Martti Silvennoisen alkuvuodesta 1964 valmistunut riipaisevan kepeä reportaasi Rio de Janeiron arjesta koostuu ällistyttävästä määrästä tietoa, suvereeneja kielikuvia ja aitoja tilanteita. Silvennoisen jäljittelemätön, alkusointuinen ilmaisu on radiokuuntelijan korvissa silkkaa runoutta.
Nimikin kuin ruhtinaan – São Sebastião Rio de Janeiro – unelmien ja syvän inhimillisyyden metropoli, mustaa ja valkoista, ristiveristä ja siniveristä, kurjaa ja upporikasta, siveyden vaaleanpunaa, riettauden tympeyttä. Karmeata primitiivisyyttä.
Silvennoisen alkuspiikki aloittaa hengästyttävän kerronnan, jonka laantuu kuiskaukseksi vasta loppumetreillä sademetsän woodoo-rituaalissa. Kerronta rytmittyy musiikilla, oivaltavilla välihuomautuksilla ja paljonpuhuvilla äänimaisemilla.
Rion vuorten takana, aivan lähellä, sademetsän keskiajassa, myrkkyjen huumaama vaarallinen nainen tiukkaa tuskaisena jumaliaan...
Haastatellessaan Riossa asuvia suomalaisia Silvennoinen toki malttaa puhua tavanomaisella nopeudella ja äänenpainolla. Kaupungin hyvin tuntevat Martti Kantanen, Ester Werner ja Aarno K. Arola kertovat asuinpaikastaan ymmärtämyksellä. Rioon vuonna 1926 muuttanut Werner ei kuitenkaan kommentoi tietoa, jonka mukaan hän olisi ollut ensimmäinen nainen, joka olisi uskaltautunut Copacabanan aaltoihin. Sitä vastoin hän kertoo kaipaansa Suomeen. "Minusta Brasilia on makea kaunis kakku, jota mielellään katselee, mutta kun on vähän syönyt, niin kyllästyy. Suomenmaa on niin kuin hapanleipä, jota ei koskaan saa tarpeeksi."
Ihminen on kokenut kauneuden, kiitollinen mieli pelkää menettävänsä jotain. Rioa ei saa nähdä liian läheltä, sen voima on vauhdissa ja etäisyydessä. Se on kuin veden kalvon kuva, se muuttuu, se särkyy – kun koskettaa.
Silvennoinen vierailee haastateltaviensa kanssa merimieskapakoissa, juttelee satamassa ilotytön kanssa, ihmettelee rikkaiden yökerhossa "rahakkaita play-tyttöjä ja -poikia" ja suree öisin ravintoloissa kiertäviä kerjäläislapsia.
Elostelijoiden tanssi on kuin rakkauden uhritoimitusta!
Lopuksi lähetystösihteeri Arola vie hänet sademetsään seuraamaan macumba-rituaalia, missä "mielipuolisina heiluvat", huumaantuneet ihmiset suhtautuvat epäluuloisesti suomalaisten läsnäoloon. "Meidäthän siunattiin poppamiehen toimesta, joten olemme tällä hetkellä turvassa", Arola toteaa heidän päästyä hieman loitommalle ja kertoo, millaisin keinoin osanottajat ovat huumanneet itsensä.
Maassa nelinkontin likomärkänä uhrialttarin vieressä transsitilaan vaipuneen naisen tyypilliset hik hik -huudot, kuin sairaan koiran uhkaava haukunta hukkuvat kuohuvan luonnon syliin karmivana.
"São Sebastião Rio de Janeiro – itse olet saanut hieman liikaa aurinkoa!", päättää Silvennoinen elämyksellisen reportaasinsa Cidade Maravilhosasta, "Suurenmoisesta kaupungista".
Jos synnyit 1950-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi
Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.
Varhaisimpien vuosiesi tärkein sähköinen media taisi vielä olla tavallinen putkiradio. Mieleen jäivät vanhempien kuuntelemat Viisasten kerhot, Kankkulan kaivot tai Ruljanssiriihet. Joka arkipäivä viiden minuutin jaksoissa lähetetyt Pekka Lipposen seikkailut päättyivät aina maagisiin sanoihin: "Jatkuu huomenna."
Useammin kuin olisit toivonut radio-ohjelman keskeytti Peipposet-kuoron laulu tai mystinen "mittaustauko". Vielä 1950-luvulla kanavaa ei voinut vaihtaa, koska niitä oli vain yksi.
Radiossa oli toki erityisohjelmaa sinullekin. Legendaarinen Markus-setä komenteli lapsia opettavaisissa Lastentunneissaan vielä 1950-luvulla, ja hänen jälkeensä sukupolvesi ääni pääsi esiin Lasten radion lähetyksissä.
Radio oli läsnä koulussakin. Kouluradio kertoi muun muassa afrikkalaisten oudoista tavoista, piti tietokilpailuja ja yllytti lapset liikkumaan junaleikin varjolla.
Muistatko muuten vielä, millaista oli käydä kansakoulua tai aloitella "nahkana" oppikoulua, jos sinne oli päässyt? Siitä kertovat nämä vanhat filmit. Muistat varmaan myös äänestykset luokan parhaimmasta toverista? Hymypoika- ja Hymytyttö-palkintoja alettiin jakaa 1950-luvulla.
Uudet lelut ja ajanvietteet tietenkin kiinnostivat. Isoveli tai -sisko toi kotiin hulavanteen, jonka pyöritystä itsekin yritit harjoitella. Sähköautorata oli kallis hankinta, johon kaikilla ei ollut varaa. Vierailu vuonna 1950 avatulla Linnanmäellä oli kesän kohokohta.
Töllötin tuli taloon
Säännölliset tv-lähetykset alkoivat vuonna 1956 ensin Tesvisiossa ja kaksi vuotta myöhemmin Yleisradion perustamassa Suomen Televisiossa. Aluksi tv näkyi vain osassa maata, eikä ohjelmaakaan ollut kuin muutama tunti päivässä. Mutta kun isä kantoi telkkarin kotiin, ihan aluksi jo virityskuvakin oli jännittävää tiirattavaa!
Lastenohjelmat oli aina tietysti nähtävä: Kasper vähän ärsyttävine trai-trai-trallatuksineen, Sirkus Papukaijan fakiiri taikasuoloineen, Kylli-täti satusiveltimineen ja tietysti tv:n monet lastendraamat.
Aikuistenkin ohjelmat jäivät mieleen, koska koko perhe seurasi niitä yhdessä. Tietokilpailuissa oli jännitystä kuin olympialaisten suomalaislajeissa. Tarvan laatikkoleikissä saattoi voittaa rahaa tai arvokasta tavaraa – tai jäädä nuolemaan näppejään. Piilokameraohjelma Pähkinän katuun liimatusta kolikosta tuli klassikko. Viihdekolmikko VEKin Sandels-sketsi tutustutti lapset ilmaisuun "hei kentsu".
Politiikkaa tai muitakaan uutisia et varmaan vielä liiemmin noteerannut, mutta suurimmilta tapauksilta et voinut ainakaan kansakouluiässä välttyä. Ehkä lokakuussa 1957 seurasit vanhempiesi kanssa Sputnikin lentoa? Värisit kesällä 1960 telttaretkellä muistaessasi, mitä kuulit Bodominjärven murhista? Ihmettelit marraskuussa 1963 koulusta tullessasi, miksi televisio näytti lastensarjan sijasta uutisfilmiä Dallasista?
Kiinnostavimpia uutisia taisivat kuitenkin olla urheilu-uutiset. Poplaulajat ja -muusikot eivät vielä vähään aikaan vetäneet vertoja urheilusankareille: Eero Mäntyrannalle, Cassius Claylle, Curt Lincolnille ja Timo Mäkiselle.
Lastenlaulut jäädä saa, poppi ja jytä on parempaa
Jos olit syntynyt 1950-luvun alussa, tulit teini-ikään, kun 1960-luvun uuden nuorisomusiikin aalto iskeytyi Suomeen. Kuuntelitko jo ulkomaisia hittejä merirosvoradio Nordin taajuudelta, kuten vanhemmat sisaruksesi? Se sai Ylenkin aloittamaan Sävelradion. Myös tv:ssä alkoi näkyä popbändejä, folkia ja myöhemmin myös "edistyksellistä rockia", vaikkei toki tungokseksi asti. Suomen showkuningas oli Danny.
Rock and rollin ensiaaltoon et ehtinyt mukaan, mutta sitä pontevammin vääntelehdit twistin tahtiin. Todellinen maanlaajuinen kansanliike syntyi letkajenkasta, joka sai vanhempasikin innostumaan. Sitä opetettiin telkussakin.
Jos olit poika ja kasvatit pitkää tukkaa, isä tai rehtori todennäköisesti patisti sinua parturiin. Beatles-hiustyyli oli kuitenkin vasta alkusoittoa: nuorison kosmopoliittisimman kerrostuman vaatteet ja aatteet muuttuivat rankasti erilaisiksi kuin 1950-luvulla. Hippi-ideologiaa puolusti tv:ssä laulaja Jukka Kuoppamäki, underground-liikettä puolestaan lietsoi radiossa M. A. Numminen.
Jos olit tyttö, valitsitko minin, maksin vai mikrot? Ainakaan näissä 1970-luvun nuorisomuodin näytöksissä ei näkynyt minkäänlainen ”suomettuminen”. Farkkumuoti levisi molempien sukupuolten keskuudessa kulovalkean tavoin, vaikka sillekin valistuneet tv-toimittajat toki irvailivat.
Olitko 1960- ja 1970-luvuilla jo työssä vai kävitkö vielä koulua? Oliko maalla tulevaisuutta vai muutitko etelään? Kuuluitko ensimmäiseen lähiösukupolveen? Kun koulu- ja työviikko lyhenivät viiteen päivään, miten käytit lisääntyneen vapaa-ajan? Nuoria oli Suomessa paljon, ja siksi heistä tehtiin paljon tv-dokumentteja.
1970-luvulla radion pop- ja rockohjelmat lisääntyivät tuntuvasti, joten kasettinauhurillasi oli nyt kosolti käyttöä. Harmillista vain, että juontajat häiritsivät hittibiisien nauhoittamista puhumalla niiden päälle. Tv:n popohjelmat esittivät ulkomaisten artistien promofilmejä, joita kukaan ei vielä osannut nimittää musavideoiksi.
Purkka, jytä ja proge saivat 1970-luvun loppupuolella haastajikseen rockabillyn ja punkin, jota Ajankohtaisessa Kakkosessakin vähän pelättiin. Vieläkö ehdit niihin mukaan vai olitko jo liian vanha, liian aikuinen?
Maailman myllerrys ravisteli arvoja ja aatteita
Televisio toi maailman tapahtumat lähelle aivan uudella tavalla. Vietnamin sotaa käytiin teidän olohuoneessanne. Lieko Zachovalovan tv- ja radioraportit Prahan miehityksestä tekivät kriisin käsinkosketeltavaksi. Kun ensimmäinen ihminen laskeutui Kuuhun, se nähtiin Ylen tupakansavun täyttämässä Kuustudiossa.
1960-lukuheräsi korjaamaan epäkohtia ja vaati tasa-arvoa naisille, ihmisoikeuksia vähemmistöille ja syrjäytyneille ja vapautta riistetyille kansoille. Se näkyi monissa tv-ohjelmissa. Hannu Karpokin aloitti tuolloin pitkän uransa vääryyksien ja vinouksien paljastajana.
1970-luvulla Chilen sotilasvallankaappaus oli tuhansille suomalaisnuorille järisyttävä sukupolvitapahtuma. Richard Nixonin ero oli historiallinen: ensi kertaa USA:n presidentti joutui luopumaan virastaan valehtelun takia. Mutta kaikkein suorimmin jouduit sotketuksi suurpolitiikkaan, kun patterit piti säätää pienemmälle energiakriisin takia. Muistatko radion ja tv:n välittämät ohjeet? Ahti Karjalaisen englanti synnytti tankerovitsit. Yksi oli joka pysyi: Kekkonen istui presidenttinä koko nuoruutesi ja ehkä lapsuutesikin ajan.
1970-luvulla radikalismi ja politiikka tulivat myös kouluihin. Yleisdemokraatit ja porvarit kilpailivat äänestäsi kouluneuvoston vaaleissa.
Seksiin alettiin suhtautua vapautuneemmin, ja siksi sinulle kerrottiin siitä koulussakin, vaikka ehkä arvelitkin tietäväsi jo kaiken tarpeellisen. Tv:n katsojat pääsivät perille jopa kanojen sukupuolielämästä.
Myös tiukka alkoholikuri höltyi, kun keskiolut vapautui ja viinakortit poistuivat. Seitsemänkymmenluvulla satsattiin kieltojen sijasta joka alalla valistukseen, jossa tv kantoi parhaansa mukaan kortensa kekoon. Muistat varmaan legendaarisen ruokaympyrän? ”Amerikkalaisperäisten hampurilaisten” voittokulkua ei Terveysruutukaan silti kyennyt estämään.
Lisääntynyt hyvinvointi antoi yhä useammille mahdollisuuden matkustamiseen. Träff-ohjelman kielikurssin avulla pärjäsit ruotsinlaivalla. Interrail-kortti avasi 1970-luvulla sinullekin ovet Eurooppaan.
Ajanvietettä koko perheelle
Niin tv:ssa kuin radiossa oli 1960- ja 1970-luvuilla vain kaksi kanavaa, ja ne kaikki tekivät lähetyksiä koko kansalle. Siksi ohjelmat myös puhuttivat. Radikaalit arvostelivat Me Tammeloiden ja Peyton Placen keskiluokkaisuutta. Uusi kantaaottava laulu nosti puolestaan konservatiivien karvat pystyyn. Virkeä Jatkoaika toi ruutuun ajankohtaisia ja rohkeitakin aiheita viihteen muodossa. Opettelitko kaatuilemaan kuten Ploiri?
Suomi ja tv muuttuivat 1970-luvun alussa värillisiksi ja radion stereolähetysten määrä lisääntyi. Loton tulo synnytti melkein uuden uskonnon. Ilkamat esitteli nopeat puujalkavitsit, joita toisteltiin koulujen pihoilla. Viihteen valtiaat olivat kuitenkin Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki, Kahdeksan surmanluotia taas tv-draaman mieleenpainuvimpia elämyksiä.
Misseys nautti vielä huippusuosiota, vaikka sitä myös arvosteltiin naisten esineellistämisestä. Vuonna 1969 Hyvinkäällä valittiin jopa Miss Uimahalli.
Lasse Virén kompuroi suomalaisten sankariksi, Jarno Saarinen menehtyi traagisesti ja jäi legendaksi. Nina Holmén ja Riitta Salin olivat ensimmäiset 1950-luvulla syntyneet Euroopan mestarimme. Lähditkö mukaan Mimmiliigaan?
1970-luku ei todellakaan ollut pelkkää asiaa ja politiikkaa. Tasapuolisesti myös uskomukset ja huuhaa levisivät kasvavan joukkotiedotuksen myötä entistä helpommin. Saatoit äimistellä kaverien kanssa huhua katoavasta liftarista, tv:ssä nähtyjä Uri Gellerin lusikkatemppuja tai filippiiniläisiä ihmeleikkauksia.
Aikuisena läpi kulutusjuhlan ja laman
Kun 1970-luku loppui, kaikki 1950-luvulla syntyneet olivat jo päässeet täysikäisiksi. 1980-luvulla valittavanasi oli paljon aiempaa enemmän vaihtoehtoisia elämäntapoja ja -tyylejä. Idealististen liikkeiden rinnalle melkein muodiksi nousi rahan ja menestyksen tavoittelu.
Kasari-ihmisenä et kaivannut enää yhteiskunnan holhousta ravintoon tai kuntoiluun, vaan panostit itseesi ihan omatoimisesti, mutta auttoihan televisio toki siinäkin. 1980-luvun tunnusmerkki, olkatoppaukset, olivat näkyvästi esillä myös tv-uutisissa.
Uusia mediavälineitä oli tarjolla niin paljon, että jouduit miettimään, mitä tarvitset. Videokameralla kuvasit lapsesi syntymän ja hänen kasvuaan, kunnes kyllästyit. Teksti-tv:stä näki kätevästi uutiset, urheilutulokset ja sään, mutta olisiko kotitietokoneella oikeasti käyttöä? Kömpelöä matkapuhelinta pidit aivan naurettavana pröystäilynä. Ja kun 1990-luvulla alettiin puhua jostain Internetistä, kummastelit mitä hyötyä siitä voisi sinulle olla.
Vuonna 1981 jouduit totuttautumaan ajatukseen, että Suomessa voisi olla muitakin presidenttejä kuin Kekkonen. Suuria uutisia olivat Palmen murha, Tshernobylin onnettomuus ja sosialismin romahtaminen Itä-Euroopassa. 1990-luvun alussa Suomi joutui pahimpaan sodanjälkeiseen lamaan ja liittyi Euroopan unioniin. Pakolaispolitiikasta kiisteltiin jo. Mutta syvimmän merkin tajuntaasi piirsivät ehkä kuitenkin uutiset Dianan kuolemasta ja Estonian haaksirikosta.
Viihdettä minun makuuni
Radiosta tuli aikuisena ollessasi uudelleen mielenkiintoinen. Yle aloitti 1980-luvun alussa Rockradion, vuonna 1985 syntyivät kaupalliset musiikkiradiot, ja vuonna 1990 käynnistyi nuorekkaalle populaarikulttuurille omistettu Radiomafia-kanava.
Olit kasvanut popmusiikin parissa, etkä iän myötä siirtynyt automaattisesti iskelmiin vaan halusit aikuisenakin kuunnella nuoruutesi musaa. Rock oli 1980-luvulla myös aikuisten musiikkia, ja sitä oli entistä enemmän tarjolla myös Ylen kanavilla, jotka yrittivät pärjätä kilpailussa satelliittilähetysten kanssa. 1990-luvulla musiikissakin voitti alaa omatoimisuus, kun maan valtasi karaokehulluus.
Vieläkö sait uusimmat muotitanssit haltuun? Aira Samulin ainakin teki parhaansa pitääkseen ajan tasalla jopa sinua varttuneemmat.
Urheilua on tv:stä riittänyt, mutta jotkin hetket ovat yli muiden: Matti Nykänen Oslon hernerokkasumussa, Marjo Matikaisen havut, Seppo Rädyn takaa-ajohaastattelu Stuttgartissa tai Suomen sekoaminen lätkän ensimmäisestä MM-kullasta.
1980-luvulla viihdeohjelmien ei enää tarvinnut vedota kaikkien huumorintajuun, vaan ne saivat ärsyttää joitakin, miellyttää toisia ja jäädä kolmansille käsittämättömäksi. Tankki täyteen, Sisko ja sen veli, Hepskukkuu ja Hukkaputki olivat uuden älyllisen huumorin lippulaivoja. Nyt myös oman sukupolvesi edustajat alkoivat tehdä tv-viihdettä: Velipuolikuuta, Hymyhuulia, Fakta hommaa ja myöhemmin mm. Kummelia ja Iltalypsyä.
