttuuriyhdistys tarttui ehdotukseen ja ryhtyi järjestämään kesätapahtumaa.

Kyllä se aika epäonnistunut tyyppi on.― Puolanka-lehden päätoimittaja Tuomo Seppänen tapahtuman järjestäjä Arto Korkatista

Matkailuyhdistys Puolanka-Paljakan mukaan Puolangan pessimismipäivät -"tapahtuma" alkaa vuoden alusta ja päättyy sen loppuun. Huipennus on heinäkuussa pidettävässä pessimismi-illassa, "jos sitä kukaan jaksaa järjestää". Tapahtuma on kaupallistettu myymällä aiheeseen liittyviä rintamerkkejä, paitoja, kirjoja ja muuta oheistavaraa.

Ohjelmisto jättää tietysti toivomisen varaa. Tapahtumaan kuuluu muun muassa pessimismihenkinen runoilta, mutta Korkatin mukaan tarjonta on huonoa. Paikallinen kauppias Jaakko Paavola esiintyy Rienapojissa, jossa tulkitaan "enemmän tai vähän epäonnistuneita liikemiehiä". Paavola ei sanoisi Rienapoikia näytelmäksi vaan pikemminkin surkeaksi kuvitelmaksi.

Puolanka-lehden päätoimittaja Tuomo Seppänen summaa kunnan tilanteen: vuoden 1860 tienoilla alkoi lomautus ja lama, jota on jatkunut sujuvasti tähän päivään asti. Arto Korkatista Seppänen tokaisee: "Kyllä se aika epäonnistunut tyyppi on."

Pessimismi-ilta vaikuttaa kuitenkin tuoneen kaivattua elämää Puolangan kesään. Tapahtumaa järjestetään yhä, ja ohjelmistossa on angstista tyttökuoroa, "jonkinsortin paneeli", valituskuoroa ja Vuoden Vätyksen kruunaus.

Geenimuuntelu uhkaa luontoa ja parantaa leukemiaa

$
0
0

Kasvien geenimuuntelu on aiheuttanut Suomessa paljon vastustusta. Geenimuuntelun vastustajat ovat huolissaan pitkäaikaisten tutkimustulosten puuttumisen vuoksi sekä siksi, että siirtogeenien on huomattu siirtyvän viljelykasveista myös luonnonkasveihin. Silti geenimuunneltuja kasveja viljellään runsaasti ympäri maailmaa, ja moni possu ja broileri syö gm-rehua. Siirtogeenisiä kasveja käytetään myös lääketeollisuudessa. Geenien muunteluun paneutuivat Prisma Studio ja Kuningaskuluttaja 2010-luvulla.

Prisma Studio -ohjelma vuodelta 2011 kertoo helppotajuisesti mitä geenimuuntelulla tai -manipuloinnilla tarkoitetaan. Geenimuuntelu tarkoittaa sitä, että eliön geeniin on lisätty pätkä jonkin toisen eliön geenejä. Varsinkin tehotuotetun soijan ja maissin geeniperimää on muutettu liittämällä kasviin keinotekoinen virus, jolloin kasvi on saanut uusia ominaisuuksia. Haluttu ominaisuus on yleensä ollut joko kyky sietää rikkaruohomyrkkyä tai tuottaa sellaista itse.

Ohjelma tuo myös esiin geenimuuntelun toisen tärkeän käyttötarkoituksen: lääkekasvien ominaisuuksien parantaminen. Ohjelmassa vieraillaan Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n Otaniemen laboratoriossa, jossa kasvatetaan punatalviota. Tuosta tutusta koristekasvista eristetään bioaktiivisia aineita, joita käytetään leukemialääkkeissä. Punatalvion lääkevaikutus on tiedetty pitkään, mutta geeniteknologian kehitys on tehostanut lääkekasvien käyttöä.

Prisma Studion jaksossa näytetään, kuinka punatalviota manipuloidaan tuottamaan lääkeaineeksi tarvittavaa bioaktiivista ainetta. Parhaiten juuri punatalviota manipuloi agrobakteeri, joka on yleinen maaperäbakteeri.

Punatalvion lehteä leikataan, jotta kasvia voidaan geenimanipuloida
Punatalvion geenimanipulaatio aloitetaan leikkaamalla sen lehti. Punatalvion lehteä leikataan, jotta kasvia voidaan geenimanipuloida Kuva: yle kuvanauha
Agrobakteeria maljassa.
Seuraavaksi otetaan maljalla viljeltyä agrobakteeria neulaan. Agrobakteeria maljassa. Kuva: Yle kuvanauha
Punatalvion lehteä rapsutetaan bakteerineulalla
Bakteeria levitetään neulalla lehden pintaan. Punatalvion lehteä rapsutetaan bakteerineulalla Kuva: Yle kuvanauha

Haavoitetun lehden pinnalla oleva bakteeri hakeutuu kasvin solun sisään. Solun tumassa tapahtuu mutaatio, kun bakteerin genomi hakeutuu osaksi kasvin omaa genomia. Punatalvion tapauksessa tuo bakteerista tullut genomi lisää vinkristiinin tuotantoa kasvissa. Vinkristiini on se kasvin osa, jota käytetään leukemialääkkeessä. Helpoin tapa tehdä geenimuuntelua on bakteerien ja virusten avulla, mutta ruokakasvien kohdalla ongelmaksi saattavat muodostua nimenomaan nuo manipulaatioon käytetyt virukset ja bakteerit. Geenimuuntelun vastustajien yksi huolenaihe onkin, että ravinnon kautta bakteerien ja virusten geenit jättävät jälkensä myös eläimiin.

"On sitten tavallinen kasvi tai siirtogeeninen kasvi, ne ovat koostumukseltaan kaikki samanlaisia. Meidän ja eläinten aineenvaihdunnassa niitä käsitellään samalla lailla ravintoaineena kuin mitä tahansa luontaisia geenejä", maa- ja metsätalousministeriön kaupallinen neuvos Leena Mannonen kertoi Prisma Studion haastattelussa. Hän kuitenkin myönsi, että pieniä geenimuunneltujen kasvien dna-pätkiä on löydetty eläinten ulosteista.

Virusten ja bakteerien lisäksi geenejä voidaan manipuloida muun muassa sinkkisorminukleaaseilla eli niin sanotuilla molekyylisaksilla. Myös tämä geenimuuntelutapa esitellään Prisma Studio -ohjelmassa. Sinkkisorminukleaasien avulla pystytään kokonaan vaihtamaan haluttuja geenejä ja näin lisäämään kasveihin kokonaan uusia ominaisuuksia.

Siirtogeeniä on löydetty jopa 20 kilometrin päässä viljelypaikasta luonnonvaraisesta paikasta― Irma Saloniemi

Geenimanipuloidut kasvit huolettavat myös ympäristöihmisiä. Gm-kasvien peltoviljelyyn liittyy huoli siitä, että siirtogeeniset kasvit karkaavat luontoon. Viljelykasvien on todistettu risteytyneen lähisukuisten luonnonkasvien kanssa, geneetikko Irma Saloniemi kertoo Prisma Studio -ohjelmassa.