VHS-nauhurin ansiosta pitkienkään draamasarjojen yksikään jakso ei mennyt harakoille. Ylessä tehtiinkin kunnianhimoisia Rauta-ajan ja Pakanamaan kartan kaltaisia suurproduktioita. Jouko Turkka ihastutti ja kauhistutti Seitsemällä veljeksellään ja Kiimaisilla poliiseillaan.
Keski-ikäisenä tietoyhteiskunnassa
Täytit 50 vuotta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen kuluessa. Kun vuosituhannen vaihdos ei tuhonnutkaan tietotekniikkaa, piti totutella kaikenlaisiin uusiin peleihin ja vehkeisiin. Piti selvitä ”dikipoksin” asentamisesta ja opetella netinkäyttöä, joka muutti suomalaisia myös sosiaalisesti, hyvässä ja pahassa. Kaikenlaista oli tarjolla enemmän kuin ihminen ehti sulattaa, ja kun Ylen Elävä arkisto ja Areena avautuivat, olisi pitänyt ehtiä tiiraamaan nettivideoita ja -ääniä paitsi tästä päivästä myös menneisyydestä.
Kaikki mediasta tulviva viihde ei varmastikaan enää vedonnut sinuun, mutta poimit teinihuumorin seasta selvät helmet. Draaman puolella sinua saattoi miellyttää Raid, huumorista vaikkapa Ihmebantu, Pasila ja Siskonpeti.
Ihan jokaista julkkista et jaksanut enää noteerata. Muutamat takertuivat kuitenkin väistämättä ja lähtemättömästi sielusi syvyyteen.
Uudella vuosituhannella spontaaneista kansanjuhlista tuli ilmiö. Jos koit itsesi liian vanhaksi vääntäytymään mukaan, niitä saattoi onneksi seurata mukavasti nojatuolistakin.
Traagisimmat uutiset olivat valitettavasti niitä, jotka jäivät parhaiten mieleen: terrorismi, luonnononnettomuudet, joukkosurmien aalto.
Ne ennusteet, joita lapsuus- tai nuoruusvuosinasi tehtiin 2000-luvusta, eivät aina osuneet oikeaan. Vuonna 1969 tehdyssä Tänään on huomenna -ohjelmassa epäiltiin autojen häviävän ja kaiken liikenteen siirtyvän maan alle tai ihmisten siirtyvän paikasta toiseen liikkuvilla portailla. Maailma on muuttunut monessa suhteessa huonommaksi paikaksi, mutta joissakin suhteissa epäilemättä myös paremmaksi. Ainakin Hei, nainen! –dokumentin 50-vuotiaat naiset kertovat olevansa tyytyväisiä elämäänsä.
1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.
1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?
Jos synnyit 1940-luvulla, et ehkä muista kuunnelleesi radiota lapsena ollenkaan. Saatat kuitenkin muistaa kidekoneen tai radion kiehtovan äänimaailman, vaikket sen sisällöstä vielä mitään ymmärtänytkään. Radio oli kuitenkin vahvasti läsnä suomalaisten arjessa. Saavuttaessa vuosikymmenen puoliväliin, istuit ehkä äitisi sylissä tämän kuunnellessa Paasikiven puhetta sodan loppumisesta. Sodan päätyttyä ja pula-ajan taittuessa kohti varovaista kasvua, myös radion tarjonta monipuolistui ja sen sisällöt saivat kevyempiä sävyjä.
Dave Lindholmin, Ari Vaahteran ja Zape Leppäsen vuonna 1979 käynnistämä ja myöhemmin kosketinsoittaja Tapio Niemelällä täydentynyt orkesteri oli 1980-luvun alkuvuosien tärkeitä suomalaisyhtyeitä. Bluesoundsia oltiin viemässä ulkomaille asti ja jo sen debyyttialbumia pidetään englanninkielisen rockin Suomi-klassikkona.
Lindholmin, Vaahteran ja Leppäsen muodostama alkuperäiskokoonpano esiintyi Ylen viihdetoimituksen Rock-illassa 1981. Esityksestä nähdään yllä käynnistyvässä videossa kappaleet Know My Own, joka levytettiin samana vuonna yhtyeen live-albumille On, sekä debyyttilevyllä Blackilla julkaistu välinäytöksenomainen ABCPW.
Saman vuoden syksyllä yhtyeeseen liittyi vielä kosketinsoittaja Tapio Niemelä, joka oli soittanut kolmikon kanssa Bluesbringers-kokoonpanossa.
Radiointi Kaivopuistossa ja viimeiseksi jäänyt Lepakon keikka
Ylen radiotoimittajat olivat paikalla heinäkuussa 1982, kun Bluesounds heitti kesäkonsertin Helsingin Kaivopuistossa. Rockradion tallenteesta on napattu kuunneltaviksi konsertin avannut ja yhtyeen debyyttialbumilla Blackilla julkaistu Naked Country sekä konsertin encore Days Of Red Wine bändin viimeiseksi jääneeltä levyltä Here Come the Golden Hearts. Kappale Are We The Angels taas päätyi live-äänitteenä Taavi Kassilan Jousiampuja-elokuvaan.
Bluesoundsin viimeiseksi jäänyt konsertti koettiin Helsingin Lepakossa samana syksynä 1982. Tuubi live -ohjelman juontaja Heikki "Hector" Harma tosin väittää juonnossaan bändin menon jatkuvan vielä myöhemmin samana vuonna.
Lepakossa yhtyeeltä kuultiin bändin live-suosikki, yhdysvaltalaisen soul- ja blues-miehen Al Greenin kappale Take Me to the River, jonka lauloi rumpali Zape Leppänen. Samasta ohjelmasta on tallennettu myös Bluesoundsin viimeisen pitkäsoiton Here Come the Golden Heartsin A-puolen päättänyt Thunder.
Valitettavasti Lepakon konsertin kuvanauha on paikoin erittäin huonolaatuista.
Intensiivisesti soittanut ja tuottanut yhtye hajosi, vaikkei kulkenut tietään loppuun
Missä ja milloin aiot esittää suomenkielisiä juttujasi?― Tyttö Helsingistä, yleisökysymys Dave Lindholmille
Bluesounds oli Dave Lindholmin yhtyeeksi harvinaisen pitkään koossa, vuodesta 1979 vuoteen 1982. Yläpuolella käynnistyvässä tallenteessa radiotoimittaja Jake Nyman haastattelee Lindholmia vuonna 1981.
Bluesoundsilta oli tuolloin ilmestynyt toinen pitkäsoitto Native Sons of a Far-away Country ja yhtye oli noteerattu maan musiikkilehdistön vuosittaisäänestyksissä korkeille sijoille sekä levyjensä että soittajiensa osalta. Haastattelun ohessa Nyman esittää Lindholmille varsin omalaatuisia yleisökysymyksiä.
Kitaristi myös sivuaa haastattelussa Sleepy Sleepers -yhtyettä, jonka jäsenenä Lindholm oli kiertänyt jo aiemmin ja jonka mukaan hän myöhemmin taas lähti kiertämään, Bluesoundsin hajottua.
Monotonisuus, lainausmerkeissä, oli yksi tekijä mitä me pohdittiin.― Zape Leppänen haastattelussa
Rumpali Zape Leppänen muisteli vielä varsin tuoreeltaan yhtyettä vuonna 1982. Yläpuolella käynnistyvässä Rockradion haastattelussa rumpali pureutuu Bluesoundsin mystiseen, nakuttavaan soundiin. Alkuperäisen trion dynamiikka oli alusta alkaen ollut vertaansa vailla ja kolmikko pyrki luomaan niukkaeleisyydellä eräänlaisia varjoinstrumentteja. Soittaminen aloitettiin yhdestä äänestä, johon toinen instrumentti liittyi mukaan. Vaikka kaikki soittimet olivat periaatteessa rytmisoittimia, muodostivat ne yhdessä melodian joka myös toimi.
Leppänen myös toteaa, että Bluesounds ei hajottuaan ollut varsinaisesti kulkenut tietään loppuun: "koska ei ollut mitään tietä mitä kulkea". Kolmen vuoden aikana yhtye oli kuitenkin levyttänyt kolme studioalbumia, yhden liven ja keikkaillut jatkuvasti rinnalla. "Olisi ehkä pitänyt pitää tauko ja ottaa etäisyyttä siihen bändiin", Leppänen tuumaili.
Leppänen puhuu haastattelun lopuksi vielä yleisemmällä tasolla 1980-luvun alkuvuosien muista suomalaisyhtyeistä. Monien bändien elinaika jäi varsin lyhyeksi.
Dave "Isokynä" Lindholm ja Orfeus-yhtye lyöttäytyivät yhteen vuonna 1973. Kokoonpanon kaksi esitystä tallennettiin YLEn kuvanauhalle seuraavana keväänä.
Blues on alusta asti ollut olennainen aines Dave Lindholmin musiikissa. 1980-luvun tv-tallenteissa kuullaan hänen tulkintojaan alan lainamateriaalista.
Yksi Dave Lindholmin tunnetuimmista ja toivotuimmista kappaleista on Joo, joo, mä rakastan sua. Toukokuussa 1984 Lindholm esitti sen Ajankohtaisessa kakkosessa rakkausteeman päätteeksi.
Radioselostus laitettiin päälaelleen vuonna 1956, kun asiaan perehtymätön toimittaja sai selostaa jalkapallo-ottelua radiolähetyksessä.
Ajanvietteellisessä radio-ohjelmassa annettiin näyte, "mitä syntyy, kun naisselostaja joutuu täysin oudolle alalle". Kunnian tehtävään sai toimittaja Eila Tarvanen, joka debytoi selostajana maakuntasarjan ottelussa Helsingin Käpylän kentällä.
Tapahtuu kaikki niin hitaasti. Saisi paljon nopeammin potkia.― Eila Tarvanen
Toiveiden tynnyristä -radio-ohjelmassa kuuntelijat saivat lähettää kirjeitse toiveita, joita toimittajat toteuttivat. Tällä kertaa toiveena oli "selostuksen sotkeminen ja päälaelleen asettaminen". Samassa ohjelmassa kuultiin muun muassa miehen selostus naisten muodin suuntaviivoista sekä bassojen bravuurikappale sopraanon esittämänä.
Antero Alpola oli kymmenen sotien jälkeistä vuotta Yleisradion ainoa ajanvietetoimittaja. Yhdessä Aune Haarlan kanssa hän loi mm. viihdeklassikon Kankkulan kaivolla.
Suomalainen tv-draama ja –viihde näyttäisivät huomattavasti erilaisilta ilman Olli Tolaa, joka on ollut rakentamassa otsikon sarjojen lisäksi mm. Maalaiskomedian, Metsoloiden ja Pirunpellon kaltaisia menestyksiä. Huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Tola kertoo keväällä 2016 tehdyssä erikoishaastattelussa työstään ja huippusarjojen taustoista.
Olli Tola (s. 1951) tunnetaan tv- ja teatterialalla ehtymättömästä innostaan ja positiivisuudestaan. Siksi ei tule yllätyksenä kuulla, että eläke tarkoittaa tosiasiassa vain Yle-töiden loppumista. Motivaatiota riittää vielä muihin töihin kirjoittajana, konsulttina ja miksei vielä ohjaajanakin.
Suuremmalle yleisölle Olli tuli tutuksi Elämä pelissä –sarjan kolmannella kaudella, johon hän osallistui puolisonsa, näyttelijä Lena Meriläisen kanssa. Mutta nyt pelissä ei ole elämä, vaan ainoastaan työura Yleisradiossa, kotimaisen televisiodraaman palveluksessa.
Tilaaminen on valintaa, kehittämistä ja julkaisua
Viimeiset viitisentoista vuotta urastaan Olli toimi draaman ja viihteen tilaajana, ensin Kakkosella ja sitten koko Ylessä. Ammatin ydinsisältö ei ole tuntematon ainoastaan suuremman yleisön silmissä, vaan ainakin osittain myös alan sisällä.
- Tilaajan tehtävä on valita tarjotuista ohjelmaehdotuksista ne, joita aletaan viedä eteenpäin. Lähtökohtana on tunnistaa tekijän originaali idea ja tukea sitä matkalla kohti valmista ohjelmaa.
Vankilasta vapautuvan Urmas Hakkaraisen tila menee pakkohuutokauppaan. Kilpahuutajaksi värvätään suuren perinnön saanut Turpeinen.
Valitsemisen lisäksi työhön kuuluu hankkeiden kehittämistä eli sparrausta yhdessä tuotantoyhtiöiden kanssa.
- Viime vuosina pestiin on liittynyt enenevässä määrin myös sen miettiminen, miten ja missä valmiit ohjelmat julkaistaan. Kanavien ohella se tarkoittaa nykyään tietysti Yle Areenaa.
Tulevaisuudessa on ratkaisevaa, kuinka paljon sellaisia brändejä onnistutaan luomaan, joille katsojat omistautuvat pelien, somen ja kaiken muun ajanvietteen ohessa.
Tilaamisen keskiössä on syvä, etenkin draamassa usein vasta pitkän kokemuksen myötä rakentuva tieto paitsi sisällöstä, myös katsojista.
- Tätä asiaa ei ole käsitelty kauheasti Ylessäkään. Ohjelmia ei oikeastaan voi tilata, ellei ole ymmärrystä siitä, mitä valitaan ja kenelle sitä tehdään. Asiakkuuteen liittyvää tietoa on mm. se, minkä ikäisiä ihimisiä tavoitellaan, mitä muuta he katsovat, ajattelevat elämästä jne.
Televisio on pohjimmiltaan kilpailua ihmisten ajankäytöstä. Siinä menestyäkseen pitää rakentaa ja saada aikaiseksi vahvoja, vetoavia brändejä.
- Oli kyse sitten ohjelma- tai henkilöbrändeistä, niiden merkitys on valtava. Kiinnostusta herättävät tuotteet, joita katsojat haluavat seurata ja joita he toivovat lisää, ovat korvaamattomia. Normaalin elämän ja kaiken siihen liittyvän keskellä itse kullakin on se raja, kuinka montaa sarjaa voi aktiivisesti seurata. Tulevaisuudessa on aivan ratkaisevaa, kuinka paljon sellaisia brändejä onnistutaan luomaan, joille katsojat omistautuvat pelien, somen ja kaiken muun ajanvietteen ohessa.
Pasila: Atte Järvisen kirkas havainto maailmasta
2000-luvun alkuvuosina Ylessä havahduttiin siihen, että nuoret, erityisesti 18-30-vuotiaat katsojat olivat lipumassa kokonaan muille kanaville. Asialle piti tehdä jotain, ja keskeiseen asemaan asian korjaamisessa nousivat TV2 ja Olli Tola.
- Voi sanoa, että uuden Kakkosen ensimmäinen airut oli nimenomaan Pasila. Siinä huomioni kiinnitti välittömästi tekijä Atte Järvisen omintakeinen ja tavattoman tarkka tapa katsoa maailmaa. Mielestäni tilaajan tärkeimpiä metodeita on arvioida sisällössä olevaa näkemystä ympäröivästä todellisuudesta.
Pasila luokitellaan viihteeksi ja huumoriksi, mutta sen ohella sarja oli Ollin mukaan jo alkumetreiltä lähtien myös koko Ylen yhteiskunnallisin ohjelma.
- Pasila on sekä sisällöllisesti että maailmankuvaltaan hieno yhteiskunnallinen tarina. Sarjahan ei lyönyt itseään kertalaakista läpi, etenkin kun se sijaitsi ympäristössä, joka oli kohdeyleisölle melkein erämaa. Uskoa vahvisti kuitenkin se, että kokonaisuus oli alusta asti vaikuttava. Pasila oli uudenlaista draamaa Suomessa, johon kaikkia aikuisten animaatioita tullaan jatkossa vertaamaan.
Pasilan alkuperäisissä käsikirjoituksissa ei ollut yhtä ainoaa kirosanaa!
Vaikka Pasilan olemus ja ote olivat kohdillaan jo avauskauden ensimmäisessä jaksossa, oli taustalla huolellinen, lähes vuoden kestänyt kehitysprosessi.
- Lähtöidea oli heti hyvä, mutta hiomiseen käytettiin paljon aikaa. Edes animaatiototeutus ei ollut kiveen hakattu idea, vaan muitakin vaihtoehtoja mietittiin. Ylipäätään koko tuotantoa alettiin pystyttää vasta sitten kun ensimmäisen kauden kaikki käsikirjoitukset olivat valmiina. Eli teksti edellä mentiin.
Kun studioon viimein päästiin ja valmista jälkeä alkoi syntyä, tilaaja sai eteensä melkoisen yllätyksen. Alkuperäisissä käsikirjoituksissa ei nimittäin ollut yhtä ainoaa kirosanaa!
- Kielenkäyttö muuttui tosiaan vasta näyttelijöiden eläytymisvaiheessa. Toisaalta pitää korostaa, että mikään lopputuoksesta ei ollut harkitsematonta. Atella oli ohjakset tarkasti käsissään, ja hän päätyi siihen, että tyyli toimii. Itse en usko, että kirosanat olisivat parantaneet yhtäkään käsikirjoitusta tai että ne olisivat se tarkka havainto maailmasta. Toki tiedän, että esim. lentävinä lauseina voimakkaat ilmaukset ovat oleellinen osa Pasilaa.
Olli toteaa olevansa tyytyväinen myös jatko-osa Pasila 2.5 – The Spin-Offiin. Hiljattain päättyneen, 40-osaisen seuraajan tekemisessä Atte Järvinen ei ollut enää mukana.
- Myös spin-off valmisteltiin tarkkaan. Kyseessä on selkeästi erilainen, mutta mielestäni edelleen laadukas sarja.
Uusi päivä: poikkeuksellinen draamakomedia
Kuvassa Tomi Lukkari (Antti Väre), Maria Nikko (Lotta Lehtikevari), Krista Kortelainen (Thelma Siberg) ja Reino Tuominen (Aku Sipola).Kuva: Yle/Suvi Roiko.up,uudistunut uusi päivä,uusi päivä,uusi päivä uudistuu
Syksyllä 2010 käynnistynyt Uusi päivä on Olli Tolan nupusta asti vaalima tv-hanke, jonka ensimmäiset siemenet kylvettiin niinkin varhain kuin vuosituhannen vaihteessa.
- Kaikki alkoi siitä, kun lähdimme opiskelemaan päivittäissarjan tekemistä Draama 2001 –nimisessä projektissa. Mukana olivat lisäkseni jo silloin Uuden päivän ensimmäinen ohjaaja JP Siili ja pääkäsikirjoittaja Petri Repo. Viisi vuotta kestäneeseen projektiin kuului mm. käyntejä ansioituneiden yhdysvaltalaisten ja englantilaisten showrunnereiden puheilla. Saatuamme kattavan käsityksen siitä, miten ulkomailla toimitaan, aloimme soveltaa oppeja paikallisiin olosuhteisiin ja kehittää pitkäjänteisesti Uutta päivää.
Tavoitteena oli luoda nuoremmalle yleisölle suunnattu, useana päivänä viikossa esitettävä sarja, joka näyttäisi laadukkaalta ja jonka maailmankuva olisi myönteinen. Tämä ydinkonsepti on edelleen uniikki kansainvälisessäkin mittakaavassa.
- Päivittäissarjat perustuvat yleensä toisten hyväksikäyttöön, jossa samat parit menevät yhteen ja eroavat loputtomasti. Uusi päivä on sen sijaan yhteisökuvaus, joka kehittyy ja katsoo asioita rakentavasti, tulevaisuuteen uskoen. Lisäksihän UP:n hahmot ovat eläneet alusta asti myös radiossa ja netissä. Kokonaisvaltaista monimediaisuutta ei löydy vieläkään kovin monista sarjoista - edes ulkomailta.
Televisio elää kulta-aikaansa suurempana kuin koskaan ja on kuvioissa vielä pitkään.
Myös taloudelliset rajoitukset on käännetty Uuden päivän tapauksessa tuotannon eduksi.
- Meillä on ajateltu aina liikaa, että suurin viisaus asioiden toteuttamiseen asuu ulkomailla. Tv-draamoissa sikäläisiä malleja ei voisi kuitenkaan tuoda tänne jo siitäkään syystä, että budjettimme ovat aivan murto-osa kansainvälisistä vertailukohdista. Ihan pikkudetaljina voisi mainita sen, että opintomatkalla Yhdysvalloissa kävi ilmi, että siellä täkäläisen kuvaussihteerin hommia teki kahdeksan ihmistä. Siksi mitään ei voinut tuoda Suomeen sellaisenaan, vaan jouduimme osin olosuhteiden pakosta rakentamaan myös tuotantokoneesta uudenlaisen. Sen ja sisällön ansiosta pidän Uutta päivää tulevaisuuden vientituotteena.
Sarja ja siihen sidottu, kustannustehokkuudesta huolimatta mittava panostus ovat saaneet osakseen myös kritiikkiä, joka ei kuitenkaan Ollia vakuuta.
- Suosio kohderyhmässä on niin vastaansanomatonta, että Uusi Päivä on pikemminkin suuri menetys kuin mikään floppi. Areenassa sarja on koko ajan yksi katsotuimmista ohjelmista. Lisäksi mukana kasvaa koko ajan uusia sukupolvia, jotka oppivat, että tältä kanavalta tai palvelusta tulee itselle sopivaa ohjelmaa. Sillä tavoin Salkkaritkin on imuroinut katsojansa, joita riittää vuodesta toiseen, vaikka harva sarjaa tunnustaakaan seuraavansa.
Televisiolle välineenä on povattu madonlukuja jo pitkään. Alaa aitiopaikalta seurannut konkari ei usko uhkakuviin.
- Toki katalogien eli kokonaisten tuotantokausien katsominen yleistyy koko ajan, mutta televisiokin elää kulta-aikaansa suurempana kuin koskaan ja on kuvioissa vielä pitkään. Lisäksi iso osa nuorista katsoo jo draamaakin puhelimesta. Tv on silti tottumuksen taidetta, eikä sen voimaa kannata väheksyä. Ihminen on peruslaiska, ja siihen saumaan television valmis valikoima uppoaa kuin veitsi voihin.
Oudon normaali Kimmo
Ollin löytöihin lukeutuu myös hieman Uutta päivää ronskimpi draamakomedia Kimmo. Kuten kuka tahansa sarjaa edes vilkaissut tietää, sen jos minkä kohdalla täyttyy perusedellytys – eli tekijöiden omaperäinen havainto maailmasta.
- Kimmokin lähti liikkeelle hyvästä ehdotuksesta. Sarjan maailma on normikatsojan mielestä outo, lähes friikkisirkus. Kimmolle ympärillä olevat henkilöt ja tapahtumat ovat kuitenkin täysin normaaleja. Se on hedelmällinen asetelma rakentaa komediaa.
Toimivan kokonaisuuden aikaansaamista ei haittaa myöskään se, että pääosan Jussi Vatanen tuntuu suorastaan syntyneen rooliin.
- Onnistumisen kannalta casting eli näyttelijöiden valinta on aivan ratkaiseva. Käsikirjoituksen päälle tuleva, esittäjän oma luova panos tuo sen ratkaisevan eron, jolla päästään huipputuotteeksi. Aivan kuten Pasilassa.
Tilaamisen sopimuskäytäntöihin kuuluu, että myös näyttelijävalinnoissa viimeinen sana on Ylellä.
- Joskus tuotantoyhtiö on miettinyt valmiiksi, kenelle sarjaa kirjoitetaan, mutta casting saatetaan tehdä myös vasta tuotantopäätöksen yhteydessä – ja kaikkea tältä väliltä. Kyseessä on joka tapauksessa sekä ohjelmien että Ylen kannalta niin tärkeä asia, että olen puuttunut siihen vuosien varrella paljonkin.
Kimmon kaksi ensimmäistä tuotantokautta julkaistiin hiljattain yli kahdeksi ja puoleksi vuodeksi Yle Areenaan. Sarjasta kuvataan paraikaa myös kolmatta kautta, joka alkaa Ylen kanavilla marraskuussa 2016.
- Hyvän sarjan tunnistavat toki muutkin kuin tilaaja, mutta mukavahan omien projektien taivalta ja menestystä on seurata.
Neljän tähden Siskonpeti
Ensisilmäyksellä saattaisi ajatella, että jos Pirjo Heikkilän, Niina Lahtisen, Krisse Salmisen ja Sanna Stellanin kaltaiset, maan johtavat naiskomediennet ilmaisevat aikeensa tehdä sketsisarjaa, se yksin riittäisi vihreäksi valoksi ohjelman tekemiselle. Olli Tola painottaa, ettei se itsessään vielä olisi riittänyt ohjelman toteuttamiseen.
- Ei ollut tietenkään ensimmäinen kerta, että jotkut tähdet ilmaantuvat paikalle ja sanovat tekevänsä sketsejä. Aika usein asia on kuitenkin jäänyt siihen, ettei luvassa olisi ollut katsojille mitään uutta. Mutta kun nämä leidit pölähtivät toimistooni, selvisi heti, että heillä oli intoa yhdistää komedian, musiikin ja sketsien kaltaisia genrejä raikkaalla tavalla. Kun siihen yhdistettiin hirmuinen draivi ja kyky kertoa huumorilla naisen maailmasta itseään säästämättä, yhdistelmä oli aika vastaansanomaton. Kaiken lisäksi Siskonpeti sopi vielä strategiseen tavoitteeseen nuorten naisyleisöjen tavoittamisesta.
Siskonpedin tapauksessa minut lyötiin ällikällä aika monta kertaa.
Ollin mukaan juuri tekijöiden valmius panna itseään halvalla oli yksi Siskonpedin suurimmista valteista.
- Häpeä on valtava voima kaikessa draamassa ja varsinkin huumorissa. Kaikki, jotka tuntevat minut, tietävät että sen korostaminen oli yksi tilaamistyöni keskeisistä ohjenuorista. Silti on sanottava, että Siskonpedin tapauksessa minut lyötiin siinäkin asiassa ällikällä aika monta kertaa.
Siskonpedin edetessä sai tilaaja tuta muitakin, vastustamattomia lainalaisuuksia.
- Annoin kirjallisen palautteen jokaisesta käsikirjoituksesta, mutta onhan se tunnustettava, että sitä joko kuunneltiin tai sitten ei. Kyllä Siskonpeti on ennen kaikkea tekijöidensä ja heidän heittäytymisenä näköinen. Sarjan aikana syntyi lentävä lause siitä, että Ollihan se tietää kaiken nuorten naisten sielunelämästä. Ei sillä, kyllä ikäiseni kuusikymppiset osaavat laajemminkin arvostaa hyviä ohjelmia.
Sairaalasarja Syke on noussut kolmen tuotantokautensa aikana hurjaan suosioon, ja se on mm. Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuin draamasarja.
- Syke on rakennettu sisällöllisesti, visuaalisesti ja rytmin osalta eri tavalla kuin mikään muu sarja Suomessa aiemmin. Siinä mielessä se on oman tilaajaurani ja suomalaisen sarjadraaman uusi lehti.
Olli kuitenkin korostaa, ettei Syke ole mikään erillistapaus, vaan osa johdonmukaista jatkumoa.
- Kun aloimme miettiä fiktiosarjojen tekemistä uudelta pohjalta, en olisi ikinä voinut kuvitella, että siinä kestää näin halvatun kauan. Viimeistään Sykkeen myötä monet aikoinaan asetetut kriteerit täyttyivät, ja tuntuu hienolta ellei peräti symboliselta, että tällainen läpimurto ja oma lähtöni Ylestä ajoittuvat tavallaan samaan kohtaan. Mutta kokonaisuutta ajatellen Syke on tosiaankin selkeä osa yhtenäistä kaarta jonkun irrallisen pompun sijaan.
Draamakonkarin mielestä Yle suhtautuu onnistumisiin liian vaatimattomasti.
- Vaikka olisi aihetta, Yle ei ole kovin hyvä lyömään itsestään rumpua. Ei ole oikeastaan koskaan ollut. Ja silti koko ajan syntyy Sykkeen ja monien muiden ohjelmien kaltaisia merkkituotteita, jotka herättävät suomalaisissa vastakaikua ja joista voi olla ylpeä.
Suomalaisen draaman nousukausi
Viisi Kultaista Venlaa voittanut rikosdraama Koukussa nähtiin Kakkosella ja Yle Areenassa syksyllä 2015.Koukussa-sarjan Oskari (Tommi Eronen) ja Krista (Matleena Kuusniemi).Kuva: Ylekoukussa,yle tv2
Kotimaisten draamasarjojen ja elokuvien tasosta käydään jatkuvaa keskustelua. Alaa pitkään aitiopaikalta seurannut konkari on nykytilanteesta hyvillään.
- Kaiken takana on tietysti se, että käsikirjoittamisen taso on noussut. Sitä ei voi oppia kuin tekemällä, missä pitkään pyörineet koneet kuten Kotikatu, Salatut elämät ja Uusi päivä ovat auttaneet ja mahdollistaneet ratkaisevalla tavalla. Niiden myllyjen läpi on kulkenut paljon kirjoittajia, jotka ovat saaneet hiottua keinot tarinoiden kuljettamiseen ja eväät tuleviin projekteihinsa.
Ylipäätään ne ajat ovat menneet, jolloin pelkkä suomalaisuus riitti ohjelman vetonaulaksi.
- Tiedostava yleisö on tottunut katsomaan maailman parhaita sarjoja. Jo siitä syystä fokus on pitänyt suunnata kohti mahdollisimman modernia ja nykyaikaista kerrontaa.
Televisiota pidettiin pitkkään halpa-arvoisena ja kannattamattomana viihteenä, mutta nykyään se on noussut jopa elokuvien ohi laadussa ja kunnianhimossa.
Myös television 2000-luvulla kokema arvonnousu on vaikuttanut suotuisasti tilanteeseen.
- Kun aloitin, tv:tä pidettiin halpa-arvoisena ja kannattamattomana viihteenä. Ja nythän se on tosiaankin noussut jopa elokuvien ohi laadussa ja kunnianhimossa. Rohkeimmat kokeilut ovat tapahtuneet jo vuosien ajan sarjadraaman puolella. Urani alkupuolella kirjoittamista ei arvostettu, vaan sitä pidettiin materiaalina, josta sitten ohjaaja loihtii jotakin hienoa. En usko enää pätkääkään siihen, että joku ohjaisi hyvän ohjelman huonosta käsikirjoituksesta. Nyt on kauniilla tavalla näkyvissä se entisaikojen sanonta, että elokuva on ohjaajan ja televisio käsikirjoittajan taidetta.
Niinpä merkittävimpien ja onnistuneimpien sarjojen keskiöön ovat nousseet niiden pääkäsikirjoittajat eli showrunnerit, joilla on päävastuu koko tuotannon toteuttamisesta.
- Parhaat käsikirjoittajat maailmalla ovat huippuammattilaisia, jotka pystyvät suurin piirtein määrittelemään sen, kuinka paljon tekevät töitä. Tästä syystä joissakin sarjoissa, kuten vaikka Uudessa Sherlockissa, ei ole ollut enempää jaksoja per tuotantokausi. Vähempikin on riittänyt kirjoittajalle mainioon elintasoon. Ja sillä välin kaikki muut tuotantoyhtiöstä kanavan kautta katsojiin eivät voi tehdä muuta kuin odottaa kieli pitkällä! Kehitys on ollut melkoista, kun ottaa huomioon sen, että kirjoittajat ovat usein introvertteja, jotka eivät halua lähtökohtaisesti päsmäröidä ja loistaa, kuten näyttelijöiksi tai ohjaajiksi hakeutuvat ihmiset.
- On silti väärää yksinkertaistamista sanoa, että showrunnerit yksin pelastaisivat kaiken. Sarjojen tekeminen on yhteistyötä, jossa tärkeää on etsiä parhaat tiimiläiset jokaiselle osa-alueelle. Niinpä hyvä showrunner esim. valitsee ohjaajan, joka tuo kokonaisuuteen vielä pari kerrosta lisää.
Kansainvälistymistä kohti
TV1:llä lokakuussa 2016 alkava rikossarja Sorjonen on kansainvälinen tuotantoKuva sarjasta Sorjonen (2016), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo, vas.), Kari Sorjonen (Ville Virtanen) ja Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi)Kuva: Fisher King ProductionAnu Sinisalo,Matleena Kuusniemi,rikossarjakuvat,Ville Virtanen
Käsikirjoittamisen eteen tehty työ on luonut mainion pohjan tavoitteelle, jonka Yle on asettanut draamatuotannolleen. Suomalainen draama viedään maailmalle!
- Yleisradion kunnianhimo ja sen ilmaiseminen rohkeasti ääneen ovat tarpeellisia signeeleja koko alalle. Eikä tarkoituksena ole ainoastaan myydä omia draamoja ulkomaille, vaan myös saada sieltä rahoitusta niiden tekemiseen jatkossa. Itse asiassa on jo useampi tuotanto, joiden kustannuksista tulee yli puolet Suomen rajojen ulkopuolelta.
Olli toivottaa myös kotimaisen kilpailun tervetulleeksi.
- Pidän tärkeänä, että Suomessa mahdollisimman monet tahot Ylen lisäksi tekevät draamaa. Kaikki, mikä lisää kilpailua ja tilaisuuksia tehdä lisää, kirittää myös muita. Siksi on ilahduttavaa, että Maikkarin ja Nelosen lisäksi myös operaattorit ovat tulleet markkinoille. On hienoa, kun täällä on tajuttu, että täällä ollaan samassa veneessä. Se on paljon parempaa kuin keskinäinen nokittelu.
Kuten Uuden päivän tapauksessa, muunkin Suomi-draaman myönteiseen kehitykseen ovat vaikuttaneet omat, täkäläisiin oloihin sovelletut toimintamallit.
- Mielestäni voi hyvällä omallatunnolla sanoa, ettei ainoastaan käsikirjoitusten vaan koko osaamisen taso on korkea. Vaikkapa Syke on kokonaisuutena sellainen, että se on vertailukelpoinen missä tahansa päin maailmaa. Ja saavutuksen arvoa nostaa tieto siitä, kuinka pienillä budjeteilla täällä kaikesta huolimatta edelleen toimitaan. Edellinen on johtanut jopa absurdeihin tilanteisiin, kun rahoitusta ja yhteistyökumppaneita on haettu muualta, eikä ole meinattu uskoa, että tuotannot on tehty sellaisilla kustannuksilla kuin olemme sanoneet.
Ei kannata keskittyä siihen, mikä on vaikeaa, vaan asioiden ratkaisuun.
Käytännön toimien ohella draaman eteneminen on edellyttänyt alan sisällä myös henkistä asennemuutosta.
- Tekijät ovat lopettaneet marisemisen siitä, että miksi olemme syntyneet Suomeen, ja lähteneet rakentamaan parasta mahdollista jälkeä siitä, mitä meillä on. Kannustaisin meitä kaikki ajattelemaan menestystä niin, että se on myös asenne, eikä ikuista nihkeyttä sitä kohtaan, jos joku toinen menestyy. Ei kannata keskittyä siihen, mikä on vaikeaa, vaan asioiden ratkaisuun. Se on kyllä kieltämättä yhä totta, ettei draaman tekemisellä kukaan täällä rikastu. Palkkataso on ihan muuta jo lahden toisella puolella.
Kansainvälistymispyrintöjen yhteydessä tulee mieleen myös suomalainen näyttelijäntyö, johon ainakaan kotimaassa ei aina ole ollut varauksetonta uskoa. Olli ei tätä väitettä allekirjoita.
- Tämäkin käsitys liittyy käsikirjoitusten tasoon. Pitkään tehtiin kökköjä juttuja, joiden tekstiä oli hankalaa puhua, eivätkä näyttelijät päässeet loistamaan. Toki otanta viisimiljoonaisesta kansasta on pienempi, mutta kyllä täälläkin on talenttia. Osin on kyse myös markkinoinnista. Ruotsalaisia näyttelijöitä on ollut maailmalla vaikka kuinka pitkään, eivätkä he ole sen kummoisempia.
- Ja onhan meilläkin ollut jo enenevässä määrin näyttöpaikkoja, myös isoissa tuotannoissa. Sarjoissa näyttelijän merkitys korostuu jo siinä, että heidän rakentamansa roolihahmot tuovat pysyvyyttä tarinoihin, joissa muut tekijät ja jopa sisältö muuttuvat radikaalistikin. Yleisö on tässäkin asiassa valistunutta eli he ovat oppineet odottamaan merkkituotteiden eli jatkuvien sarjojen tuotantokausilta jotakin uutta ja yllättävää.
Tilaajan testamentti
Olli Tola viettää kiireisiä eläkepäiviä käsikirjoittajana ja konsulttina.Yleisradion pitkäaikainen tilaaja Olli Tola.Kuva: Yle/Ilmari FabritiusOlli Tola,yle elävä arkisto,Yle TV2
Kun jäähyväiset ainakin Ylelle ovat väistämättä edessä, Olli Tolan katse suuntautuu tehtyjen ohjelmien lisäksi myös tilaajan työnkuvaan ja sen rooliin draamatuotannon kokonaisuudessa.
- Tilaajan keskeinen työkalu on se, miten ja millaista palautetta ohjelmien tekijöille annetaan. Tässä olen tietoisesti itse kehittynyt ja muuttunut vielä muutamien viime vuosien aikana. Minun piti kulkea pitkä tie ennen kuin tajusin, ettei tehtäväni ole määrätä, vaan yksiselitteisesti auttaa. On suuri ero siinä, millainen palaute on pelkkää sen antajan pätemistä ja mistä on oikeasti hyötyä.
Uusi, jalostettu menetelmä perustuu kannustavuuteen ja rakentavuuteen.