"Tämä on evolutiiviselta kannalta muuntogeenisten kasvien tutkimisen yksi suurimmista tieteellisistä saavutuksista. Nyt ne tiedetään paljon paremmin. Totta kai ne risteytyy", sanoi Saloniemi.

Yksi eniten käytetty siirtogeeninen ominaisuus, eli kyky sietää rikkakasvimyrkkyjä, on siirtynyt myös rikkakasveihin, joten torjunta-aine ei enää toimi niihin.

Toinen uhkakuva on, että emme tiedä mitä tapahtuu, kun tutustutamme täysin vieraita geenejä aivan uuteen eliöön, johon se ei normaalin evoluution myötä eksyisi, kasvinsuojelun professori Kari Saikkonen kertoo Prisma Studiossa. Helsingin yliopistossa tutkitaan gerberoita, joihin on siirretty geenejä rotilta.

Prisma Studion lopussa nähdään vielä kuinka ohjelman toimittajat testaavat meduusan geenin siirtämistä banaanikärpäsiin.

Soija on yksi eniten viljellyistä siirtogeenisistä kasveista. Sitä käytetään eläinten rehuna ympäri maailmaa. Myös suomalaiset lihantuottajat syöttävät karjalleen soijaa, kerrotaan Kuningaskuluttajassa vuodelta 2013.

Myös Kuningaskuluttajassa haastateltu kaupallinen neuvos Leena Mannonen kertoi ohjelmassa, että geenimuunnellulla rehulla kasvatetun lihan syöminen ei ole terveydelle haitallista. Hänen mielestään osa aihetta koskevista tutkimuksista ja artikkeleista ovat olleet tarkoitushakuisia.

GMO-vapaa Suomi -kampanjassa toimiva solubiologi Liisa Kuusipalo pohti ohjelmassa, että häntä ei suorastaan pelottaisi syödä geenimuunneltua rehua syönyttä possua, mutta hän ei haluaisi olla koekaniinina geenimuunnellun ruoan syömisen pitkäaikaisvaikutukselle. Hänen mielestään geenimuunnellun ruoan suurin ongelma on pitkäaikaistutkimusten puuttuminen.

Jos halutaan olla niin paksupäisiä, että pitää tämäkin virhe katsoa loppuun asti, niin sitten pitäisi ainakin merkitä ne puhtaat tuotteet― Liisa Kuusipalo

"Me puhutaan nyt ihmiskunnan historiassa ihan uudesta menetelmästä. Luonnossa ominaisuudet eivät ole yleensä siirtyneet tällä tavalla", Kuusipalo muistutti. Hänen mukaansa vaarana voi olla, että elimistöömme tulee virusmaisesti käyttäytyvää geneettistä materiaalia, joka voi aiheuttaa syöpää. Kuusipalon mukaan eläinkokeissa on havaittu syöpien ja maksa- ja munuaisvaurioiden lisääntymistä.

Kuningaskuluttajan toimittaja Maarit Åström-Kupsanen soitti Snellmanille, Atrialle, Saarioiselle ja HK:lle ja kysyi mitä possut ja broilerit syövät. Selvisi, että vuonna 2013 vain Snellman pystyi sanomaan, että sen possut eivät syö gm-rehua. Atria osasi kertoa, että 80 prosenttia sen tuottajien possuista syö gmo-vapaata rehua, mutta lopuista se ei osannut sanoa. Saarioinen ei tiennyt mitä sen tuottajat possuilleen syöttävät, ja HK kertoi, että osa eläimistä on todennäköisesti syönyt gm-rehua. Ohjelmassa kuitenkin muistutettiin, että kysely koski suomalaista lihaa. Esimerkiksi tanskalainen possu on yleensä aina syönyt geenimuunneltua rehua.

HK:n kohdalla vastaus koski myös broileria. Muista taloista Snellman ei tuottanut lainkaan suomalaista broilerinlihaa ja Atrian ja Saarioisten broilerit eivät syöneet geenimuunneltua rehua. Saarioinen käytti broileripakkauksissaan GMO-vapaa -merkintää, mutta tämä oli EU:n asetuksen mukaan tulossa kielletyksi. EU-lainsäädäntö kieltää markkinoimasta gm-vapautta siipikarjassa.

Siili on kotipihojen harvinaistuva piikikäs ja sympaattinen karvanaama

$
0
0

Siili, varsinkin sen eurooppalainen laji on monille tuttu pihapiireistä. Ihmisten parissa viihtyvä siili on ympäristömuutosten myötä kuitenkin valitettavan harvinainen näky. Vaikka siileistä tehdään havaintoja yhä vähemmän, sitä ei ole silti luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi. Suomen olosuhteissa pisimmillään jopa seitsemän kuukautta horrostava siili tarvitsee välillä myös ihmisen apua.

Siilin historia on pitkä. Sen varhaismuotoja eli Aasiassa jo 30–50 miljoonaa vuotta sitten. Nykyään tuntemamme siili on sekin jopa yli 15 miljoonaa vuotta vanha, mikä tekee siitä yhden vanhimman vieläkin samassa muodossa esiintyvän nisäkkään. Siilin eurooppalaisen lajin, Erinaceus europaeuksen, saapumisen ajankohdasta Suomeen ollaan montaa mieltä. Siilistä kirjoitettiin tiettävästi ensimmäisen kerran Suomessa vasta vuonna 1879 Hämäläinen-lehdessä. Vaikka siili on Suomessa vieraslaji, sen ei tiedetä syrjäyttäneen toista eliölajia.

Siili painaa iästä ja vuodenajasta riippuen noin 500–1500 g. Vaikka yleensä siilejä näkee tepastelevan verkkaiseen tahtiin, voi niiden vauhti yltyä jopa kahteen metriin sekunnissa. Enimmäkseen öiseen aikaan liikkuvan siilin kerrotaan olevan myös varsin etevä kiipeiljä. Elinikä siileillä on luonnossa keskimäärin 3–7 vuotta, mutta on sanottu, että niiden elinikä olisi paljonkin pidempi jos elinympäristö olisi turvallisempi.

Vikkelät tassut -ohjelmassa vuodelta 2003 tutustuttiin siiliin Karvakuonoista tutun Eno-Elmerin opastuksella. Ohjelmassa kerrotaan, kuinka siili menestyy parhaiten siellä, missä on ihmisasutusta ja täten kesyyntyy varsin helposti.

Siili kuuluu hyönteissyöjiin, jolle maistuu muun muassa kovakuoriaiset, hämähäkit, sisiliskot sekä toukat ja erilaiset madot. Näiden lisäksi etanat, lierot, sammakot ja pikkulintujen munat ovat myös osa sen ruokavaliota. Siilillä on tarkka hajuaisti, mikä onkin sen tärkein aisti. Sanotaankin, että siili haistaa sille sopivia hyönteisiä ja matoja maanpinnan alta, jopa muutaman sentin syvyydestä. Melko heikkoa näkökykyä siili kompensoi pitkillä viiksikarvoillaan, joilla se pystyy tunnistamaan liiketta ilmavirrasta.