- Kutsun mallia palvelevaksi palautemetodiksi, jonka tarkoituksena on olla käytännönläheinen ja konkreettinen. Kirjoitetun palautteen jälkeen istumme ohjelmien tekijöiden kanssa yhdessä alas ja puhumme, mistä ja miksi on kyse. Näin syntyy vuorovaikutusta, jossa päästään kokonaan pois arvoasetelmista. Suurena apuna metodin kehittämisessä olivat sellaiset kollegat, pääasiassa dramaturgit, joilla oli tapaani myönteinen asenne.
Oman missionsa Olli määrittelee yhdellä, selkeällä lauseella.
- Haluan tuottaa ihmisille iloa. Se ei tarkoita yksiselitteisesti pelkkää nauramista, vaan merkityksen ja toivon tuntua missä tahansa lajityypissä.
Jos synnyit 1960-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi
Kun synnyit, Urho Kekkonen oli presidenttinä, ihminen kävi kuussa, televisiokuva oli mustavalkoinen ja radio televisiota yleisempi suomalaiskodeissa. Mutta maailma muuttui ja televisio- sekä radiotoiminta sen mukana. Tulevien vuosikymmenten aikana Yleisradio tarjosi enemmän katsottavaa ja kuunneltavaa kuin lapsuudessasi – ja vieläpä silloin, kun itse halusit.
1960-luvulla syntyneen silmin Yleisradio saattaa näyttää tältä:
Televisiossa oli 1960-luvun varhaisina vuosina vain vähän lastenohjelmia. Ensimmäisiä lastenohjelmia olivat Sirkus Papukaija ja Raninien tv-perhe, jonka nimi myöhemmin muutettiin Niksulan tv:ksi. Ohjelmassa nähtiin Irja ja Matti Raninin laatimia nukketeatteriesityksiä, joiden vakiotähtenä oli Kasper-nukke. Muistatko Kasperin ja hänen huudahduksensa Trai trai trallallaa!
Tenavatuokio ja Arja-täti olivat tämän vuosikymmenen tv-suosikkeja. Muistat varmaan laululeikin, jossa laulettiin "Hei laukkaa ratsu reima, niin reima..." . Jännitit tv-ruudun ääressä, näkikö Arja-täti tällä kertaa taikapeilistään juuri sinut!
Koska television sekä radion lastenohjelmien tarjonta oli vähäistä, sinulla saattaakin olla muistoja aikuisille tarkoitetuista tv-ohjelmista kuten Jatkoajasta tai...
... Heikistä ja Kaijasta tai...
... iskelmä- ja poptähdistä Laila Kinnusesta tai Carolasta tai...
...Johnnysta tai Ann-Christinesta tai...
...missikisoista tai...
...tv- ja radiopersoonista kuten Teija Sopasesta ja Anssi Kukkosesta tai Pekka Tiilikaisesta.
Ensimmäisellä vuosikymmenelläsi Yleisradion pääjohtajina olivat Einar Sundström ja Eino S. Repo.
Sundström oli aloittanut pääjohtajakautensa jo 1950-luvulla. Hän jäi eläkkeelle 1965 ja hänen seuraajakseen nostettiin Repo, jonka pääjohtajakaudella yhtiössä toimeenpantiin useita uudistuksia. Esimerkiksi radioon perustettiin oma uutistoimitus. Revon aikana Yleisradio teki paljon yhteiskuntakriittisiä ohjelmia, mikä oli omiaan herättämään syytöksiä Yleisradion politisoitumisesta. Syytösten vuoksi Yle sai lisänimen "Reporadio".
Biafran sota ja nälänhätä tulivat sinullekin tutuiksi viimeistään silloin, kun sinua kehotettiin syömään lautasesi tyhjäksi, koska Biafrassa lapset näkivät nälkää. Samoihin aikoihin Euroopassakin pelättiin, syttyykö maanosassamme sota. Neuvostoliiton panssarivaunut vyöryivät Prahaan Tšekkoslovakiaan vuonna 1968 ja maa oli joutua miehitetyksi.
Muistatko kuulleesi, miten aikuiset puhuivat kuulennosta? Kesäkuussa 1969 ihmiskunta teki historiaa, kun Yhdysvallat lähetti miehitetyn avaruuslennon kuuhun. Ylen Kuustudio oli suora lähetys, jossa seurattiin astronautti Neil Armstrongia ottamassa ensimmäiset askeleet kuun pinnalla.
Muutosten ja valistuksen aika
Uudella vuosikymmenellä olit jo kansakoululainen. Televisio alkoi olla joka kodin vakiovaruste. Monissa televisio-ohjelmissa yhteiskunnallisuus ja valistus olivat keskeisessä asemassa eivätkä lastenohjelmatkaan siltä välttyneet. Lastenohjelmien uusi tv-kasvo oli Kylli-täti.
Lastenohjelmissa lapsuuden ja teini-iän raja-aita alkoi hämärtyä. Vaikka koulu tarjosi sinulle monenlaista oppia ja tietoa, televisiolle jäi paljon tehtävää. Televisiossa puhuttiin asioista, joista ehkä vanhempasi ja opettajasi vaikenivat.
Sinäkin luultavasti sait viettää koulussa oppitunteja television ääressä Koulu-tv:tä katsoen. Vuonna 1963 aloittanut Koulu-TV täydensi ja tuki koulujen opetusmateriaalia.
Maailmalta kiiri huonoja uutisia tuon tuosta sinunkin kotiisi. Emmekä mekään välttyneet niiden vaikutuksilta. Sinä et ehkä katsonut näitä, mutta kotonasi varmastikin aikuiset katselivat uutisia huolestuneina.
Television katselu oli tapa viettää koko perheen kanssa yhteistä aikaa. Lasten piti vain muistaa olla hiljaa, jotta aikuiset kuulivat, mitä televisiossa sanottiin.
Juha "Watt" Vainio laulaa kappaleessaan Käyn ahon laitaa: ...Enkä välitä mä kuulla yhtään uutista sen Raatikaisen tuutista. Raatikaisella Vainio tarkoitti Erkki Raatikaista ja tuutilla Yleisradiota. Raatikainen oli pääjohtajana koko 1970-luvun. Raatikaisen tehtäväksi tuli palauttaa hallintoneuvoston luottamus. Hänestä tuli ristiriitoja herättäneen Revon kauden jälkeinen "normalisoija".
Milloin teille tuli väri-tv? Suomalaiskodeissa ne alkoivat yleistyä vasta 1970-luvulla, vaikka värillisiä televisiolähetyksiä olikin ollut jo 1960-luvun lopusta lähtien.
Vieläkö muistat Annelin Tempakan toimittaman Olen erilainen nuori -radiosarjan?
Radion paras ohjelma oli mielestäsi Nuorten sävellahja, jonka juontajista Jake Nyman ja Tapani Ripatti ovat jääneet mieleen.
1970-luvulla missikisat olivat edelleen suosittua tv-viihdettä...
... kuten myös euroviisut sekä erilaiset tv-sarjat...
...Rintamäkeläisistä Tankki täyteen -sarjaan.
Kasarinuoresta tuntui, että elämässä kaikki oli mahdollista.
Suuret uutiset ympäristökatastrofeista aina kommunismivallan romahtamiseen Euroopassa löivät leimansa sinun nuoruuteesi. Sinä olit kasarinuori, jolle demokratia, tasa-arvo ja ympäristö olivat tärkeitä asioita.
Yleisradio perusti vuonna 1981 Teksti-TV:n, jonka tarkoituksena oli tarjota kuulovammaisille väylä Yleisradion ohjelmiin. Teksti-TV tarjosi suomeksi ja ruotsiksi uutisia ja monenlaisia palvelusivuja. Sitä kautta alettiin tarjota myös kuulovammaistekstityksiä. Suomenkieliset tekstitykset suomenkielisiin ohjelmiin sai ottamalla Teksti-TV:n sivun 333 TV 1:n ohjelmiin ja sivun 334 TV2:n ohjelmiin.
Raimo Vakkuri juontaa SunnuntaivekkariaKuva: Yle kuvanauhaNäyttökuva,raimo vakkuri,yle elävä arkisto
Teksti-tv:n etusivuTeksti-TV,Yle Elävä arkisto
Yleisradiossa pääjohtajana oli Sakari Kiuru. Hänen pääjohtakaudellaan Ylen monopoli radioalalla murtui ja satelliitti- sekä kaapelitelevisiot haastoivat Ylen kilpailuun tv-sektorilla. Empaattinen ohjelmapolitiikka" oli Kiurun kantavia ajatuksia. Se tarkoitti esimerkiksi ohjelmantekijöiden asettumista käsittelemiensä henkilöiden näkökulmaan. Katsojan haluttiin samaistuvan ohjelmissa esitettyihin kohtaloihin ja tapahtumiin.
Suomalaisessa yhteiskunnassa otettiin merkittäviä askeleita kohti tasa-arvoa. Elokuussa 1985 eduskunta hyväksyi uuden sukunimilain, jonka mukaan nainen sai pitää oman sukunimensä avioliiton solmimisen jälkeen. Eivätkä naisten tasa-arvovaatimukset tähän jääneet. Muutamaa vuotta myöhemmin vihittiin ensimmäiset naispapit virkaansa.
Mirja Pyykön kantaaottavat ohjelmat olivat varmasti sinullekin tuttuja. Muistatko osasto 10:n?
Mikä oli sinun suosikkisi 1980-luvun viihdesarjoista? Tai oliko jokin peräti inhokkisi?
Oliko se Sisko ja sen veli tai Fakta homma tai...
..Reinikainen tai Hymyhuulet tai...
...Velipuolikuu tai Mutapainin ystävät tai...
...Hukkaputki tai...
...Hittimittari tai Rockstop?
Jos olit urheilunystävä, kahdeksankymmentäluvulla elimme huippuvuosiamme formuloissa ja naisten keihäänheitossa sekä talvilajeissa.
Mäkihyppääjät Jari Puikkonen ja Matti Nykänen sekä hiihtäjämme Marja-Liisa Kirvesniemi ja Marjo Matikainen menestyivät arvokisoissa.
Suomen taloudessa meni hyvin. Suomessa elettiin nousukautta. Työttömyys oli vähäistä ja pankeista sai helposti rahaa kulutukseen. Mitä sinulle on jäänyt nousukauden politiikasta ja taloudesta mieleen? Ehkäpä ns. kassakaappisopimus tai kasinotalous?
Sinua saattoi järkyttää Beatles-kitaristi John Lennon murha kuten myös Ruotsin pääministerin Olof Palmen salamurha.
1980-luvulla Suomi oli muuttumassa entistä ympäristötietoisemmaksi. Erilaiset ympäristökatastrofit antoivat sille alkusysäyksen. Muistatko Dragsfjärdin myrkkytynnyrit tai Kärkölän sahan myrkkyvuodon?
Mutta kenties merkittävin oli Tšernobylin ydinvoimalan räjähdys Ukrainassa.
Muutokset entisissä kommunistimaissa 1980-luvulla vyöryivät vauhdilla eteenpäin. Epäuskoisena katsoit uutisia siitä, kuinka Neuvostoliitossa alkoi perestroika, mikä sittemmin johti Neuvostoliiton hajoamiseen tai kuinka Berliinin muuri murtui tai kuinka Romanian hirmuhallitsija ja tämän puoliso teloitettiin joulukuussa 1989. Demokratia voitti diktatuurin, sille hurrattiin.
Presidentti Kekkosen kuolema päätti yhden aikakauden
Kun sinä synnyit, maamme presidenttinä oli Urho Kekkonen. Euroopassa oli monenlaisia valtiopäämiehinä kuninkaallisista presidentteihin. Meillä oli Kekkonen. Hän oli neljä kautta presidenttinä, yhteensä yli 25 vuotta. Kun hän kuoli 1986, sinustakin ehkä tuntui siltä, että yksi aikakausi päättyi.
1990-luvulla oltiin vakavien asioiden äärellä.
Kun vuosikymmenen alussa elit nuorta aikuisuuttasi, Suomi eli laman kourissa. Pankit kaatuivat, ihmiset velkaantuivat ja työttömyys paheni. Vuosikymmenen aikana syntyneitä lapsia ryhdyttiin kutsumaan lamanlapsiksi. Televisio ja radio välittivät lama-ajan tunnelmia ja puheita koteihin ilta toisensa jälkeen.
Laman alkumetreillä tuli selväksi sekin, millä tolalla olivat tasa-arvoasiat.
Tämän vuosikymmenen aikana Yleisradion johdossa oli kaksi miestä: Reino Paasilinna ja Arne Wessberg. Paasilinnan tavoitteena oli suunnata ohjelmapolitiikkaa takaisin 1960-luvun hengen suuntaan. Wessberg puolestaan luotsasi Yleisradiota kohti digitelevisiota. Heidän pääjohtajakausinaan Suomi otti askeleita kohti Euroopan unionia, johon liityimme vuonna 1995.
1990-luvun synkistä yhteiskunnallisista uutisista huolimatta Yle tarjosi myös uutta ja erilaista ohjelmaa. Yksi sellaisista olilatinankieliset uutiset, Yleisradion kenties laajimmalle levinnein ohjelma. Ensimmäinen uutislähetys tosin kuultiin jo edellisellä vuosikymmenellä.
1990-luvulla alkoivat Ajankohtaisen kakkosen teemaillat, jotka puolestaan tarjosivat estradin laajemmille keskusteluille. Aiheet olivat yleensä vakavia ja vaikeitakin.
Ensimmäiset somalipakolaiset tulivat Suomeen vuosikymmenen alussa. Heidän tulonsa nosti esiin rasistisia mielipiteitä ja rasistista väkivaltaa. Pakolaisista ja heidän saamastaan vastaanotosta Suomessa kerrottiin Ylen ajankohtaisohjelmissa.
Urheiluohjelmia tai urheilijahaastatteluita tuskin jätit katsomatta ainakaan silloin, kun esillä olivat huippu-urheilijamme. Suuria ylpeydenaiheitamme olivat Mika Häkkisen formula ykkösten maailmanmestaruudet ja pariluistelussa Susanna Rahkamon ja Petri Kokon menestykset.
Sinä luultavasti katsoit draamasarjoista Kotikatua 1990-luvun suosituinta perhedraamaa, jonka tapahtumat sijoittuivat Helsinkiin. Hengellisistä ohjelmista Sielun peili kiinnosti ehkä sinua eniten.
Muistatko, miten Poliisi-TV oli aina rosvojahdissa ja kaipasi usein sinun silminnäkijähavaintojasi ja kuinka uutterasti Kuningaskuluttaja valvoi sinun oikeuksiasi kuluttajana.
Yhdeksänkymmentäluvun katsotuimpia viihdesarjoja ja keskusteluohjelmia olivat esimerkiksi: Iltalypsy ja Lapinlahden linnut...
...Kummeli ja Studio Julmahuvi...
... Tuttu juttu -show ja maalaiskomediasarja Vain muutaman huijarin tähden ....
Radiomafia aloitti 90-luvun alussa toimintansa. Se oli suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille. Radiomafiassa alkoi myös Gösta Sundqvistin viihdeohjelmien sarja. Ensimmäisiin viihdesarjoihin kuului Belgialaisia kirjauutuuksia. Vieläkö muistat hervottoman härskit henkilöhahmot, joista osaa kuultiin myös myöhemmin Sundqvistin Koe-eläinpuistossa? Radiomafian suosituimpia ohjelmia oli myös Leila ja Annukka.
Millennium – uuden aikakauden alku
Uuden vuosituhannen alussa katsoit maailmaa keski-ikäistyvän kansalaisen näkökulmasta. Seurasit tarkkaan uutisia ja ajankohtaisia ohjelmia. Halusit olla perillä siitä, mitä maailmassa tapahtui ja...
...miten Suomen asioita hoidetaan.
Radion puolelta löysit Yle Puheen, joka tarjosi sinulle aamusta iltaan uutisia ja kiinnostavia puheenaiheita.
Yleisradiossa 2000-luvun ensimmäisiä toimitusjohtajia olivat Mikael Jungner ja Lauri Kivinen.Jungnerin kaudella Ylen talouden alamäki saatiin pysäytettyä, vaikka talous olikin tiukalla senkin jälkeen. Jungnerin johdolla Yle myös lisäsi tuntuvasti aktiivisuuttaan internetissä ja muissa uusissa jakelukanavissa. Hänen seuraajakseen valittu Lauri Kivinen näki tärkeimpänä tehtävänään Ylen roolin ja rahoituksen vakauttamisen.
Jungnerin ja Kivisen aikana Yleisradio siirtyi analogisista lähetyksistä digitaalisiin lähetyksiin. Digitaaliset lähetykset edellyttivät alkuun digiboksia ja se aiheutti monelle päänvaivaa.
Olit ylpeä siitä, että Suomi otti merkittäviä edistysaskeleita sukupuolten välisen tasa-arvon tavoittelussa. Vaikka toisinaan sinusta tuntui siltä, -
...että tasa-arvon saralla otettiin myös nolosti takapakkia.
Lupa näkyä erilaisena
2000-luvulla erilaisuus ja toiseus olivat paljon esillä Ylen ohjelmissa. Niissä kerrottiin, millaista oli olla kehossa, jonka sukupuoli oli väärä tai...
... millaista oli rakastaa samaa sukupuolta olevaa henkilöä...
... ja millaisia vaikeuksia sekä ennakkoluuloja homoseksuaalinen ihminen joutui kohtaamaan ja...
...miten käsityksemme perheestä oli muuttunut ja...
...että vähemmistöjen oikeuksista oli huolehdittava.
Sinun mediakäyttäymisesi alkoi kenties pikkuhiljaa muuttua, kun mahdollisuudet median kuluttamiseen kasvoivat ja monipuolistuivat. Nyt sinä saatoit jakaa kokemuksesi ohjelmasta vaikkapa kesken lähetyksen muiden kanssa. Tämän tekivät mahdolliseksi esimerkiksi Twitter ja Facebook. Eikä sinun enää tarvinnut olla kellontarkkuudella ruudun tai radion äärellä, jotta saisit tietää maailman tapahtumista. Pääsit lukemaan Ylen uutiset nettisivuilta tai saatoit kuunnella tai katsella Yle Areenasta ohjelmia, myös uutisia, silloin kun sinä halusit. Ja kun Yleisradio perusti Elävän arkiston, sinulle avautui tv- ja radio-ohjelmien valikoitu arkisto.
Huomasit myös, että mediakynnyksen ylittämiseen oli tullut uusia tapoja.
Nyt tavallinen kansalainen tavallisine asioineen saattoi nousta mediahuomioon bloggaamisen, kuvien julkisen jakamisen, tubettamisen tai vloggaamisen kautta. Kasvoiko sinustakin oman elämäsi mediapersoona?
Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.
Vuonna 1981 Tänään iltapäivällä -radio-ohjelman haastattelussa kuullaan Mirri-tädin muistoja hänen juontamastaan Perheen pienimmille -ohjelmasta. Mirri-tädin, oikealta nimeltään Mirjami Suonion (1906–1987) kanssa studiossa vieraana on myös Suvi Päivikki, joka oli suositun lastenohjelman vakiovieraita.