Siili vuonna 1980.
Siili vuonna 1980. Kuva: Seppo Nykänen/ Yle kuvapalvelu
Siili luonnossa.
Siili luonnossa. Kuva: Juha Laaksonen/ Yle kuvapalvelu

Vaikka rauhoitettu siili viihtyy ihmisten läheisyydessä, on sen parempi antaa elää itsenäisesti. Kylmenevissä sääoloissa siilit tarvitsevat kuitenkin myös ihmisen ruokinta-apua. Jos omassa pihapiirissä esiintyy siilejä, niiden elämää voi helpottaa esimerkiksi ruokkimalla niitä, mutta kaikkea siilille ei kannata tarjota. Vanha olettamus maidosta on myöhemmin todettu huonoksi evääksi, sillä siilin elimistöstä puuttuu laktoosia pilkkovat entsyymit. Lehmänmaito aiheuttaa sille vain ripulointia ja alentaa yleiskuntoa, mikä altistaa siilin muille taudeille. Jos siilejä aikoo ruokkia, kannattaa ruoka-astiat sijoittaa tontin reunoille suojaisiin paikkoihin, jolloin siilin on helppo sujahtaa takaisin pusikon suojiin. Ruuaksi kannattaa tarjota esimerkiksi lemmikkieläinten ruokaa. Eniten siilit tarvitsevat ihmisten ruoka-apua syksyllä kerätessään energiavarastoja horrostamiseen sekä keväällä, kun ne heräävät horroksesta.

Rauhoitetun siilin saa siirtää jos sen henki on uhattuna.― Asko Kaikusalo

Tikankontti-ohjelmassa luonnontutkija Asko Kaikusalo (1941–2012) kertoo siilin elämästä ja sen levinnäisyydestä. Maisemamuutokset, liian siistit pihat ja varsinkin lisääntynyt autoilu ovat olleet siilien suurin murhe, huomauttaa Kaikusalo. Vuonna 1983 tehdyssä ohjelmassa Kaikusalo kertoo noin 10 000-20 000 siilin jäävän vuosittain auton alle. Luonnossa esiintyvistä eläimistä mäyrä ja kettu ovat siilin suurimmat viholliset. Joskus myös suuret petolinnut saattavat napata siilin saaliikseen.

Siili horrostaa melkein puolet elämästään

Loppusyksyllä lämpötilan laskiessa ja saalistamisen vaikeutuessa siilin elintoiminnot hidastuvat ja se alkaa horrostaa. Siilin ruumiinlämpö laskee jopa yli 30 astetta. Vain 2–4-asteisina sen energian- ja hapenkulutus laskee, jolloin se vaipuu horrokseen. Jos säät ovat talvella leutoja, saattaa siilejä näkyä liikkeessä silloinkin. Yleisimmät syyt siilin talvisiin seikkailuihin ovat myös esimerkiksi rasvavarastojen loppuminen tai talvipesän tuhoutuminen.

Ilmastonmuutoksen ja lämpimien talvien seurauksena siilin horrostaminen on viivästynyt. Myös runsassateiset talvet ovat tehneet horrostamisesta haastavaa, sillä usein uhkana on veden tulviminen pesään. Joskus siilin talvipesät saattavat sijaita myös lumikinosten alla, mikä voi koitua niiden kohtaloksi lumiaurojen jyrätessä pesät. Lämpenevien talvien vuoksi siilit myös heräävät horroksesta liian aikaisin. Vuonna 2015 Pohjanmaan TV-uutisissa Markku Harju Pohjanmaan Villieläinhoitolasta kertoi siilien ahdingosta sateisina talvina.

Siilin talvehtimiseen liittyviin kysymyksiin tarjottiin apua luontotoimittaja Veikko Neuvosen isännöimässä Luontoaamu -ohjelmassa vuonna 1992. Nisäkäsasiantuntija Matti Helminen (1931–2015) sekä Neuvonen esittelivät talvipesän rakennusohjetta, joka oli yksinkertainen, mutta siilille varsin toimiva kotipaikka. Koska siili virtsaa pesäänsä, rakentaessa on syytä muistaa jättää pohja avoimeksi ja täyttää se kuivilla lehdillä ja heinällä, huomauttaa Helminen. Näitä molempia voi laittaa pesään reilusti, sillä siili vie itse pois ylimääräisen rakennusaineksen.

Siilin talvipesän rakennusohjeet
Ohjeet siilin talvipesän rakentamiseen. Siilin talvipesän rakennusohjeet Kuva: Yle kuvanauha
Siili juo vettä leikkilapiosta.
Siili viihtyy ihmisten läheisyydessä. Siili juo vettä leikkilapiosta. Kuva: Seppo Sarkkinen/ Yle kuvapalvelu

Vuonna 1997 Luontoilta-ohjelmassa kysyttiin, voiko horrostavan siilinpesän siirtää. Ohjelman esimerkkitapauksessa siili oli tehnyt pesän siirtolavan alle, joka oli siilin harmiksi siirretty pois. Ohjelman panelistien mukaan tässä tapauksessa siilin kannattaa antaa olla luonnollisesti ulkona ja antaa etsiä uutta pesää rauhassa. Tohtori Ilkka Koivisto (1932–2012) suosittelee nikkaroimaan siilille talvipesän, johon piikkipallo voi itse ryhtyä horrostamaan.

Artikkelin lähteenä on käytetty Tuula Nyströmin ja Tiina Kinnusen Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito -kirjaa (Sammakko 2009) sekä siilikiikarissa.fi -sivustoa.

Mikko Niskanen opetti yleläisille, miten elokuvaa tehdään

$
0
0

Mikko Niskanen (1929–1990) tunnettiin tinkimättömänä elokuvantekijänä, joka ei päästänyt ohjattaviaan saati itseään helpolla. Elokuviensa ohessa Niskanen teki kymmenen vuoden työuran kameran molemmin puolin myös televisiossa. Tässä koosteessa on otteita hänen näkyvyydestään Yleisradiossa 1960–1970-luvuilla.

Äänekoskelainen Niskanen oli jättänyt ”vaatimattoman mutta hyvän” kotinsa jo 13-vuotiaana ja lähtenyt muualle ansiotyöhön. ”Minä lähdin pellolta, kesken työpäivän”, hän kirjoitti myöhemmin. Metsätöiden ja autonasentajakoulutuksen jälkeen hän palasi lapsuuden harrastukseensa amatöörinäyttelijäksi, pyrki ja pääsi sitten 18-vuotiaana teatterikouluun.

Elokuvaura alkoi 24-vuotiaana vuonna 1955 apulaisohjaajan töillä Suomen Filmiteollisuudessa. Elokuvaohjaajaksi hän opiskeli Moskovan maineikkaassa elokuvakorkeakoulussa 1958–1961. Vaikka opetus oli korkeatasoista, ei hän itse myöhemmin kokenut venäläisten ohjaajien mainittavasti vaikuttaneen hänen omiin töihinsä.