Mirri-tädin Perheen pienimmille -lastenohjelma sai alkunsa vuonna 1949, kun Markus-setä eli Markus Rautio ehdotti Suoniolle ohjelmaa lauantai-illalle. Ohjelmaa tehtiin kaiken kaikkiaan kymmenen vuotta. Sen viimeinen jakso kuultiin radiossa tammikuussa vuonna 1959.
Mirri-täti kertoo toimittaja Päivi Istalan haastattelussa ohjelman tavoitteen olleen varsin yksinkertainen; lapset saivat laulaa ja lausua runoja. Ohessa katseltiin myös piirustuksia ja keskusteltiin mitä kaikkea niissä näkyi, kertoo Mirri-täti. Hän muistelee, että varsinkin alle kouluikäisten piirustukset olivat "kerrassaan riemastuttavia". Mikrofonikammosta kärsinyt Mirri-täti kertoi jännittävänsä kovasti jokaista lähetystä, Osittain tähän oli syynä huoli siitä, että kaikki lapset saisivat varmasti esiintyä, toteaa Mirri-täti.
Kun lapset kuulevat kaunista, he puhuvat kauniisti.― Mirri-täti
Ohjelmassa Mirri-tädin lisäksi kuullaan Suvi-Päivikki Ylöstä (o.s. Ala-Könni) (1951–2010), joka oli Suomen ensimmäisiä lapsiartisteja. Hän esiintyi myös tv-mainoksissa. Myöhemmällä iällä hän toimi erikoispäiväkotien johtajana Helsingissä. Tänään iltapäivällä -ohjelmassa häneltä kuullaan muun muassa Aleksille taikinaa -lastenlaulu vieraillessaan Mirri-tädin ohjelmassa 7-vuotiaana.
Vanhan kansan oppien mukaan uutta ongenkoukkua tuli pitää muutaman päivän ajan vainajan suussa. Alkukesästä järveen oli hyvä vuolla hieman hopeaa onnea tuottamaan. Kalavarkaita ja lapamatoja rankaistiin niin ikään taikakeinoilla. Toimittaja Tapio Kautovaara muistelee vuoden 1956 radio-ohjelmassaan Savossa elänyttä Hermo-nimistä miestä. Hermo tunsi kalaonnen ja tiesi oikeat kalastusvälineet. Näitä hän höysti erilaisilla taikaloruilla ja -tavoilla.
Hermon mukaan kesän ensimmäinen saaliskala pitäisi aina keittää niin hellävaroen, ettei ruotokaan vahingoittunut. Säilynyt ruoto tuli palauttaa takaisin järveen. Tämä takasi kalamiehelle onnistuneen kalakesän. Hermo tehosti taikaa myös vuolemalla hopearahastaan kolme sirua järveen ja lausumalla loitsun: "Nosta ruotoinen rovio, kankota kalainen parvi, minun pyytöpaikoilleni, oltavillen ovillen." Se toi kalaonnea kesään.
Jos kala ei napannut heti ensimmäisellä yrityksellä, tulkittiin sekin hyväksi merkiksi. Saaliksi siunautuneista kaloista ei kuitenkaan saanut pitää lukua, koska turhamaisuus pilasi myöhemmän kalaonnen. Järveen ei myöskään sopinut palauttaa pienintäkään saalista.
Kuule ahven arholainen, sinihäntä sirholainen, tule onkeen ottamaan, väkärautoo viäntämmään. Nyt on hyvä ongen ottoaika, väkärauan viäntöaika.― Hermon kalataika
Järven rannalla tapahtunut kinastelu ja riitely saattoi viedä kalaonnen tyystin. Mutta mikäli kalastaja kohtasi matkallaan onkipaikalle hevosmiehen tai sananalaisen naisen, ennusti sekin hyvää kalaonnea. Muut vastaantulijat pilasivat sen.
Sananalaisella naisella tai miehellä tarkoitettiin yhteisön paheksunnan kohteeksi joutunutta henkilöä. Usein nämä ihmiset tunsivat taikakeinot. Heidän loitsuihinsa turvauduttiin usein, mutta samalla henkilöt herättivät taikauskoisessa väessä pelkoa.
Ongenkoukku kalmon kantapäähän
Lausuttujen loitsujen lisäksi taikuus oli läsnä myös Hermon rutiineissa ja kalastusvälineiden valmistuksessa. Paras ongenkoukku syntyi, jos kalastajan onnistui varastaa sananalaiselta naiselta neula ja vääntää siitä itselleen koukku.
Koukun vääntäminen tuli tehdä auringonpimennyksen aikana tai juuri sillä minuutilla, kun uusi kuu oli syntymässä. Muita hyviä hetkiä olivat kuukausien viimeiset perjantaipäivät tai laskiainen. Vääntäminen tuli suorittaa etelätuulen puhaltaessa kirkon kynnyksellä istuen.
Tuominen tuottaa, pihlajainen pitää, katajainen karkoittaa, leppäinen levittää, mutta koivuinen kokoo kaloja.― Vanhan kansan sanonta ongenvavan materiaalipuusta
Väännettyä koukkua saatettiin vielä purettaa käärmeellä. Koukku saatettiin myös asettaa kuolleen ihmisen suuhun tai ripustaa ruumiin kantapäähän kolmen vuorokauden ajaksi. Myös koukun piilottaminen muutamaksi viikoksi kirkon seinään oli oiva lisätaika.
Astetta helpompi keino oli yksinkertaisesti ostaa hyvä onki jostain muualta. Ostokset piti kuitenkin maksaa hautausmaalta löydetyllä rahalla.
Kalavarkaan vatsakipu vieköön
Kalamiehelle kalavarkaus oli pahimman laatuista rikollisuutta. Taikakeinoin oli myös mahdollista rangaista tällaisia väärintekijöitä.
Hermo oli kertonut kuullensa tarinan miehestä, jonka kaloja oli varastettu. Uhri päätti kostaa varkaalle. Hän laittoi kolme lankaa jokeen lausuen samalla loitsun: ”Että niin kuin vesi velloo näitä lankoja niin vellokoot kalat syöjän vatsaa.”
Harmi vain, että kalavaras ei ollut itse syönyt kalaa vaan myynyt sen eteenpäin. Tällöin kirous siirtyi tietenkin ostajaan, jota alettiin tämän johdosta kutsua kino-Antikaiseksi. Hänelle tuli kovia vatsavaivoja ja hänen suupieliinsä nousi kinoa eli vaahtoa.
Hermolla löytyi taikakeinoja jopa kalojen mukana leviäviä lapamatoja vastaan: kalat piti syödä ruotoineen päivineen tai sitten piti syödä markan edestä karttanuppeja.
Aikana jolloin lääkärit ja apteekit olivat vielä harvinaisuuksia monilla seuduilla, oli ihmisen itse yritettävä hahmottaa sairauksiensa syitä ja keksittävä hoitoja. Jos omat konstit eivät riittäneet turvauduttiin kansanparantajiin ja tietäjiin.
Vielä vuosisata sitten uskottiin, että loitsujen sanoilla on voima parantaa ja tuhota, nostattaa henkiä ja karkottaa paholaisia. Jokaisessa suomalaisessa pitäjässä oli parantaja, joka taisi muun muassa ”verensulkusanat” verenvuodon pysäyttämiseksi.
Ryhtyvätkö aviomiehet uskottomiksi jäädessään yksin kaupunkiin, kun muu perhe kesälomailee maalla? Pastori Risto Nivari arvostelee vuoden 1968 uutisissa suomalaisperheiden tapaa viettää kesä erillään.
Vielä 1960-luvun Suomessa aviomies oli perinteisesti perheen pääasiallinen elättäjä. Perheiden äidit huolehtivat jälkikasvusta ja kodista siinä missä mies taloudesta.
Kaupungistuvassa Suomessa monet perheet haikailivat etenkin kesäisin takaisin maaseudulle. Olikin tyypillistä, että perheiden äidit viettivät jälkikasvunsa kanssa jopa koko kesän maalla tai kesäasunnollaan. Miehet joutuivat usein viettämään ainakin osan kesästä kaupungeissa töiden takia. Tällaista kaupunkiin jäävää miestä kutsuttiin leikkisästi kesäleskeksi.
Pastori Risto Nivalan mielestä oli erityisen väärin, että toinen perheen vanhemmista sidottiin koko kesän ajaksi lasten kaitsijaksi. Nivarin mukaan suomalaisilla oli tapana yliarvioida maallaolon tuoma hyöty. Kuviteltiin, että lasten piti olla koko kesä maalla, eikä kaupunkeja pidetty miellyttävinä kesänviettopaikkoina.
1960-luvulla perheet lähtivät pitkiksi ajoiksi maalle ja aviomies jäi kaupunkiin töihin.1960-luvulla oli yleistä, että perheen äiti hoiti lapsia kesäisin. Perheet lähtivät pitkiksi ajoiksi maalle ja aviomies jäi kaupunkiin töihin.Kuva: yle kuvanauhayle elävä arkisto
Pastori Risto Nivari piti kesäleskeyttä ja perheiden erilläänoloa ongelmallisena.Pastori Risto Nivari piti kesäleskeyttä ja perheiden erilläänoloa ongelmallisena.Kuva: yle kuvanauhayle elävä arkisto
Naisilta tiedusteltiin flirttailivatko suomalaiset miehet kesäisin tavallista enemmän.Galluphastattelu puistossa. Naiselta kysytään ovatko suomalaiset miehet kesäisin flirttailevia.Kuva: yle kuvanauhayle elävä arkisto
Pastori Nivari tunnisti myös vaikeudet, joihin miesten kesäleskeys saattoi johtaa: "Kun mies jää kaupunkiin yksin, niin hänen tekee mielensä seikkailla ja huvitella. Sitten syntyykin suhteita, jotka häntä itseään viehättävät. Mutta suhteita solmittaessa mies ei tajua mikä tragedia voi alkaa."
Nivarin mukaan avioerohankkeet lisääntyivät Suomessa etenkin syksyisin. Hän näki pariskuntien kesän mittaiset erilläänelot yhtenä syynä tälle.
Suomalainen psyyke pettyy usein syksyllä, kun ei olekaan tullut kesällä terveeksi.― Pastori Risto Nivari
Myöhäisuutisia varten toteutettiin myös galluphaastattelu kaupungin puistossa, jossa tiedusteltiin olivatko suomalaiset miehet kesällä flirttihaluisempia kuin esimerkiksi talvella.
Pastori Nivarin mukaan suomalaisilla oli tapana odottaa kesältä aina erittäin paljon. Eroottisen elämän mahdollisten vaikeuksien uskottiin karisevan kesällä, mutta useimmiten syksyllä oltiin kuitenkin pettyneitä meneeseen suveen.
Kesäleskeys on ollut 1900-luvun alusta lähtien aiheena suomalaisessa viihdemusiikissa
Taiteilijaelämää Pariisissa viettänyt Albert Edelfelt kirjoitti äidilleen vuosina 1873–1901 satoja kirjeitä. Kirjeissä piirtyy Edelfeltin tie taiteilijaksi, epävarmuus ja menestys, ystävät, seurapiirit ja koko värikäs Pariisi.
Toimittaja Eeva Luotonen haastattelee Edelfeltin kirjeet kirjaksi koonnutta tutkija Anna KortelaistaViisasten kerho -ohjelmassa. Millainen oli suuri taiteilija ja "äidin Atte"?
Porvoossa 1854 syntynyt Albert Edelfelt oli perheensä esikoinen. Isä arkkitehti Carl Edelfelt kuoli Albertin ollessa vasta 15-vuotias. Äiti Alexandra Brandt joutui tekemään paljon työtä sen eteen, että Albert ja tämän kolme sisarta saivat talousvaikeuksista huolimatta hyvän kodin ja koulutuksen.
Toukokuussa 1874 Edelfelt lähti Pariisiin ja pääsi opiskelemaan arvostettuun taidekouluun École des Beaux-Artsiin ranskalaisen taidemaalarin ja kuvanveistäjän Jean-Léon Gérômen johdolla.
Albert kirjoitti äidilleen Pariisista ja allekirjoitti kirjeet aina sanoin "äidin Atte". Toisinaan hän tituleerasi äitiä sanoilla "Minun parempi minäni...".
Jokainen rivi kertoo, miten kiihkeästi Äiti toivoo minulle menestystä ja kuinka Gérômen sanat ovat ilahduttaneet Äitiä.
Albert Edelfeltin kirjeet olivat pohjana myös Birgitta Wegeliuksen ohjaamassa dokumentissa Rakas äiti, josta oheiset otteet on poimittu. Niissä kuljetaan läpi Pariisin kirjeiden luodessa tarinaa Edelfeltin elämästä kaupungissa, joka innoitti häntä suuresti.
Pelkään että niin kutsuttu sydämeni on kuollut.
Yllä olevassa otteessa Edelfelt kirjoittaa merkillisestä tyhjyydestä ja kertoo olevansa välinpitämätön naissukupuolta kohtaan. Edelfelt pohti paljon mieheyttä ja asetti jatkuvasti asioita mieheys-naiseus-akselille, kuvailee Kortelainen Viisasten kerhossa. Naisiin hänellä oli ristiriitainen suhde. Itsenäiset naiset hän koki uhkaavina ja arvosteli "röyhkeitä" naisia, jotka eivät olleet hänen mielestään tarpeeksi häveliäitä. Ystävänsä Ville Vallgrenin avioliittoa taiteellisessa ammatissa olevan naisen kanssa, hän epäili suuresti, mutta liitto oli lopulta hänen ystäväpiirinsä onnellisimpia, Kortelainen kertoo. Edelfelt itse päätyi useiden naissuhteiden jälkeen kaavamaiseen avioliittoon aatelisen Anna de la Chapellen kanssa.
Kunpa urani ei vain kääntyisi laskuun.
Edelfelt ylistää Pariisia äidilleen ja kertoo olevansa siellä kuin kala vedessä. Pariisin lisäksi Edelfeltin elämän tärkeimpiä paikkoja oli Porvoo. Hänen äitinsä vuokrasi sieltä kesähuvilan Haikon kartanon mailta vuonna 1879 ja muutama vuosi myöhemmin Edelfelt rakennutti sinne itselleen ateljeen.
Anna Kortelainen luonnehtii Edelfeltiä herkäksi ja velvollisuudentuntoiseksi mieheksi, joka kyseenalaisti itseään jatkuvasti. "Ilman kehuja ja taputuksia, hän ei olisi edes pystynyt olla taiteilija", sanoo Kortelainen. Edelfelt oli ristiriitainen persoona, jota miellyttämisenhalu ajoi toisinaan hovimaalariksi ja joka toisaalta kyseenalaisti aiheitaan ja tavoitteli suurta taiteilijuutta.
En tiedä miten minun kävisi sinä päivänä, kun Äiti olisi poissa.
Läpi vuosikymmenten äiti pysyi Edelfeltin elämän tärkeimpänä ihmisenä ja tukijana. Edelfelt maalasi äidistään yhteensä kuusi muotokuvaa, joista viimeisen 1902, vuosi äidin kuoleman jälkeen. Menetys oli Edelfeltille musertava. Vain muutama vuosi myöhemmin elokuussa 1905 Edelfelt kuoli sydänkohtaukseen Haikon ateljeessaan.
Voisinpa olla kuuntelematta poikasia ja sanoa: Minä olen minä, en ole kuten te. Annan arvoa sille, että olen minä. Tässä on elämäntyöni: paljon roskaa, epäröintiä, mutta jotakin hyvää, jota ette pysty jäljittelemään.
Edelfeltin kirjeisiin voi tutustua lisää kirjoissa ja netissä esimerkiksi:
Niin kutsuttu sydämeni. Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen 1873-1901 (kirjeiden suomennos Sirpa Kähkönen. Otava 2001).
Svenska litteratursällskapet i Finland on julkaissut Edelfeltin kirjeitä internetissä osoitteessa edelfelt.sls.fi.
Näyttelijä Esko Hukkanen muisteli uraansa ja puhui politiikkaa Esiripun takaa -ohjelmassa, joka esitettiin vuonna 1995. Artikkeliin on myös koottu Ylen arkistovalokuvia Hukkasen pitkän uran varrelta.
Vuonna 1927 syntynyt Hukkanen ehti näytellä Oulun, Imatran, Kouvolan, Joensuun, Lappeenrannan, Mikkelin ja Lahden teattereissa. Teatterin lisäksi mies työllisti itseään läpi uransa television näytelmissä, sarjoissa ja elokuvissa. Oheisen haastattelun kuvauksen aikaan ajatuksissa oli päällimmäisenä näytelmä Kolkutan tiellä, jossa Hukkanen oli näyttelijätyön lisäksi käsikirjoittajana.
Näyttelijöiden kotioloihin kurkistanut ohjelmasarja päästi tunnetut näyttelijät ääneen ilman rooleja ja omina itsenään.
Esko Hukkasen näyttelijänura Ylen arkistovalokuvien kautta
Esko Hukkanen Yleisradion tuotannoissa
Yleisradiossa Esko Hukkanen debytoi pienessä roolissa Toivo Pekkasen omaelämäkerrallisen romaanin Lapsuuteni näytelmäsovituksessa 1967. Ensimmäisen pääosaroolinsa hän teki televisioteatterin Herra Hylkeessä vuonna 1970. Ensimmäinen pitkän näytelmän pääosa oli Maiju Lassilan pienoisromaaniin perustuvassa Tulitikkuja lainaamassa 1972.
Myöhemmille sukupolville tutumpi rooli tuli vuonna 1976, kun Veli-Matti Saikkonen ohjasi Veijo Meren romaaniin perustuvan tv-elokuvan Manillaköysi. Hukkanen näytteli elokuvassa vääpeliä, joka oli välillä varsin epätoivoisen tehtävän edessä.
Ikimuistoisimmat Hukkasen tv-töistä ovat samalla niitä kaikista lyhyimpiä. Hän oli olennainen osa 1980-luvun suosituimpiin sketsisarjoihin kuulunutta Velipuolikuuta. Esimerkiksi Ala porvariksi ja Pontsan perheen kahvihetkeä varjostava laskiämpäri, ovat kestäneet aikaa ja osoittautuneet ajankohtaisiksi sketseiksi vielä 2000-luvullakin.
Hukkasen kenties hienoin näyttelijäsuoritus nähtiin vuonna 1985 kun ohjaaja Matti Ijäs päästi tragikoomisen ja abstraktin Painijansa katsojien (sekä Esko Nikkarin) kimppuun. Iäkselle tyypilliseen tapaan Painijassakin käsiteltiin loppumisen ja kuoleman tematiikkaa surumielisellä huumorilla höystettynä.
Hukkanen jäi eläkkeelle Lahden kaupunginteatterista vuonna 1991, mutta jatkoi näyttelemistä vielä eläkkeelle jäämisen jälkeenkin. 1990-luvulla häntä nähtiin mm. tv-sarjoissa Metsolat, Pari sanaa lemmestä ja Tuliportaat. Hukkasen viimeiseksi näyttelijätyöksi jäi Kullervo Väkeväisen rooli sarjassa Lehmän vuosi (2006–2010).
Esko Hukkanen kuoli 22. heinäkuuta 2016. Hän oli kuollessaan 88-vuotias.
Teollista muotoilua ja mainontaa käsittelevässä ohjelmassa vuodelta 1970 haastateltiin Anttila-tavarataloketjun perustajaa ja silloista johtajaa Kalle Anttilaa.
Suomen ensimmäisen postimyyntiyrityksen vuonna 1952 perustanut Kalle Anttila avasi ensimmäiset Anttilan myymälät Helsingin Sörnäisiin 1954 ja Joensuuhun 1957. Tavarat ostettiin aluksi tiskin kautta, kunnes vuonna 1960 avattiin ensimmäinen itsepalvelumyymälä Helsingin Tennispalatsiin.
Todennäköisesti Tennispalatsin Anttilassa kuvatussa (arkistotiedot epävarmoja) haastattelussa Kalle Anttila kertoo, että yrityksen tuloista käytetään mainontaan vain noin prosentti. Se oli hänen mukaansa vähemmän kuin normaalisti tavarataloilla. Kalle Anttila toimi itsekin yrityksensä mainoskasvona ja tuli tutuksi Anttilan televisiomainoksista 1970-luvulla.
Kuvagalleria
Postimyynnistä tavarataloketjuksi
Kalle Anttila (1926-1993) opiskeli yritystaloutta Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa. Opiskeluaikanaan hän oli töissä tavaratalo- ja postimyyntiyrityksessä ja sai ajatuksen perustaa vastaavanlaisen Suomeen.
Postitusliike Solpa aloitti toimintansa vuonna 1952. Se oli ensimmäinen postimyyntiyritys Suomessa. Vuotta myöhemmin perustettiin Kalle Anttila Oy ja ensimmäinen tavaratalo avattiin Helsingin Sörnäisiin 1954. Liiketoiminta kasvoi ja useita uusia Anttiloita avattiin 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa.
Anttilan kilpailuvaltti oli alusta asti edullinen hinta, johon se pyrki ostamalla tuotteensa isoissa erissä suoraan tehtailta. Tuotteiden halpuus herätti alkuun myös ennakkoluuloja ja epäilyksiä laadusta.
Vuoden 1973 öljykriisi koetteli Anttilaa. Kohonneet kustannukset ajoivat yrityksen konkurssin partaalle. Lopulta Kalle Anttila myi ketjun Tukkukauppojen Oy:lle eli Tukolle vuonna 1976. Kalle Anttila erosi pian kaupan jälkeen Anttilan hallituksesta ja muutti Floridaan Yhdysvaltoihin.
Keskon omistukseen Anttila siirtyi 1996. Saksalainen 4K Invest osti Anttilat Keskolta vuonna 2014.
Anttiloita oli enimmäillään yli 30 kappaletta. Heinäkuussa 2016 yritys asetettiin yllättäen konkurssiin.
Ennen vanhaan maaseudulla kiersi monenlaisia tarinoita kummallisista ja selittämättömistä tapahtumista. Tarinoihin liittyi usein kuollut ihminen tai kuolemaan liittyvä ennustus. Vanhoissa radiohaastatteluissa ihmiset muistelevat kuulemiaan tai kokemiaan kummitustarinoita.
Urbaanilegendojen tavoin selittämättömät tapaukset ovat usein tapahtuneet kertojan sukulaiselle tai tutulle. Tapahtumista on poikkeuksetta aikaa kymmeniä vuosia, yleensä ne ovat sattuneet kertojan lapsuudessa.
Yleisimpiä kummitustarinoita ovat erilaiset kuolemaan liittyvät ennustukset tai vainajan viimeiset jäähyväiset. Yhdessä kertomuksessa nämä jopa yhdistyvät, kun oman kuolemansa ennustanut tyttö näyttäytyy kuoleman hetkellä tädilleen.
Poltergeist-tarinat ovat yleisiä ympäri maailman ja ensimmäisen kerran niistä on kirjoitettu jo antiikin Roomassa. Suomalaisista “räyhähengistä” kertovat Rantsilassa koululla asuneet äiti ja tytär. Alastarolla puolestaan kerrotaan tarinaa Tonttu-Annasta, joka heräsi yllättäen kuolinliinansa alta pelästyttäen talon asukkaat pahanpäiväisesti.
Erään talon rengit saivat jouluyönä korttirinkiinsä uuden jakajan, kauniin naisen, joka tarkemmassa tarkastelussa paljastui hevosenjalkaiseksi piruksi. Tarina ei kerro, kuinka monta päivää rengit olivat ennen välikohtausta juopotelleet.
Jos synnyit 1970-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi
Jos olet syntynyt 1970-luvulla, katselit kenties pienenä Hyrrää ja Noppaa sekä ihastuit ihan uuteen lastenohjelmaan Pikku Kakkoseen. Presidentin synonyymi oli Kekkonen, koulussa katsottiin Koulu-tv:tä ja koulun jälkeen Kasmasiinia. Nuoruutesi identiteetin rakentuessa maa kynti lamassa, radiokanava oli Radiomafia ja vitsit Kummelista. Kotikatua ehdit katsoa ainakin jonkin jakson 17 vuoden ajalta. Suomi hyppi sohvilla, kun Leijonat voitti jääkiekon MM-kultaa 1995, Lordi Euroviisut 2006, ja kun poika palasi kotiin saunomaan 2011.
1970-lukulaisen silmin Yle ja elämä Suomessa saattaa näyttää tältä:
Lastenohjelmat valistivat ja opettivat sinuakin 1970-luvun alussa mm. seksuaalisuudesta ja lisääntymisestä.
Noppa-ohjelman esimerkein opit myös asioimaan kaupassa, valmistamaan hapankaalia ja tekemään joulusiivot koko perheen voimin.
Vuonna 1977 ruutuun ilmestyi yksi Ylen klassikoista, Pikku Kakkonen, jossa näkyi moni sinunkin suosikkiohjelmistasi.
Nokkahuiluun puhalsit kenties kerhossa tai päiväkodissa, ja jos ehdit jo 1970-luvulla kouluun, niin takuuvarmasti pulpetin ääressä. Viuluviikareiden seurassa innostuit myös jousisoittimista.
1980-luvun alussa Kekkonen oli yhä presidentin synonyymi, kaskujen sankari ja aihe lauluun.
Vuosikymmen oli myös prinsessahäiden röyhelöjuhlaa. Diana Spencerin ja prinssi Charlesin häitä katsottiin suorana lähetyksenä, ja kopioita Dianan muhkeasta puvusta, laahuksesta ja hiustyylistä nähtiin vaikutteita myös kotimaan häähumussa. Muutama vuosi myöhemmin seurattiin televisiosta, kun prinssi Andrew talutti alttarille rakkaansa Sarah Fergusonin.
Pitsi- ja sifonkiunelmia nähtiin myös musiikkimaailmassa. Dingosta kasvoi ennennäkemätön ilmiö. Ehkä Autiotalo puristi sinunkin sydäntäsi ja sifonkihuivi rannettasi.
Porirockin suosiota kasvatti myös Yö, Manserockin riimejä rupisi Eppu Normaali. Maailman menestyksen ovia kolkutteli Hanoi Rocks.
Rockin ja popin kansainväliset kuninkaalliset näit Hittimittarissa.
Iltaisin katsoit televisiota usein samalla sohvalla muun perheen kanssa. Yhteisiä suosikkeja olivat mm. Fakta homma ja Reinikainen.
Kanavia ei tarvinnut hypätä enää napsuttelemaan ykköseltä kakkoselle tv-laitteesta, vaan käteen tuli kaukosäädin, jonka herruudesta kinattiin. 1:n ja 2:n lisäksi myös muille kaken numeroille oli käyttöä uuden tiedonvälityskanavan Teksti-TV:n selailussa. Televisioon tuli kolmoskanavakin 1980-luvulla ja radioaalloille paikallisradiot.
Suomi eli nousukautta. Joululahjapaketista saattoi kuoriutua vaikkapa Commodore 64, jonka c-kasettiasemassa pyöri Silikoni-radio-ohjelmasta nauhoitettuja tietokone-ohjelmia.
Sitten tekniikka ja tiedonvälitys pettivätkin. Tietoa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vaikutuksista tihkui itänaapurista vasta päivien viipeellä.
Koululaisten oma ohjelma Kasmasiini näytti Tšernobylin lasten elämää onnettomuuden jälkeen.
Ajankohtaisten asioiden käsittelyn lisäksi Kasmasiinissä myös hupailtiin ja visailtiin. Erkki-merkin rallatus soi monen kasarilapsen korvissa, samoin ohjelman tunnussävel ja huudahdus Kasmasiini!
Kasma-koira kuului kuitenkin vapaa-aikaan, koulussa katsottiin Koulu-tv:tä, hiihtokisoja ja joskus myös valtiomiesten hautajaisia. Rautaesirippu alkoi rakoilla idän suurten johtajien kuolinuutisten myötä.
Myös jo presidentin tehtävistä vetäytynyt Kekkonen kohtasi maallisen taipaleensa pään. Valtiollisia hautajaisia seurattiin televisiossa ja radiossa.
Miesten ja muurien murtuessa oli aika jollekin uudelle.
Ysärinuori kuunteli Radiomafiaa, hörötti Kummelille ja juhli lätkäkultaa
Jos aiemmat vuosikymmenet löysivät lapsuuden ja aikuisuuden välistä teini-iän, niin nyt oli paikallistettu myös nuori aikuisuus. 18 vuoden ikä ei tarkoittanut vain ajokorttia ja äänestyskoppia, vaan kuuluit siinäkin rajapyykillä laajempaan kohderyhmään, jolle tehtiin entistä enemmän omaa ohjelmaa.
Vuonna 1990 eetterin valtasi ensimmäinen nuorille suunnattu populaarimusiikin kanava Radiomafia. Kanavan äänistä tuli myös julkkiskasvoja.
Ysärimusiikki oli tyttö- ja poikabändejä, grungea ja särökitaraa, elektropoppia ja räppiä. Radiokanaville rantautuivat julkiset soittolistat, joiden arvosteltiin vievän toimittajilta levynvalinnan vapauden ja yleisöltä mahdollisuuden tehdä musiikkilöytöjä. Uutuusmusiikkia ja levymyyntiä seurattiin listaohjelmissa.
Uusista ja vanhoista hiteistä saatiin kuulla ennenkuulemattomia tulkintoja, kun karaokevillitys rantautui Suomeen. Kun Neuvostoliitto hajosi, päästiin uuden itsenäisen naapurimaan kanssa mittelemään karaokemestaruudesta.
Ja kuuleman mukaan täysi-ikäisyyden kynnyksellä tykätty musiikki leimaa koko loppuiän musiikkimakua, joten siksipä ysärihuuma ja millenniumdiscoilu voi olla sinullekin yhä parasta just nyt.
Joillekin myös 90-luvun elokuvat ja sarjat ovat yhä niitä ainoita oikeita.
Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa.
Liisa Rimpiläinen Iltalypsyn karjakkona.Kuva: Yle Kuvapalveluelävä arkisto,iltalypsy,karjakko,liisa rimpiläinen,teema
Useimmiten oikea vastaus oli Kanada. Jääkiekossa tuskallisen usein myös Ruotsi. Mutta toukokuussa 1995 tärähti: Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Vihdoinkin! Riemulla ei ollut rajoja ja karnevaalihumu tarttui moneen penkkiurheilunoviisiinkin.
Myös Listassa juhlittiin Leijonien MM-kultaa. Vuosisadan toivevideo oli Ruotsin kannatuskipaleen Den Glider Innin tahtiin. Jaksossa kuultiin myös myös Tom Jonesia, jonka biisi If I only knew soi kisoissa Leijonien kannustusbiisinä.
Seuraavan kerran torilla tavattiin, kun Lordi toi viimein viisuvoiton Suomeen.
Alkukangertelun jälkeen 2000-luvusta tuli Suomelle kunnian vuosikymmen, kun Lordi toi voiton kotiin vuonna 2006.
Kun Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa toisen kerran vuonna 2011, olivat nuotit jo valmiina ja oltiin jälleen sankareita kaikki.
Yhteiskunta äänessä
1990-luvun alussa Suomessa alkoi pankkikriisi. Lamalla oli syvä vaikutus koko vuosikymmenen ajan Suomen talouteen, kulttuuriin, politiikkaan ja yleiseen ilmapiiriin. Lama kaatoi pankkeja ja ihmisiä, monia perheitä varjosti työttömyys. Epävarmuudesta saattoi kasvaa sinulle pysyvä olotila.
Niukkuus toi vapaa-aikaan halvat huvit. Kodeissa pulputtivat viinisangot, ehkäpä sinunkin opiskelijasolusi kylppärissä valmistui kotiviini Ylen Asianharrastajat-ohjelman opeilla. Ravintoloihin houkuteltiin katsomaan yläosattomia naisia tai housuttomia miehiä. Erotiikka kukki myös myöhäisillan viihdeohjelmissa.
Ravintolan ovien ohella täysi-ikäisyyden myötä avautui mahdollisuus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen äänestämällä. Vuosi 1994 oli vuosikymmenen suuria vaalivuosia, jolloin keväällä valittiin uutta presidenttiä ja syksyllä äänestettiin EU-jäsenyydestä. Ahtisaarten leppoisan esiintymisen Tuttu juttu -parintuntemisohjelmassa arveltiin osaltaan vaikuttaneen Martti Ahtisaaren presidentinvaalivoittoon. Elisabeth Rehn jäi hyväksi kakkoseksi tv-visailussa ja vaaleissa. Joidenkin näkemysten mukaan mediapeli ratkaisi koko vaalituloksen.
EU-kampanjointia puolesta ja vastaan käytiin toreilla ja tiedotusvälineissä. Suomi liittyi Euroopan unioniin jarrutuksesta huolimatta.
Ensimmäiset suomalaismepit valitsi eduskunta. Kansa pääsi valitsemaan edustajansa europarlamenttiin vuonna 1996, jolloin äänestyspäätöksen tueksi julkaistiin myös ensimmäinen versio Ylen vaalikoneesta. Yle oli avannut vuonna 1995 nettisivunsa, ehkäpä sinäkin availit niitä puhelinmodeemin laulettua ensin yhteydenmuodostuksen riitasoinnut.
TV-uutisten jutussa jo maalailtiin tietoyhteiskunnan tulevaisuutta, jolloin kuka tahansa voisi katsoa uutislähetystä www-sivuilta mihin vuorokaudenaikaan tahansa.
Ylen etusivu vuonna 1996.Kuva: Yle1996,verkkosivu,verkkosivusto,WWW-sivut,yle,yle.fi etusivu
Tuolloin Ylen etusivun kautta pääsi mm. Radiomafian kotisivuille tai lukemaan uutisia.
Vuosituhannen vaihteessa Yle24 uutispalvelun sivuilla pystyi jo katsomaan uutis- ja ajankohtaisohjelmien videoita. Yle Elävä arkisto avattiin syksyllä 2006 ja Areena kesällä 2007.
Nettivideoita katselit pöytäkoneen jyhkeältä näytöltä, televisiossa digitti, kännykkään piippasivat tekstiviestiuutiset ja moderneihin millenniummalleihin multimediaviestit.
Vuosituhannen vaihtumista 1970-luvulla syntyneet juhlivat Millennium-bileissä. Y2K huolettikin hiukan, mutta maailman tietoverkot pysyivät kasassa, vaikka 99:stä siirryttiin 00:aan.
Uuden vuosituhannen uudella vuosikymmenellä yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoksi tuli myös kansalaisaloite. Ensimmäinen kansalaisaloite turkistarhattomasta Suomesta sai nihkeän vastaanoton ja tuli torpatuksi eduskunnassa. Tasa-arvoista avioliittolakia ajanut Tahdon 2013 -kampanja sai sen sijaan runsaasti mediahuomiota. Nyt haluttiin seurata, mikä on kansalaisaloitteen arvo. Avioliittolain käsittely mediassa sekä Ylen kanavien Pride-teemaviikot saivat osakseen kiitosta mutta myös kiukkua. Mitä sinä ajattelit?
Päämääränä matka
Itäblokin murtumisen ja EU-jäsenyyden myötä suomalaiseille avautui monta uutta ovea maailmalle
Samalla Suomessa totuteltiin aiempaa monikulttuurisempaan elämään.
Risteilyistä tuli suomalainen kansanhuvi, raiteet veivät Eurooppaan reilaamaan, lentokoneet kaupunkilomille, pakettimatkoille ja reppureissaamaan toisille mantereille.
Matkakuumetta taltuttamaan tai nostattamaan tehtiin entistä enemmän matkailuohjelmia.
Onnettomuudet ovat nostaneet keskustelua turvallisuudesta, uhista, tiedonvälityksen moraalista ja siitä, että maailmanmatkaajaakin koskettavat useimmiten juuri lähellä tapahtuvat asiat.
Estonian uppoamisen seurauksena kiinnitettiin huomiota autolauttojen rakenteiden turvallisuuteen, mutta myös median toimintaan kriisitilanteissa. Mikä on tarpeellista tiedonvälitystä, voiko sokissa olevaa henkilöä haastatella. Surullisten tapahtumien yhteydessä julkisuuden ja yksityisyyden rajoja on piirretty uudelleen. Kaakkois-Aasian tsunami vei satojatuhansia ihmisiä Thaimaassa, Indonesiassa ja Sri Lankassa. Sadoissa kodeissa surtiin myös Suomessa.
Surutyössä matkalta on voitu etsiä lohtua.
Maailman kuohujen jälkeen mystiikkaa ja mielenrauhaa on haettu kotimaan kohteista.
Mutta lopulta tärkeintä on kuitenkin kysyä, mitä Suomeen saapunut turisti meistä ajattelee.
Ohjelmassa oma elämä
Grungesukupolvikin kasvoi 28 ikävuoteen ja sitten nelikymppisiksi. Moni 1990-luvun ilmiö ja termi näyttää pyörähtävän uusintakierrokselle. Taantuma, pätkätyöt, X-sukupolvella sukset ristissä.
Kenties ehdit mukaan Facebookiin, kun siellä vielä heiteltiin lampaita ja liityttiin vampyyriarmeijoihin.
Kommunikoidakseen seuraavan sukupolven kanssa, on 70-lukulainen joutunut opettelemaan myös kakka-emojien tulkinnan.
Mitä omasta elämäntilanteesta julkaisisi muille? Ehkäpä hallittu henkilöbrändäys blogissa ja vloggaajana. Vaiko sittenkin viestittelyä pienessä piirissä. Onko jokaisella tarina kerrottavanaan? Voittaako rakkaus kaiken keski-iässäkin?
Sujuvasti asetelluista sanoista ja filtteröidyistä kuvista tuli sosiaalista pääomaa. Ihanasti menee kotona ja aurinko hellii lomalla, että imekää vaan makkaroitanne räntäsateessa.
Kun varvaskuvien jälkeen on palattu umpikenkäarkeen, kanavien ja ohjelmien sometilit houkuttavat seuraamaan uusia tuotantokausia, odotettuja ensi-iltoja ja kokonaisia sarjoja putkeen ahmittavaksi.