Moskovassa Niskanen käsikirjoitti ensimmäisen oman pitkän elokuvansa, Pojat.Toivo Särkkä otti elokuvan tuotettavakseen Suomen Filmiteolllisuudessa. Teoksen onnistuminen kulminoitui oikean henkilön löytämiseen elokuvan pääosaan, Jaken rooliin. Niskanen muisteli myöhemmin monessa yhteydessä, miten hän toista tuhatta nuorukaista koekuvattuaan löysi siihen 17-vuotiaan Vesa-Matti Loirin. ”Jo tuossa iässä hänessä oli havaittavissa omalaatuista persoonallista viehätysvoimaa, joka on vuosien mittaan vain vahvistunut.”

Vuonna 1962 valmistunut Pojat palkittiin kaikkien aikojen toisella valtion elokuvapalkinnolla. Maine ja kunnia hivelivät ohjaajan lisäksi myös taloudellisesti elokuvan tuottajayhtiötä. ”Rahat palkinnosta menivät kokonaan tuottajalle, me tekijät emme saaneet niistä penniäkään. Pojista Särkkä lähetti päinvastoin maksettavakseni vielä pienen lisälaskunkin”, Niskanen kertoi muistelmissaan. Särkkää hän totesi kunnioittavansa elokuvamiehenä, mutta harmittelevansa sekä hänen että muiden tuottajien ”kovakasvoisuutta” ohjaajia kohtaan. ”Se on omituisen väheksyvää, hetkittäin jopa loukkaavaa.” Kun Pojat sai valtionpalkinnon, oli Särkkä Niskasen kertoman mukaan ihmetellyt hänen läsnäoloaan palkintotilaisuudessa. ”No, mitäpä minä, elokuvan ohjaaja, siellä teinkään. Tuottajahan sai rahat. Minä sentään kunniasta osan.”

Sama toistui Niskasen mukaan vuonna 1963, jolloin hänen seuraava elokuvansa Sissit menestyi erinomaisesti ja palkittiin sittemmin niin ikään valtionpalkinnolla. Ensi-illan kunniaksi tuottaja oli kutsunut juhlaillalliselle kirjailija Paavo Rintalan ja joukon ystäviään, sen sijaan filmintekijöitä ei ollut kutsuttu lainkaan.

Ajat olivat huonot palkituillekin elokuvaohjaajille. Televisio teki tuloaan, ja niinpä Niskanen otti vuonna 1964 vastaan mahdollisuuden alkaa työskennellä Yleisradiossa koulutusohjaajana.

Näin Niskanen kirjoitti Loirista

"Nyt Poikien pojat ovat jo aikamiehiä. Vesa-Matin tie on ollut ehkä kaikkein kirjavin. Kyllä minä uskon, että hän runnoo tiensä puhki paikasta kuin paikasta, mutta jotakin puuttuu. Lahjakas poika kaipaisi kouluttavaa ohjaajaa, hiomattomuus haittaa hänen esitystään.

Kävin kaksi kertaa katsomassa Kurt Weillin oopperaa Mahagonny. En ymmärrä, kuinka ohjaaja on antanut Veskun rytmittää ilmaisunsa niin tolkuttomaksi, että lopussa kuuluu vain pihinää. Kun hiljakkoin keskusteltiin eräästä merkittävästä elokuvaroolista, ehdotin siihen Vesa-Matti Loiria. Elokuvateatterien omistajat ilmoittivat kuitenkin ettei se käy päinsä. Vesku on pilannut imagensa muunlaisissa rooleissa. Tällainen puhe on minusta itsevarjelun liioittelua. Ensiksikin Vesku ei ole pilannut imageaan Speden elokuvissa, minusta hän on ollut niissä hyvä. Toiseksi Speden viimeinen elokuva on yksi parhaita hupifilmejä, joita meillä on koskaan tehty."

— Mikko Niskanen kirjassaan Vaikea rooli (1971).

Teatterin ja tv-teatterin kulisseissa

Niskanen kertoi muistelmissaan syistä, miksi vuonna 1955 oli valinnut elokuvan teatterin sijasta. ”Elokuvassa ihminen tuodaan lähemmäksi katsojaa. Elokuvailmaisussa päästään teatterille ominaisesta teennäisyydestä, teatraalisuudesta, mikä syntyy pakostakin, kun sanoma on saatettava viimeiselle penkkiriville asti. Tajusin, mikä ero näillä ilmaisutavoilla on minulle. Valitsin elokuvan. Lähdin pyrkimään lähemmäksi ihmistä.”

Aika harrastajateatterissa ei kuitenkaan unohtunut ja kontaktit sinne pysyivät vireinä jatkossakin. Erityisen läheisenä pysyi Konginkankaan nuorisoseuran teatteriryhmä, jossa hän itsekin oli nuorena näytellyt. Vuonna 1965 Niskanen tallensi filmille, miten monitasoinen prosessi pienen harrastajateatterinkin näytelmäesitys on. Aika näytelmän valinnasta ensi-iltaan pitää sisällään vilkkaan tapahtumasarjan neuvotteluita, yhteisiä ja yksityisiä harjoituksia ja lopulta varsinaisen esityksen. Niskanen on maustanut filminsä herkullisilla otteilla, joissa kuuluvat myös jokaisen näytelmässä mukana olevan yksityiset askareet ja ajatukset. Ensi-iltansa saa Jyrki Vuoren kirjoittama ja Vilho Leinosen ohjaama näytelmä Kaste.

Samalta vuodelta on toinen tallenne, missä Niskanen pukee kuviksi televisioteatterin esityksen syntyvaiheita. Lokakuussa 1965 kuvatussa filmissä seurataan, miten Kuusi henkilöä etsii tekijää –tv-näytelmän teko edistyy Tampereella. Mukana kuvissa näkyy liki koko TV2:n henkilökunta. Niskasen pesti koulutusohjaana kesti vuoteen 1970 asti, jolloin hänet nimitettiin yhtiön pääohjaajaksi. Vuonna 1973 hänestä tuli elokuvataiteen taitelijaprofessori, ja ohjaustyöt Ylessä loppuivat.

Elokuva elokuvasta ja pohjanoteeraus

Vuonna 1967 Niskanen ohjasi TV2:n ammattiopistossa Elokuvan jalostavasta rakkaudesta. Elokuva on filmatisointi neuvostoliittolaisen Edvard Radzinskin tositapahtumiin perustuvasta näytelmästä Elokuvaa kuvataan, ja se kuvattiin osin oikeilla tapahtumapaikoillaan. Filminteon lisäksi elokuva kertoo ihmissuhteista, sensuurista ja siitä, miten kiellot lopulta kumotaan. Elokuvan pääosissa nähdään harvinaislaatuisesti kolme elokuvaohjaajaa: Niskanen itse, Edvin Laine ja Ville Salminen. Niskasen esittämän ohjaajan avustajana näyttelee kirjailija Aulikki Oksanen, joiden välille todellisuudessakin syntyi kuvausten aikana suhde. Niskanen sai ohjauksesta Jussi-palkinnon, joita tuolloin jaettiin myös tv-elokuville.