Jatkuuko Syke, entä Docventures? Voiko Sillan jaksoja nähdä vielä jossain? Tuleeko True Detectivestä kolmas tuotantokausi, ja voiko jatko koskaan yltää ensimmäisen tasolle? Keskustelua ohjelmista käydään toisissa ohjelmissa, somessa tuttujen tai #aiheen ympärille ryhmittyneiden kesken.
Jos et itse tunnustaudu sohvaperunaksi, ehkä tykkäät kuitenkin katsoa toisia sen kaltaisia katsomassa ja kommentoimassa tv-ohjelmia?
Samalla voi nähdä itse menneistä ohjelmista parhaat tärpit ja ikään kuin säästää aikaa. Sillä aika ajaa kiihtyen eteenpäin, kun vilkaisee taakse, se oli juuri äsken, ja tulevaisuus onkin jo.
Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.
Kun synnyit, Urho Kekkonen oli presidenttinä, ihminen kävi kuussa, televisiokuva oli mustavalkoinen ja radio televisiota yleisempi suomalaiskodeissa. Mutta maailma muuttui ja televisio- sekä radiotoiminta sen mukana. Tulevien vuosikymmenten aikana Yleisradio tarjosi enemmän katsottavaa ja kuunneltavaa kuin lapsuudessasi – ja vieläpä silloin, kun itse halusit.
Fennada-Filmin vuonna 1953 tuottama Kolmiapila oli ensimmäinen kotimainen episodielokuva. Valistushenkinen sanoma kerrotaan kolmen itsenäisen tarinan kautta, episodit ovat ohjanneet Esko Töyri, Kyllikki Forssell ja Roland af Hällström. Pääosissa nähdään komea kavalkadi aikakauden nimekkäimpiä näyttelijöitä.
Episodielokuva rakentuu useasta tarinasta, joilla kaikilla on yhtä suuri merkitys. Tyylilajia kokeiltiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran 1930-luvulla, Euroopassa se nousi suosituksi 1950-luvun alussa. Trendin innoittamana Kaarlo Nuorvala kirjoitti Kolmiapilan episodimuotoon.
Tarinan teemoina ovat vanhemmuus ja lapsettomuus, niiden aiheuttamat ongelmat ja ongelmien ratkaisut. Elokuvan kehyskertomuksessa nähdään lääkäriperhe, joka pohtii adoptiolapsen hankkimista ja vierailee siksi lastenkodissa. Siellä he saavat kuulla kolmen lapsen tarinan.
Ensimmäisen episodin, Marjan tarinan ohjasi Esko Töyri, joka oli jo opittu tuntemaan palkittuna kuvaajana. Töyrin tavoin myös seuraavan tarinan ohjaaja oli ensikertalainen: Onnellisen perheen ohjasi näyttelijä Kyllikki Forssell. Kolmas, Eevan tarina oli konkariohjaaja Roland af Hällströmin käsialaa. Hän ohjasi myös elokuvaa kannattelevan kehyskertomuksen. Töyri kuvasi itse oman osuutensa, muun elokuvan filmasi Unto Kumpulainen.
Elokuvan pääosissa näyttelevät Eeva-Kaarina Volanen, Tauno Palo, Leena Häkinen, Jussi Jurkka, Sirkka-Liisa Wilén, Matti Ranin ja Leif Wager.
Kolmiapila – tekijät ja näyttelijät
Esko Töyri – ohjaus (Marjan tarina )
Kyllikki Forssell – ohjaus (Onnellinen perhe )
Roland af Hällström – ohjaus (Eevan kertomus )
Mauno Mäkelä – tuotantojohto
Kaarlo Nuorvala – käsikirjoitus
Esko Töyri – kuvaus (Marjan tarina )
Unto Kumpulainen – kuvaus (Onnellinen perhe, Eevan kertomus )
Nils Holm – leikkaus
Gösta Salminen – äänitys
Tauno Pylkkänen – musiikki
Kai Lappalainen – lavastus
Toini Henriksson – naamiointi
Väinö Tulosmaa – studiopäällikkö
Mauri Jaakkola – järjestäjä
Kauko Vuorensola – kuvauskirjuri (kuvaussihteeri )
Aili Kokko – kampaukset
Kauno Roininen – B-kuvaaja
Ensio Suominen – B-kuvaaja
Eeva-Kaarina Volanen – Eeva, Olavin vaimo
Tauno Palo – Olavi, lääkäri
Jussi Jurkka – Janne
Matti Ranin – Olli, teekkari
Leif Wager – Jorma, iskelmäsäveltäjä "Jorma Salla"
Laina Laine – Jorman äiti
Leena Häkinen – Marja
Arto Mäkelä – Arvo, Marjan veli
Sirkka-Liisa Wilén – Irmeli, Ollin vaimo
Irma Seikkula – lastenkodin johtajatar
Rakel Laakso – Eedla, talonmiehen rouva
Rauha Rentola – Kaisu
Toivo Mäkelä – juoppo mies
Saara Ranin – juopon miehen vaimo
Valtteri Virmajoki – isännöitsijä
Elvi Saarnio – Elvi, tehtaantyttö
Ilmi Parkkari – Ilmi, tehtaantyttö
Salli Karuna – talousneuvoksetar Laura Virranheimo
Irma Wikström – Ada, talousneuvoksettaren ystävätär
Henny Waljus – myyjä
Ulla Nuorvala – pikku-Eeva
Eva Hemming – hoitajatar
Birgitta Ulfsson – hermostunut äiti
Kirsti Ortola – teekkari
Mauri Jaakkola – tarjoilija
Katri Linna – lasta hakeva vaimo
Mauno Hyvönen – teekkari
Heikki Kiljander – teekkari
Usko Kantola – lasta hakeva mies
Juhani Kumpulainen – Pekka
Tuulikki Suomela – teekkari
Esko Mannermaa – pianisti
Heikki Savolainen – mies kaupassa
Tyylillisesti tarinat eroavat toisistaan selvästi. Ensimmäinen on kuvaaja-ohjaajansa ansiosta korostetun visuaalinen, toinen Forssellin otteessa hersyvän komediallinen ja kolmas episodi kokeneissa käsissä kolmikon huolitelluin.
2000-luvun katsoja kiinnittää huomionsa onnistuneeseen ajankuvaukseen: kolmen kodin täysin erilaiset kulttuurit välittyvät harkituin keinoin. Marjalla on vain veljensä, modernin perheen innokas isä on pitelemätön, hauraan Eevan kohtaloksi koituu salongin hämärissä palavakatseinen iskelmälaulaja. Karrikoitu kuvaus kertoo karua tarinaa aikakauden lasten olemattomista oikeuksista.
Ette te mitään lapsenpiikaa tarvitse, vaan teknikon!― Talonmiehen rouva Eedla episodissa Onnellinen perhe
Aikalaisarvioissa uusi elokuvalaji otettiin vastaan innostuneesti. "Hauskaa, että tuodaan uusia, moderneja tyylejä myös kotimaisen elokuvan monet kokeneelle työkentälle", kirjoitti Valma KivitieElokuva-Aitassa. Helsingin SanomienPaula Talaskivi kiinnitti arviossaan huomiota myös siihen, että elokuva sopii hyvin Fennadan tuotantolinjaan: ajanviete yhdistyi ajankohtaiseen sanomaan.
Käsikirjoitus jakoi mielipiteitä. Yleisesti ottaen sitä pidettiin onnistuneena, jopa taiteellisena. Moni kriitikko kuitenkin vieroksui sen sisältämiä "propagandistisia" eleitä ja ajatuksia ja katsoi, etteivät tekijät luottaneet katsojan omaan harkintakykyyn.
Ohjaajista kehuttiin eniten Töyriä. Myös Forssellin ohjauksessa nähtiin "omaa tyyliä". Af Hällströmin ohjausotetta kiitettiin "joustavammaksi ja tiiviimmäksi kuin aikoihin".
Joka metri on vahvan filmaattisen näkemyksen leimaamaa sekä taitavan kamerataiteilijan käsialaa.― Jaakko Hurme (Uusi Suomi) Esko Töyrin ohjauksesta
Näyttelijöistä kiitettiin etenkin ensimmäisen episodin näyttelijöitä Jussi Jurkkaa, Leena Häkistä ja nuorta, Marjan veljen roolissa näytellyttä aiemmin tuntematonta näyttelijää Arto Mäkelää. Myös jonkin aikaa valkokankaalta pois olleen Eeva-Kaarina Volasen paluusta iloittiin.
Jussi Jurkka on pelottavan hyvä.― Greta Brotherus, Hufvudstadsbladet
Valma Kivitie kritisoi Tauno Pylkkäsen musiikkia. "Kenties musiikki olisi voinut antaa myös enemmän tukea tälle rönsyilevälle episodielokuvalle, jos se olisi varta vasten sävelletty juuri tätä elokuvaa varten ja sen hengessä eikä ainoastaan kiireellä sommiteltu säveltäjän aikaisemman filmimusiikin aineksista vain laulut lisäämällä."
Kiitoksista huolimatta Onnellinen perhe jäi Kyllikki Forssellin ainoaksi ohjaukseksi. Töyri sen sijaan ohjasi vuonna 1957 vielä kaksi kokoillan elokuvaa (Pää pystyyn Helena ja Vääpelin kauhu) ja ryhtyi sitten Fennadan studiopäälliköksi.
Eeva-Kaarina Volanen muisteli af Hällströmin tapaa ohjata Peter von Baghin haastattelussa vuonna 1993. ”Kaikki tapahtui hyvin hiljaisesti, aivan kuin ei ohjaajaa olisi ollutkaan.” Volanen kertoo myös siitä, miltä tuntui näytellä öisin, af Hällströmin suosimaan aikaan. ”Se on myös ainoa filmi, jossa olen näytellyt Tauno Palon kanssa.”
Naispuoliset elokuvaohjaajat ennen Forssellia
Kyllikki Forssell oli kaikkien aikojen kolmas naispuolinen elokuvaohjaaja Suomessa Glory Leppäsen (Onnenpotku, 1936) ja Ansa Ikosen (Nainen on valttia, 1944) jälkeen. Ohjaustyö jäi Forssellin ainoaksi ja seuraavaa naisohjaajaa, Jotunin Kultaisen vasikan ohjannutta Ritva Arveloa, saatiin odottaa aina vuoteen 1961 asti.
Kuvia elokuvasta Kolmiapila (1953)
Fennada-Filmi
Fennada-Filmi syntyi vuonna 1950, kun Fenno-Filmin ja Adams Filmin elokuvatuotannot yhdistyivät. Fennada-Filmi oli alansa suurimpia yhtiöitä Suomessa 1950–1970-luvuilla ja sitä johti koko toimintansa ajan kauppaneuvos Mauno Mäkelä. Kaikkiaan 64 pitkän teatterielokuvan lisäksi yhtiö tuotti satoja lyhytfilmejä. Vuonna 1982 Yleisradio osti Fennada-Filmin ja on siitä lähtien esittänyt Fennada-elokuvia kanavillaan.
Lähde:
Suomen kansallisfilmografia 5 (vuodet 1953–1956).
Jörn Donner piirsi kesällä 1965 elokuvassaan Täällä alkaa seikkailu ääriviivat sellaiselle kansainväliselle Helsingille, jonka hän itse toivoi näkevänsä. Kohde oli hänelle tuttu, mutta näkökulma korostetun vieraantunut. Uusin, kansainvälisin ottein toteutettu Harriet Anderssonin tähdittämä elokuva oli menestys sekä Suomessa että Ruotsissa.
Jörn Donner (s. 1933) on korostanut elokuvainnostuksensa syttyneen vasta aikuisena, hän on kuvaillut sitä "tahdonnäytteeksi, joka on lähes vastahakoisesti kehittynyt intohimoksi." Ohjaajauransa helsinkiläinen Donner oli aloittanut 1950-luvun puolivälissä kahdella kotikaupunkiaan kuvaavalla lyhytelokuvalla. Näissä kuvissa ja äänimaisemissa Helsinki esittäytyi välähdyksinä, joiden omintakeinen, harkitun irtonainen tyyli alkoi sittemmin kantaa tekijänsä nimeä.
1960-luvun alussa Donner muutti Tukholmaan, toimi siellä elokuvakriitikkona ja -kirjailijana sekä ohjasi yhden lyhytelokuvan. Ensimmäinen pitkä elokuva En söndag i september / Syyskuinen sunnuntai valmistui vuonna 1963, seuraava elokuva Att älska / Rakastaa vuotta myöhemmin. Molempien pääosassa nähtiin nimekäs ruotsalaisnäyttelijä Harriet Andersson. Elokuvat herättivät kiinnostusta myös Suomessa, ja vuonna 1965 Donnerille tarjoutui mahdollisuus ohjata elokuva Fennada-Filmille.
Fennadan ja ruotsalaisen elokuvayhtiön Sandrewsin yhdessä tuottama Här börjar äventyret / Täällä alkaa seikkailu oli monin tavoin kansainvälinen hanke. Elokuvan pääkieli on ruotsi, osa repliikeistä lausutaan suomeksi, englanniksi ja ranskaksi. Pääkuvaaja, Ranskassa työskennellyt unkarilaissyntyinen Jean Badal kuvasi filmin anamorfisella Franscope-laajakuvaoptiikalla mustavalkoisena Helsingissä ja Berliinissä. Elokuva leikattiin Ruotsissa.
Elokuva lähtee liikkeelle tilanteesta, missä ruotsalainen muotisuunnittelija Anne Englund (Andersson) saapuu kesäiseen Helsinkiin tapaamaan suomalaista arkkitehtiä Toivo Pajusta (Matti Oravisto), jonka kanssa hänellä on ollut viikon kestänyt suhde Berliinissä. Annen perässä Helsinkiin saapuu myös ranskalainen liikemies Jacques (Claude Titre), jonka kanssa Anne on elänyt kolme vuotta.
Täällä alkaa seikkailu – tekijät ja näyttelijät
Jörn Donner – ohjaus
Jörn Donner – käsikirjoitus
Mauno I. Mäkelä– tuotantojohto
Jean Badal – pääkuvaaja
Per Krafft – leikkaus
Wic' Kjellin – leikkaus
Tuomo Kattilakoski – ääni
Matti Ylinen – ääni (äänitysassistentti )
Bo Nilsson – musiikki
Pentti Lasanen – musiikki
Pierre Balmain – puvut (Harriet Anderssonin puvut, Pariisi )
Bengt Ottekil – maskeeraus
Etienne Szabo – kameramies (B-kuvaaja )
Jussi Laine – B-kuvaaja
Alf Åberg – B-kuvaaja (kamera-assistentti )
Jaakko Talaskivi – ohjaajan apulainen
Olle Jakobsson – miksaus
Inga-Lisa Britz – skripta
Ulla Saarnio – skripta
Arno Carlstedt – tuotantopäällikkö
Britt Ohlsson – sihteeri
Carola von Wendt – sihteeri
Harriet Andersson – ruotsalainen muotisuunnittelija Anne Englund
Matti Oravisto – arkkitehti Toivo Pajunen
Göran Cederberg – arkkitehti Stig Gustavsson
Claude Titre – Jacques, ranskalainen liikemies
Tea Ista – muotisuunnittelija
Sakari Jurkka – rakennusmestari
Tauno Majuri – professori Ståhlberg, lääkäri
Senni Nieminen – vanha työläisnainen
May-Britt Seitava – Eila, nuori nainen
Pehr-Olof Sirén – kalastaja
Kansainvälinen menestys kävi toteen
Jo elokuvan kuvausvaiheessa kerrottiin, että se oli myyty "noin 15 maahan". Ensiesitys oli 17.12.1965 samanaikaisesti Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa, seuraavana keväänä elokuva tuli esitykseen myös Kööpenhaminassa.
Elokuva menestyi erinomaisesti sekä Suomessa että Ruotsissa. Suomessa se palkittiin valtion elokuvapalkinnolla ja sai Jussit vuoden parhaasta käsikirjoituksesta ja naissivuosasta. Myös esityskerroin mitattuna se oli vuoden parhaiten menestynyt kotimainen elokuva. Ruotsissa Svenska Filminstitutet myönsi sille ruotsalaisten elokuvien laatupalkinnon ja elokuva edusti Ruotsia useilla kansainvälisillä elokuvajuhlilla.
Jörn Donnerin kolmas pitkä filmityö on hyvin alakuloinen, lähes apeasti surumielinen ja kaunis elokuva.― Paula Talaskivi Helsingin Sanomissa 1965
Aikakalaisarvioissa mielipiteet jakautuivat. Donneria kiitettiin ”rohkeudesta tulla filmaamaan tähän elokuvajumalattaren hylkäämään kotimaahansa" (Martti Savo, Kansan Uutiset) ja erityisesti ihailtiin elokuvan korkeaa teknistä tasoa.
(…) häikäisevän valkoisin tai pehmeän harmaan sävytyksin Jean Badalin kamera tallettaa niitä tervehdyttäviä ajatuksia, joita Jörn Donnerilla on esitettävänä välimatkan päähän siirtyneestä ja siksi viileän viisaasta näkökulmastaan: että tämä hyvä Helsinkimme ei ole juuri sellainen kaiken elämän kuohunnan keskipiste kuin omahyväisesti kuvittelemme, vaan kaupunki, vähän niin kuin rajakaupunki, jonka yllä outo melankolia lepää keskellä kauneinta kesääkin", kirjoitti Heikki EteläpääUudessa Suomessa.
Ajatus ohjaajan ”viileästä”, modernista ja kansainvälisestä otteesta toistuu useassa arviossa. "Se on sangen modernia sanontaa ja filmiä, mondeenin suhtautumisen ilmaisua ja viileä hengeltään", määritteli Paula TalaskiviHelsingin Sanomissa.
Käsikirjoituksessa sen sijaan nähtiin puutteita. ”(…) puheteksti on paikoin kankeaa ja huonompaa kuin Donnerilla tavallisesti, ja lisäksi on aiheellista esittää kritiikkiä Donnerin ihmiskäsityksiä vastaan. Kokonaisuutena Täällä alkaa seikkailu antaa kuitenkin lujaa luottamusta Jörn Donnerin taitavuuteen nimenomaan ohjaajana ja elokuvien mahdollisuuksien tuntijana: muutamat jaksot ovat loistokkaasti toteutettuja ja muistettavia näytteitä siitä menetelmästä, jonka mukaan tehdään modernia, joskin hieman viileätä elokuvaa", Erkka Lehtola kirjoitti Aamulehdessä.
Katsoja jätetään tyytymättömäksi, vangituksi ja pettyneeksi, tunnetilaan, jonka hän ehkä jakaa Jörn Donnerin kanssa.― Henry G. Gröndahl Hufvudstadsbladetissa 1965
Elokuva sai osakseen hyvin samansuuntaista kritiikkiä myös Ruotsissa. ”Muodollisesti elokuva on paikoin huomattavan epäkiinnostava. (…)Rytmiä ei synny hitaan tempon takia. Kaunis, mutta pysähtynyt. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi loppukuva, missä pieni vene porautuu hopeiseen merenpintaan. Siinä liike on vahva, valkokangas laulaa. Olisi ollut hienoa voida sanoa samaa koko elokuvasta”, kirjoitti Carl Henrik Svenstedt Svenska Dagbladetissa.