Sakari Haaran romaanin Asfalttilampaat filmatisointi oli Niskaselle vaikea. Elokuvan yhtenä tuottajana oli Jörn Donner, ja yhteistyö miesten välillä takkusi. Niskanen tunsi itselleen läheiseksi elokuvan aiheen, sovinnaisuuksia uhmaavan rakkaussuhteen pikkukaupungissa, mutta linjamuutokset sen toteutuksessa masensivat hänet pahasti. Leikkausvaiheessa tuottajat ottivat päätösvallan ja Niskanen irtisanoutui elokuvasta kokonaan. ”Elokuvan herkkä ja hyvä aines tallautui näiden osallistuvien kapulanheittäjien jalkoihin. Ja mitä kohotettiin esiin: Jörn Donnerin sukupuolielimet!”

Pertti Mutasen ohjaama, kuvavälähdyksittäin etenevä lyhytfilmi Asfalttilampaiden teosta vahvistaa vaikutelmaa. Niskasen ilmeet vaihtelevat, mutta ohjaajanlakki pysyy päässä.

Käänteentekevät surmanluodit

Niskasen vahvimpana ohjauksena pidetään Kahdeksaa surmanluotia, Pihtiputaalla maaliskuussa 1969 sattuneen surmatyön verevää filmatisointia Yleisradiolle. Niskanen oli elänyt raskaita aikoja: naapuripitäjän tapauksen sattuessa hän teki hidasta nousua vaikeasta masennuksesta. ”Minussa tapahtui jotakin. Pihtiputaan kauhutapahtuma antoi minulle kuin sähköshokin, kytki virran elottomaan tajuntaani. Kysymykset alkoivat vaatia vastausta.” Niskanen pyysi käyttöönsä tv-uutisten materiaalia vielä samana päivänä.

Kahdeksan surmanluotia valmistui useiden vastoinkäymisten jälkeen elokuvaksi vuonna 1972. Elokuvanteko hidasteli tuotantokoneiston kankeuden vuoksi sekä siksi, että sen teko uhkasi tulla liian kalliiksi. Epäselvyyttä tilanteeseen lisäsi se, ettei Niskanen Ylessäkään kertonut elokuvansa tavoitteista tarkasti ja siitä pääsi leviämään julkisuudessa sensaatiohakuista tietoa.

Elokuva esitettiin ensin keväällä 1972 neliosaisena tv-sarjana, syksyllä siitä nähtiin elokuvateattereissa lyhennetty, Jörn Donnerin leikkaama versio. Molempien versioiden vastaanotto oli ylistävää. Pihtiputaan surmat tehnyt Tauno Pasanen katsoi elokuvan Niskasen kanssa vankilassa. ”Se ol niin tarkkaan kuvattu tuo minun elämänkohtalon, et se ol ku suoraan minun sielustan revästy”, hän kommentoi elokuvaa. Pääosan elokuvassa esitti Niskanen itse, ja hänet palkittiin Jusseilla sekä vuoden parhaana ohjaajana että miespääosan esittäjänä.

Surmanluotien viimeistelyvaiheessa vuonna 1971 Niskanen julkaisi muistelmakirjansa Vaikea rooli. Pontimena kirjaan oli analysoida tuoreen elokuvan syntyvaiheet. Avuksi kirjan koostamiseen Niskanen sai toimittaja Ea Rahikaisen, ja yhdessä he päättivät ottaa runsaasta materiaalista mukaan vain ne elämäkerralliset seikat, jotka liittyivät Kahdeksaan surmaluotiin.

Vuotta myöhemmin Niskanen ja Rahikainen keskustelivat kirjan synnystä tv-studiossa yhdessä Anita Välkin, Irmeli Sallamon ja Pertti ”Purtsi” Purhosen kanssa.

Näin Niskanen kirjoitti metodeistaan

Niskanen tunnettiin tinkimättömänä, alati uusia näyttelijäkykyjä löytäneenä henkilöohjaajana. Hänen metodinsa oli hänelle itselleen raskas: Niskanen kertoi useassa yhteydessä käyvänsä aina ensin itse läpi haluamansa tunnetilan ja voivansa vasta sitten vaatia sitä toiselta. Niinpä hän päätyi usein näyttelemään roolin itse. Juuri näin kävi Surmanluotienkin kohdalla.

”Minä tiedän että kukaan näyttelijä ei lähtisi panemaan itseänsä peliin niin kokonaan, lähes itsekidutukseen saakka, kuin mihin minä kaikessa fanaattisuudessani ja hulluudessani lankean. Ajattelin, että kuitenkin joudun kiusaamaan itseäni siihen pisteeseen saadakseni näyttelijän uskomaan minua. Miksi kiusata kahta ihmistä, riittää, kun yksi kärsii.”

Uusien näyttelijäkykyjen löytäminen puolestaan perustui runsaaseen amatöörinäyttelijöiden käyttämiseen, usein sellaistenkin, jotka eivät olleet ikänään näytelleet mitään. ”Elokuvissani on amatöörejä, joiden roolisuoritus on niin hyvä, että on melko mahdotonta toivoakaan ammattinäyttelijän koskaan pystyvän heidän tasolleen. Mutta nämä amatöörinäyttelijät eivät varmasti olisi hyviä missään muussa roolissa. On myös ammattinäyttelijöitä, jotka ovat ponnahtaneet amatööreistä suoraan näyttelijäksi, mutta pysyvät tuona tyyppinä, jonka he ovat kerran itselleen omaksuneet ja siinä pärjänneet."

– Mikko Niskanen kirjassaan Vaikea rooli (1971).

Helmikuussa 1974 Niskanen istui Niskavillassa takan ääressä ja valmisti puukko kädessä pataruokaa. Työrupeama Ylessä oli takana, uudet tehdävät taiteilijaprofessorina alkaneet. Hän kertoi Käpykolon, oman "kyläyhteisönsä" vaiheista Konginkankaan Liimattalan kylässä ja syistä, miksi paikka on hänelle niin tärkeä. Käpykoloon oli suunnitteilla laajoja rakennustöitä, kokonainen elokuvakeskus. Paljon on vuosien mittaan jäänyt hampaankoloonkin, etenkin nimeltä mainitsemattoman elokuvainstituutin "elokuvapolitiikan ihmelapsia" kohtaan.

Ajankohtaiseksi asiaksi oli noussut seikka, ettei Käpykololla ollut emäntää. "Siitä tulikin mieleeni, että täytyisi jollekin soittaa – taikka soita sinä minulle", päättää Niskanen puheensa ja iskee kameralle silmää. Tämä huoli väistyi seuraavana kesänä, jolloin Niskanen solmi kolmannen avioliittonsa Käpykolon rappusilla Vuokko Niskasen kanssa.

Surmanluotien jälkeen Niskanen toimi elokuvan taiteilijaprofessorina vuoteen 1978 asti ja ohjasi sinä aikana elokuvat Kianto – omat koirat purivat, Laulu tulipunaisesta kukasta, Pulakapina ja Syksyllä kaikki on toisin. Käpykolosta kasvoi joksikin aikaa elokuva-alan kurssikeskus. Vuonna 1983 hänelle myönnettiin 15-vuotinen valtion taiteilija-apuraha. Ajolähtöä (1982) pidetään Niskasen viimeisenä suurtyönä. Tämänkin jälkeen hän ohjasi vielä kolme elokuvaa: Mona ja palavan rakkauden aika (1983) sekä Päätalo-ohjaukset Elämän vonkamies (1986) ja Nuoruuteni savotat (1988). Niskanen kuoli syöpään 61-vuotiaana marraskuussa 1990.

Kirjoituksessa on ohjelmien lisäksi käytetty seuraavia lähteitä:
Mikko Niskanen: Vaikea rooli. Kirjayhtymä 1971.
Vuokko Niskanen: Mieheni Mikko ja minä. Tammi 2001.
Raimo Salokangas: Aikansa oloinen. Yleisradion historia 1949–1996.

Suosittelemme myös näitä Niskasen lyhytelokuvia


Pyhän Jaakobin tie vie pyhiinvaeltajat Santiago de Compostelaan

$
0
0

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin määränpää on Santiago de Compostelan kaupunki Luoteis-Espanjassa. Euroopan pisimmäksi kutsutulla pyhiinvaellusreitillä kulki myös toimittaja Kirsi Jansa. Matkaseuranaan hänellä oli pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta. Monen matkalaisen tavoitteena oli kulkea reitti 33 päivässä ja olla perillä 25. heinäkuuta Jaakobin päivänä. Jos tuo päivä osuu sunnuntaiksi, legendan mukaan syntinen saa messussa kaikki syntinsä anteeksi. Euroopan vuoksi -ohjelmassa seurattiin Jansan ja hänen matkakumppaneidensa taivallusta vuonna 2000.

Pyhiinvaellusreitti tunnettiin jo keskiaikana. Pyhä tie kohti Santiago de Compostelaa sai alkunsa 700-luvulla eaa. hautalöydön vuoksi. Hautaa on pidetty Santiagon apostolin Jaakobin hautana. Apostoli Jaakob oli Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen opetuslapsista ja apostoleista sekä Johannes Kastajan veli.

Jaakobin pyhiinvaellusreitti ei ole yksittäinen tie vaan pyhiinvaellusreitiksi luetaan useampikin tie. Muutamaa tietä kuitenkin pidetään pääreittinä. Espanjan ja Ranskan rajalta alkava reitti (Ranskalainen tie) otettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1993. Reitti on ollut hyvin suosittu, varsinkin kesäisin, jolloin teillä on suorastaan ruuhkaa pyhiinvaeltajien vuoksi.

Yhden tien loppu on toisen alku

Kirsi Jansan liki 800 kilometriä pitkä pyhiivaellustie alkaa Roncesvallesista Espanjasta. Jansa tapaa matkansa aikana pyhiinvaeltajia, joilla jokaisella on lähtöönsä erilaisia syitä. Joillekin syyt ovat hengellisiä, toisille henkisiä ja osalle jopa fyysisiä. Ainakin isä José María Alonso sanoo ohjelman haastattelussa, että Santiagon tiellä keskeistä on kumppanuus, yhteiseen ajatukseen osallistuminen. Myös Santiago de Compostelan yliopiston sosiologian professorilla Juan-Luis Pintosilla on selkeä näkemys, miksi pyhiinvaellus kiinnostaa. Hänen mukaansa olemme menettäneet isiemme uskonnot ja uskon, mutta tarvitsemme jotain syvempää kuin raha ja kaupallisuus.

Mieli ja ruumis ovat yhtä sen tämä tie on opettanut― Sarah, Tanska

Pitkä matka vaatii myös veronsa fyysisesti. Hiertymät, rakkulat ja jalkoihin kohdistuneet rasitusvammat ovat tavallisia. Toisinaan on turvauduttava lääkärinkin apuun. Mutta fyysisen kivun syy voikin olla henkinen, todetaan vaivaansa potevalle vaeltajalle. Pettymykset ja surut kun voivat purkautua pyhiinvaelluksen aikana erilaisina vaivoina tai kipuina.

Toisaalta tiekään ei ole vain pelkkä tie. Pyhiinvaeltajille se on merkinnyt syntien täydellistä anteeksiantoa ja lisäksi tie voi merkitä sekä aikaa että paikkaa, professori Pintos pohtii ohjelmassa. Jotta tien saa kuljettua loppuun, se vie aikaa. Toisaalta voimme vapauttaa ajan kanssa mielemme sen vankilasta ja samalla pystymme saamaan uudelleen kiinni ajasta, professori Pintos sanoo.

Aikoinaan tämä tie merkitsi pyhiinvaeltajalle syntien täydellistä anteeksiantoa.― Juan-Luis Pintos

Tiellä voi myös havaita, että totuus ei riipu yksinomaan järjestä ja viisaudesta, vaan on olemassa erilaisia todellisuuksia. Ruumiin todellisuus, tunteiden tai olemassaolemisen todellisuus, toisin sanoen se, miten suhtaudumme elämään kokonaisuutena, Pintos pohtii.

Messu Santiago de Compostelan katedraalissa huipentaa matkan. Katedraalissa säilytetään myös apostoli Jaakobin ruumista, jonka äärelle kehottaa isä Jaime García Rodríquez menemään ja lausumaan uskontunnustuksen. Mutta ennen messua Santiago de Compostelassa pyhiinvaeltaja hakee erityisestä pyhiinvaellustoimistosta todistuksen matkasta. Vaelluksen aikana vihkoseen on hankittu leimoja välietapeilta ja nämä toimistossa tarkastetaan. Samalla annetaan todistus myös siitä, että pyhiinvaeltaja on taittanut matkansa perinteisin keinoin eli kävellen tai hevosella tai polkupyörällä.

Elokuvaohjausta Velipuolikuun tyyliin

$
0
0

Seuraamme varsin tutun oloisen elokuvaohjaajan työskentelyä. Kuvattavana on elokuvan Värähtää sisimpäni ripsi inhimillisin kohtaus. Mopon selässä valmistautuvan nuoren Ilpon suuri hetki on koittanut.

Kohtauksessa Ilpon näyttelemä nuori Tuna on aikuisuutensa kynnyspuulla ajautunut elämässään kriisiin, joka lopulta vie hänet tuhoon. Kohtaus kuvataan puolilähikuvana ja Ilpon tulee tulkita koko sukupolvensa antipatia repliikin ohessa.

Elkää soittako poliisia, sikäli, että se on turhaa― Elokuvan inhimillisin repliikki

Ohjaaja vaatii Ilpolta tuskaa ja on itse kenties jopa syvemmällä roolissa, kuin näyttelijänsä. Pinnakin kiristyy, koska työryhmällä on aika ajoin vaikeuksia ymmärtää suuren taiteilijan tarpeita.

Tukalaa asumista väljässä Suomessa

$
0
0

Miksi Suomessa asutaan niin ahtaasti ja kalliisti? Asiapitoinen dokumentti vuodelta 2002 selvittää syitä asumisen ongelmiin. Ohjelmasta käy ilmi, että suomalaisten tukalalla asumisella on pitkät juuret, jotka ulottuvat ainakin sodanjälkeiseen jälleenrakentamiseen.

Dokumentti ei maalaa ruusuista kuvaa Suomen asumisoloista. Suomessa on eniten maata mutta vähiten asuinneliöitä asukasta kohden koko Euroopassa. Suomalaiset asuvat siis ahtaiten Euroopassa, ja sen lisäksi asuminen muodostaa suomalaisen perheen suurimman menoerän.

Suomen Pankin johtajan Sinikka Salon mukaan vuokra-asuntoja ei ole tarpeeksi eikä toisaalta omakotiasumistakaan. Salo nimeää syypäiksi tonttipolitiikan, maamarkkinoiden toimimattomuuden ja omistusvaltaisen asuntokannan.

Valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimeksen mukaan asuminen on aina ollut kallista Suomessa. Pienituloisilla on hankalaa, koska asumisen tukia leikattiin 1990-luvun laman aikana. Keskituloisilla ongelmat johtuvat siitä, että asuntojen hinnat ovat nousseet nopeasti. Asuminen vie neljänneksen suomalaisten tuloista.

Koti Suomessa - kallis ja ahdas
Timo Ryhänen ja Pauliina Hellsten muuttivat pajamäkiläiseen vuokra-asuntoon, kun lapset alkoivat kasvaa. Asunto oli yhä liian pieni, mutta lainan saaminen isoon asuntoon olisi voinut vaatia kovaa työntekoa. Se olisi verottanut perheen yhteistä aikaa. Koti Suomessa - kallis ja ahdas Kuva: Yle kuvanauha

Vapaat markkinat ja asuntosäästämisjärjestelmä eivät palvelleet asukkaita

Ohjelma pitää yhtenä syynä asuntojen kalleuteen 1980-luvulla tapahtunutta markkinoiden vapauttamista. Valtio ja kunnat jättivät asuntopolitiikan markkinoiden hoidettavaksi. Pääoman vapauttaminen vuosikymmenen lopulla helpotti asuntolainojen saantia, lisäsi kysyntää ja johti hintojen jyrkkään nousuun.

Jussi-Pekka Alanen on Kuntaliiton entinen toimitusjohtaja. Hän toteaa, ettei Suomessa mietitty lainkaan sitä, mitä tehdään, kun noususuhdanne 1990-luvun laman jälkeen lähtee liikkeelle. Alasen mielestä kunnat eivät myöskään enää yritä ratkoa asumisen ongelmia, vaan miettivät, miten saisivat houkuteltua miljonäärejä alueelleen.

Koti Suomessa - kallis ja ahdas
Vuokrasäännöstely oli voimassa 1969-1991. Sinä aikana reaalinen vuokrataso laski. Asuntojen hinnat nousivat, kun säännöstelyä purettiin. Koti Suomessa - kallis ja ahdas Kuva: Yle kuvanauha
Koti Suomessa - kallis ja ahdas
Kaisa Korpelan perhe pakeni tukalaa asuntotilannetta sadan kilometrin päähän Helsingistä. Perhe vaihtoi Lauttasaaren kaksion loviisalaiseen taloon meren rannalla. Koti Suomessa - kallis ja ahdas Kuva: Yle kuvanauha

Dokumentin mukaan asunnon omistaminen on Suomessa tehty pakolliseksi, mikäli asuntolainan vain pystyy maksamaan. Tämä johtuu jälleenrakennuksen aikana syntyneestä asuntopolitiikasta. Asuntosäästämisjärjestelmällä kerättiin pääomia teollisuudelle. Järjestelmä ei ollut suunnattu asukkaille, vaan se palveli kansantalouden kokonaisuutta.

Maaltamuutto ja asuntojen sarjatuotanto eivät parantaneet tilannetta. Uusissa lähiöissä asuttiin ahtaissa valmistaloasunnoissa, mutta hinnat eivät laskeneet.

Norjassa tilanne on ollut toinen: betonilähiöitä ei juuri ole. Niitä kokeiltiin 1960-luvulla, mutta tehtaat menivät 70-luvulla konkurssiin, ja asuntojen tuotannossa palattiin perinteisempään malliin. Asuintila on myös noussut tasaisesti. Hollannissakin suurin osa asuu omakotitaloissa, mutta vain neljännes omistaa asuntonsa.

Kuntien passiivisuus kostautuu tonttiongelmina

Dokumentti väittää, että kuntien asuntopolitiikka on olennaisesti vaikuttanut Suomen tilanteeseen. Kunnat ovat passiivisia eivätkä rajoita maan hintatasoa. Espoon Isoa Omenaa rakennettaessa eräs maanomistaja niskuroi ja sai lopulta kunnan lunastamaan maapalansa 5,6 miljoonalla eurolla. Kunta olisi voinut pakkolunastaa tontin, mutta sellaista ei edes harkittu.

Yhdyskuntasuunnittelun emeritusprofessori Pekka V. Virtasen mukaan kuntien maapoliittiset keinot olisivat varsin hyvät, jos niitä vain käytettäisiin. Suvi-Anne Siimeksen mielestä kunnan pitäisi pakkolunastaa maata, sillä keinon käyttäminen kerran laittaisi muitakin järjestykseen.

Dokumentista voi siis erottaa ainakin kaksi päätekijää ahtaassa ja kalliissa asumisessa: jälleenrakennuksen aikaisen asuntopolitiikan ja vapaan markkinatalouden, jota kunnat ja valtio eivät suitsi. Sinikka Salon mielestä tilanne voisi olla toisinkin. Keski-Euroopassa ihmiset asuvat koko ikänsä vuokralla mukavasti, ja Hollannissa suuri osa asuu leveästi omakotitaloissa. Miksei täälläkin?

Pieni suuri Édith Piaf oli Rockstopin Helille tärkeä

$
0
0

Toukokuussa 1990 moni Rockstopin katsoja saattoi luulla valinneensa erehdyksessä väärän televisiokanavan. Ruutuihin jysähti Heli Nevakareen käsikirjoittama ja ohjaama videoteatteri ranskalaisen chanson-laulaja Édith Piafin (1915–1963) elämästä. Nevakare myös näytteli videoteatterin nimiosan itse.

Elämänkertateatteri esitettiin Rockstopin kolmantena keväänä. Kaikki Rockstopin kolmannen vuoden jaksot pääset katsomaan tästä.

Kuten Rockstopin ensimmäisenä keväänä esitetty Ismo Selin Group -fiktiojakso, oli Piafin elämän 1990-luvun Suomeen siirtänyt teatterikin alkanut pienestä. Heli Nevakare kertoi Katso-lehden haastattelussa 1990 halunneensa ensin esittää vain yhden Piafin kappaleista Rockstopin studiobändin kanssa. Aihe kuitenkin paisui ja Nevakare kirjoitti, kuvasi ja pääosanäytteli tarinaa yli puolentoista vuoden ajan, aina kun muilta töiltä liikeni aikaa. Pääasiassa rockstoppilaisten kaveriporukan voimin toteutetun draaman ainoa ammattinäyttelijä oli Eero Melasniemi Piafin managerin roolissa.

Heli Nevakare Edith Piafin roolissa.
Heli Nevakare Édith Piafina. Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen
Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa.  Mies ja kaksi lasta. Roolikuva. Yleisradion ohjelmat.
Heli Nevakare (oik.) Markku Hyvärinen (vas.) ja Eero sekä Viivi Eräpuu. Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Mies ja kaksi lasta. Roolikuva. Yleisradion ohjelmat. Kuva: Yle/Antero Tenhunen
Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa.
Heli Nevakare Édith Piafin roolissa. Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen

Näytelmä kertoi ranskalaisen laulajattaren elämäkerran lyhennettynä ja tiivistettynä, tarkoituksenaan koskettaa etenkin nuorta katsojakuntaa. Teatteri perustui Piafin sisaren Simone Berteautin kirjaan Jumalani kuinka olen elänyt. Kunnianhimoisen projektin tavoitteena oli esittää Piafin elämä toisin miten siitä yleisemmin puhuttiin ja kirjoitettiin.

Nevakare koki, että sokeudesta, reumasta ja yliherkkyydestä kärsinyt Piaf oli todellisuudessa erittäin vahva persoona, joka myös dominoi ympäristöään.

Ohjelman jälkeen siinnyt palaute kertoi yleisön hämmennyksestä. Katsojapalautteessa teatteri tuomittiin mm. ”vuosikymmenen naurettavimmaksi”. Toisaalta Édith Piafin mielenkiintoisuutta osattiin myös arvostaa.

Katso-lehden katsojapalautetta keväällä 1990.
Édith Piaf -näytelmä sai aikanaan ristiriitaisen vastaanoton. Kuvassa palautetta Katso-lehdestä toukokuussa 1990. Katso-lehden katsojapalautetta keväällä 1990. Kuva: Ville Matilainen

Vuonna 1968 elokuvantekijät etsivät totuutta, leipää ja omaa ääntä

$
0
0

Vuonna 1968 tehdyssä oivaltavassa lyhytfilmissä kahdeksalle elokuvaohjaajalle asetettiin samat kysymykset. Mitä Jörn Donner, Risto Jarva, Matti Kassila, Erkko Kivikoski, Maunu Kurkvaara, Mikko Niskanen, Jaakko Pakkasvirta ja Pertti "Spede" Pasanen vastasivat?

Yleisradion ammattiopiston harjoitustyönä valmistuneessa filmissä ohjaajilta kysytään heidän näkemyksiään kotimaisen elokuvan tilasta vuonna 1968. Missä mentiin, mitä kohti olisi pyrittävä? Nopeatempoisen haastattelukoosteen lomaan leikatut kasvokuvat ovat sanatonta viestintää parhaimmillaan. Alku- ja lopputekstien ajan soiva Peltoniemen Hintriikan surumarssi luo virkistävän kontrastin "uuden sukupolven" ohjaajien näkemyksille.

Asianharrastajalle tarjoamme mahdollisuuden päätellä vastaajia pelkän tekstin perusteella. Menikö oikein? *

Miksi teette elokuvia?

”Pidän elokuvista.”

”Minulla on sellainen selittämätön tuska, joka pakottaa katsomaan maailmaa kameran kautta.”

”Minulla on tarve ilmaista jotakin.”

”Godard on sanonut, että elokuva on 24 kertaa totuus sekunnissa. Sitä totuutta tässä etsitään.”

”Siitä saa leipänsä.”

Elättekö tekemällä elokuvia?

”Suomalaisella elokuvalla ei ole varaa elättää ohjaajaansa. Siksi olen viime vuosina tehnyt elokuvia yksinomaan kesälomalla.”

”No kun hyviä tekee, niin sillä elää hyvinkin! Olen lihonut viime aikoina melkein kymmenen kiloa.”

”Ehkä elän elokuvan puolesta, mutta en elokuvasta.”

Kenelle teette elokuvia?

”Lähinnä itselleni, selvittääkseni joitakin filmiprobleemoita.”

”Minulla ei ole varaa tehdä itseäni varten, vaan ajattelen luonnnolisesti sitä henkilöä, kenelle haluan sanomani välittää.”

”Teen elokuvia niille ihmisille, jotka suhtautuvat huumoriin samalla tavalla kuin minä. En siis yritä tehdä niitä koko kansalle, vaan sille, sanoisinko, kreisimmälle osalle.”

”Yritän saavuttaa ilmaisun, joka on minulle henkilökohtaisesti oikea.”

Mihin seikkaan suomalaisen elokuvan on mielestänne syytä nykysisin eniten kiinnittää huomita?

”Käsikirjoitukseen. Ei niitä kaikkia vitsejä voi siinä paikan päällä keksiä.”

”Näyttelijöiden koulutukseen. Nyt he ovat eri alojen kulttuurihenkilöitä ja tekevät 12-tuntisia työpäiviä, jolloin ei voida puhua enää näyttelemisestä vaan henkisestä riistosta.”

1960-luvun alussa Jörn Donner sanoi, että suomalainen elokuva eli vuotta nolla – missä vaiheessa teidän mielestänne tilanne on nyt?

”Tarvitsemme uusia ohjaajia, enemmän keskustelua, lisää intoa ja työtä, ennen kuin voidaan sanoa että olemme päässeet vuoteen yksi tai kaksi.”

”Minä katson Jörn Donnerin elokuvan ja huomaan, ettei kymmenen vuotta ole saanut ihmeitä aikaan.”

”Suomalainen elokuva on ollut tässä nollan vaiheessa jo jostain 1910–1920-luvulta alkaen.”

”Samalla tavalla kuin suomalaisen elokuvan negatiivisuutta aikanaan liioiteltiin, nyt sitä samalla tavalla tietyltä osin yliarvostetaan."

"Tämä on kulttuuripoliittinen kysymys.”

”Suomalaisen elokuvaohjaajan pitäisi kehittää aihetta itsenäisesti. Me usein ihailemme ulkomaisia filmejä siksi, että meidän omat tuotantomme eivät sinne yllä. Uskon kuitenkin, että tämän ulkomaisen ihailun omaksumisen kautta syntyvä elokuva ei ole itsenäinen, vaan sen pitäisi lähteä jokaisen omalta pohjalta.”

* Oikeat vastaukset löytyvät lyhytfilmistä.

Viewing all 1270 articles
Browse latest View live