"Paljon elokuvasta on tyhjäkäyntistä, opittua vaeltelua Helsinki-kulississa, tai sitten konflikteja, jotka eivät syty oikein ymmärrettävään muotoon (...) mutta: sympaattinen, enimmältään rehellinen filmi, joka on saanut tarpeettoman kovan vastaanoton Ruotsissa ja osittain Suomessakin." Näin summasi Peter von BaghYlioppilaslehdessä.
Näin tämän hieman vieraantuneen ihmisen kuvan Helsingistä. Ei mulla ollut siihen aikaan suomalaiseen todellisuuteen juuri mitään kontaktia.― Jörn Donner elokuvastaan Fennadan tarinassa 1993
Donner itse on myöhemmin todennut pitävänsä joitakin elokuvan kohtauksia "naiiveina ja amatöörimäisinä" ja moittinut sen dialogia paikoin "kuolleeksi". Itse elokuvan hän on nostanut "erikoisimmaksi", jonka teki teki yhdessä pitkäaikaisen elämänkumppaninsa Harriet Anderssonin kanssa. Andersson näytteli pääosan kaikkiaan viidessä Donnerin elokuvassa. Fennadan tarina -dokumentin osassa Kukoistus ja sen jälkeinen elämä Donner kertoi tarkemmin, miksi hän halusi tehdä elokuvan, jossa oli ”vähän kansainvälistä touchia.”
Kuvia elokuvasta Täällä alkaa seikkailu (1965)
Fennada-Filmi
Fennada-Filmi syntyi vuonna 1950, kun Fenno-Filmin ja Adams Filmin elokuvatuotannot yhdistyivät. Fennada-Filmi oli alansa suurimpia yhtiöitä Suomessa 1950–1970-luvuilla ja sitä johti koko toimintansa ajan kauppaneuvos Mauno Mäkelä. Kaikkiaan 64 pitkän teatterielokuvan lisäksi yhtiö tuotti satoja lyhytfilmejä. Vuonna 1982 Yleisradio osti Fennada-Filmin ja on siitä lähtien esittänyt Fennada-elokuvia kanavillaan.
Lähteet:
Jörn Donner: Elämänkuvia, Kirjapaja 2004.
Jörn Donner: Mammutti, Otava 2013.
Kari Uusitalo: Elokuvamies Jörn Donner. Teoksessa Suomen kansallisfilmografia 7. Edita 1997.
Suomen kansallisfilmografia 7 (vuodet 1962–1970). Edita 1997.
Italolaulaja Roberto Loreti nousi 1960-luvun alussa Pohjoismaiden suursuosikiksi alle murrosikäisenä. Kirkasääninen tenavatähti hullaannutti suomalaisyleisöäkin moneen otteeseen.
"Robertino" Loretin (s. 1946) läpimurto Skandinaviassa tapahtui syksyllä 1960 Tanskan TV:n välityksellä. Mainos-TV:n ohjelma Aikamme huiput sai hänet vieraakseen jo samana syksynä joulun alla.
Tanskassa levyjä tehtaillut Robertino kävi Suomessa seuraavana vuonna kolme kertaa ja esiintyi tuolloin muun muassa Linnanmäellä. Huvipuiston ohjelmapäällikkö Sara Ekelund muistaa hänet kilttinä, "aivan ihanana" lapsena. Esiintymispalkkiokaan ei ollut vielä kohonnut päätähuimaavan korkeaksi.
Elokuussa 1961 Robertino vieraili Turun Messuilla, joille hän palasi uudelleen 50 vuotta myöhemmin. Puolen vuosisadan takaisesta keikasta oli mieleen jäänyt "pieni paniikkitilanne", josta hän pääsi turvaan poliisin saattelemana.
Ulos polvihousuista
Lapsitähteyden aikaa kesti vain muutaman vuoden, ja saapuessaan Suomeen joulukuussa 1964 (viidettä tai kuudetta kertaa) hän oli ehtinyt jo 18-vuotiaaksi. Kuten toimittaja Sinikka Tuomola toteaa ohjelmassaan, "polvihousuja käyttävä pikkupoika" oli kasvanut nuorukaiseksi.
Ylen haastattelussa Loretilta kyseltiin haastattelussa mielipiteitä suomalaisista tytöistä, suomalaisesta ruuasta sekä hiljattain uudeksi ja vielä suuremmaksi nuorisoidoliksi kohonneesta Beatles-yhtyeestä. Hän kertoo myös joululahjatoiveistaan ja urheiluharrastuksistaan, kuten ratsastuksesta ja hiihdosta. "Ihmeellistä kyllä, Italiassakin voidaan hiihtää", toimittaja kertoo kuulijoille.
Robertino kertoo levyttäneensä paljon perinteisiä italialaisia lauluja lähinnä yleisön odotuksia ajatellen. San Remon festivaaleille hän oli kuitenkin menossa esittämään hieman vauhdikkaampaa ja nuorekkaampaa popmusiikkia. Hän aikoi levyttää myös saksaksi ja suunnitteli englannin opiskelua.
Robertino saavutti suosiota myös muualla Euroopassa, etenkin Neuvostoliitossa sekä Amerikassa, Japanissa ja Australiassa. Aikuisiässä hän jatkoi uraansa all-round-laulajana, jonka repertoaari ulottui kevyestä musiikista oopperaan.
Lentopallo oli presidentti Mauno Koiviston suosikkiharrastuksia. Hän pelasi mielilajiaan myös monilla ulkomaanmatkoillaan – virkatehtävissä sekä lomalla. Artikkeliin on koottu lyhyitä ohjelmavälähdyksiä näistä pelituokioista presidentin ensimmäisen virkakauden ajalta.
Artikkelin ensimmäinen video on tallennettu Texasissa presidentin Yhdysvaltain-vierailun jälkilöylyissä. Vierailun virallisen osuuden jo päätyttyä Koivisto vieraili houstonilaisella karjatilalla ja pääsi mittelemään lentopallokuntoaan paikallisten liikemiesten kanssa.
Seuraavana talvena tasavallan presidentti lomaili puolisoineen Kanarian saarilla. Kanarialla järjestettiin samanaikaisesti kaupallinen seminaari. Lomallaan presidentti pelasi lentopallon lisäksi myös mm. tennistä. Valitettavasti Kanarian saarilta tallennetun filmiotteen esitysääni on kadonnut.
Huhtikuussa 1985 presidentti Koivisto suuntasi Bulgariaan. Artikkeliin valikoitu uutsiote on vierailun toiselta päivältä, jolloin Koivisto tapasi maan presidentin Todor Zhivkovin. Matkan neuvotteluiden aiheina olivat maiden kahdenväliset suhteet ja kansainvälinen tilanne. Neuvotteluissa puhuttiin erityisesti idän ja lännen välisistä suhteista sekä ETYKin 10-vuotisjuhlasta.
Kiireisen päivän iltapäivällä Koivisto ehti kuitenkin pelaamaan lentopalloa paikallisen urheiluseuran kanssa.
Kesällä 1985 presidentti Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto saapuivat viralliselle vierailulle Romaniaan. Koivisto tapasi maan presidentti Nicolae Ceausescun. He keskustelivat maiden energiapoliittisista näkemyksistä. Lentopallokentällä Koiviston nähtiin viilettävän isäntämaan väreissä.
Presidentin pelikumppanit ovat entisiä mestaripelaajia.― Ylen kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä Azerbaidžanissa
Syyskuussa 1985 presidentti lomaili viikon ajan Neuvostoliitossa Azerbaidžanissa. Lentopallon ohessa presidenttipari tutustui kattavasti alueen talous- ja kulttuurielämään.
Kahden viimeisen ohjelmaotteen alkuperä on epäselvä. Ensimmäisessä tallenteessa presidentti pelaa Suomessa ja ulkokentällä. Jälkimmäinen klipeistä taas on esitetty televisiossa vuonna 1986 osana Yleisradion 60-vuotisjuhlaohjelmaa.
Myöhemmin Koivisto pelasi osana Sikariporras-nimistä lentopalloseuraa ja voitti veteraanisarjan Suomen mestaruuksiakin. Suomen presidenttinä Koivisto toimi vuodet 1982–1994.
Presidentti Kekkonen oli urheilumiehiä. Hän voitti 23-vuotiaana Suomen mestaruuden korkeushypyssä tuloksella 185 ja oli koko elämänsä aktiivinen liikkuja ja harrastaja.
Jos synnyit 1980-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi
Jos synnyit 1980-luvulla, synnyit nousukauden loppua elävään Suomeen. Lapsuutesi kavereita olivat Ransu ja Sirkuspelle Hermanni ja sinua ärsytti, kun jokin asia nimeltään Tšernobyl esti sinua leikkimästä vesilätäköissä. Kasvaessasi maailma muuttui hurjaa vauhtia. Neuvostoliitto katosi ja Saksat yhdistyivät. Myöhemmin musiikkiohjelmista tuli sinulle identiteetin lähde. Ja kun ajankohtaisohjelmista tuli sinulle tärkeitä, et ehkä kuluttanutkaan niitä televisiosta tai radiosta.
1980-lukulaisen silmin Yle ja elämä Suomessa saattaa näyttää tältä:
Puoli kuusi oli tärkeä kellonaika 1980-luvulla syntyneille. Silloin ei missään nimessä saanut olla pois television ääreltä. Puoli kuudessa seikkail hassu Hapsiainen. Myös Pikku Kakkosessa näkyi monia tuttuja hahmoja.
Sirkuspelle Hermanni oli muuten hyvä ohjelma, mutta se Kepakko vähän pelotti. Rölli taas onnistui vain naurattamaan, kun hän yritti pelotella. Rölli kasvoi kanssasi ja saattoi sinut seikkailuillaan aikuisuuteen asti.
Muistat varmasti myös Pikku kakkosen Varokaa heikkoa jäätä -tietoiskun ahdistavine musiikkeineen. Pikku kakkosessa oli myös se kiva kirjoista tuttu pupu.
Ehkä katsoit vanhempiesi kanssa tuon ajan tv-viihdettä laajemminkin. Sinua nauratti Sisko ja sen veli, Reinikainen Faktahomma ja Velipuolikuu, mutta ehkä nauroit ihan eri kohdissa kuin vanhempasi.
Kiellettiinkö sinua lapsena leikkimästä vesilätäkössä? Syynä tähän saattoi oli Neuvostoliitossa tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus.
Maailman mullistuksista kuulit uutisista ja Ransulta, ja joka puolella soi Dingo.
Teksti-tv opetti kasarilapselle myöhemmin arvokkaan taidon kuluttaa lyhyttä, nopeaa uutistekstiä.
Yksi syntymävuosikymmenesi isoin uutinen, jota et ehkä muistakaan, oli presidentti Urho Kekkosen kuolema.
Koululaisena lama-Suomessa
Kun pääsit kouluikään, Suomen talous oli pettänyt ja lamauutiset täyttäneet tv:n ja radion. Koulussa puhuttiin työttömyydestä ja tulevaisuus saattoi pelottaa.
Myös vuonna 1994 lähetetyissä ensimmäisissä viittomakielisissä uutisissa kerrotiin lamasta. Maailmaltakin kantautui huonoja uutisia, kun Euroopassa sodittiin ensi kerran sitten toisen maailmansodan. Ohjelmat Bosnian sodan kauheuksista herättivät suomalaisten auttamisenhalun.
Samaan aikaan Suomi totuttautui monikulttuurisuuteen, ja koki vähintäänkin kasvukipuja.
Lama-Suomessa kasvaessa hyvät lastenohjelmat antoivat turvallisen ja mielenkiintoisen maailman, johon uppoutua. Japanilaissuomalaisesta Muumilaakson tarinoista tuli huippusuosittu, etkä ollut liian vanha katsomaan niitä 1990-luvun loppupuolellakaan. Ehkä myös luit alkuperäisiä Muumi-kirjoja.
Moni tenavaiästä sinulle tuttu lastenohjelma jatkui vielä pitkään.
Amerikkalaisesta saippuasarjasta Kauniista ja rohkeista tuli koko kansan ilmiö ja tuhannet kävivät katsomassa, kun Mtv3-kanavan sarjan tähdet vierailivat Suomessa. Olitko paikalla kirkumassa vai paheksuitko sivummalta?
Amerikkalaisen saippuan lisäksi myös suomalainen tv-draama keräsi hyvin yleisöä.
Samoin kuin koko perheen komedia. Muistatko Kyllä isä osaa- ja Mummo-sarjat?
Kummeli ja Studio Julmahuvi antoivat ysärikansalle paljon erilaisia hokemia. Oletko sinäkin "syönyt sen piirakan" tai huutanut Kanadaa?
Iltalypsy piti koululaisen ajantasalla politiikan puheenaiheista.
Kouluaikanasi Suomi äänesti isoista asioista. Vuonna 1994 presidentti valittiin ensi kertaa suoralla vaalilla ja samana vuonna Suomi päätti liittyä Euroopan unioniin. Presidentinvaaleissa yllättävän ison roolin sai huippusuosittu parisuhdevisailu Tuttu juttu show.
Vuoden 1996 europarlamenttivaaleissa oli ensimmäistä kertaa käytössä vaalikone Ylen uusilla verkkosivuilla. Internetistä ennustettiin tulevaisuuden ilmiötä.
Ylen etusivu vuonna 1996.Kuva: Yle1996,verkkosivu,verkkosivusto,WWW-sivut,yle,yle.fi etusivu
Autolautta Estonia upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Estonialta lähetettiin noin klo 1.22 ensimmäinen hätäkutsu. Heti hätäsanoman jälkeen Turun meripelastuskeskus aloitti pelastusoperaation. Aluksi oli tarkoitus pelastaa ihmisiä laivasta, mutta laiva upposi alle puolessa tunnissa hätäkutsun jälkeen. Aluksen 989 matkustajasta ja miehistöstä menehtyi 852. Heistä suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.
Prinsessa Diana sai surmansa auto-onnettomuudessa Pariisissa 31. elokuuta 1997. Paparazzeja paenneen Dianan kuolema herätti laajaa kritiikkiä keltaisen lehdistön toimintatavoista.
Koululaisena ehkä fanitit sitä musiikkia, joka nousi listoille ja jota näkyi Lista top40-ohjelmassa. Pitkätukkaiset ja silkkipaitaiset miehet lauloivat niin maailmalla kuin Suomessakin enemmän tai vähemmän tosissaan.
Sitä fanittamaasi musiikkia kuuntelit tv:n musiikkiohjelmien lisäksi Radiomafiasta, josta kuului myös oivaa huumoria.
Suurimpia tunteita herättivät amerikkalaiset ja brittiläiset tyttö- ja poikabändit. Suomen vierailut toivat yhteisen ilon huutaville faneille, mutta surun kyyneliäkin vuodatettiin bändien hajotessa.
Ehkä katsoitkin niitä musiikkiohjelmia vain, jotta saisit nauhoitettua VHS:lle lempparimusiikkivideosi.
Jos olit Spice girls -fani, ehkä keräsit heidän fanikuviaan, joita sai ostaa kioskeista. Tai ehkä keräsit Magic- tai Pokémon-kortteja? Pokémonista tuli ensimmäisen kerran ilmiö vuosituhannen vaihteessa.
Trendilemmikki Tamagotchi vaati jatkuvaa huolenpitoa.
Keräilyn ja tamagotcheilun ohessa sinua ehkä kiinnostivat muut ihmiset.
Nuoruutesi urheilu-uutinen oli tietysti jääkiekon maailmanmestaruus, mutta myös moni muu suomalainen keräsi menestystä.
Toinen kansallistunteennostatuskisa ei sujunut Suomelta ihan niin hyvin nuoruudessasi.
Euroviisut ja euroviisukarsinnat olivat muutosten kourissa 1990-luvulla. Vuosikymmenen alussa karsinnoista tuli mahtipontinen viihdetapahtuma, kunnes lama pakotti supistamaan.
Uuden vuosituhannen nuoret aikuiset
Nuorena aikuisena huomasit olevasi haluttu kohdeyleisö. Tv ja radio paitsi tekivät sinulle kohdennettua ohjelmaa, myös seurasivat sinua festareille ja muihin tapahtumiin.
Varsinkin kasarin loppupuolella syntyneille suunnatut ohjelmat täyttivät tv:n iltapäivät.
Radiomafia muuttui YleX-kanavaksi, mutta kesäkumeja jaettiin edelleen.
Vuosituhat oli alkanut iloisesti ja jopa odottaen Millennium-huumassa. Onneksi Y2K-pelot eivät toteutuneet.
Vuosituhannen alkuun suomalaiset pääsivät äänestämään toisen kerran suorassa vaalissa presidentistä. Valinta oli historiallinen, kun Suomen johtoon nousi ensimmäistä kertaa nainen. Näissä vaaleissa sukupolvesi vanhimmat pääsivät ensi kertaa äänestämään. Ehkä nämä olivat myös ensimmäiset vaalit, joiden tulosta jännitit katsomalla suoraa Tulosiltaa televisiosta.
Seuraavana vuonna katsoit, kun tornit kaatuivat ja maailmanrauha järkkyi.
Onneksi musiikkimaailmasta kuului hyviä uutisia.
2000-luvulla suomalainen musiikki teki maailmanvalloitusta ja muusikot täyttivät jälleen myös tv:n ja radion.
Suomalainen raskas musiikki jatkoi hurjaa suosiota maailmalla. Tämän olivat huomanneet myös Kummelit jo vuosikymmentä aiemmin.
Aikuisenakin pääsit torille tapaamaan, kun ensin Lordi voitti Euroviisut ja muutamaa vuotta myöhemmin Leijonat toisen kerran maailmanmestaruuden.
Ja yhdessä illassa suomen kieleen vakiintui uusi sana.
Samaan aikaan rakkaus ja minuus olivat arvoja, joista keskusteltiin.
2000-luvulla alkoi uusi television kultakausi, jolloin laadukasta draamaa virtasi suomalaisten kotiin niin Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta kuin Pohjoismaistakin.
Yllättävämpiä media-ilmiöitä olivat espanjalaiset saippuasarjat ja amerikkalaisen talk show-isännän Suomi-fiksaatio.
Vuosikymmenen parhaat naurut antoivat Pasila ja Ihmebantu.
Oma naama
ja oma sisältö
Syyskuun 9. vuonna 2006 avattiin Yle Elävä arkisto. Seuraavan vuoden kesällä Areena, josta kasvoi pian suomalaisten suosikkipalvelu. Pian tv-ohjelmien katsominen tiettyinä aikoina ja vain yksi jakso kerrallaan tuntui sinusta oudolta ja himoitsit ahmia kokonaisia tuotantokausia juuri silloin kuin itse tahdoit.
Jopa uutiset olivat nähtävillä juuri silloin, kun uutisennälkä vaivasi.
Kun ensin pääsi valitsemaan milloin ja mitä kuunteli ja katsoi, oli helppo päätös alkaa tehdä itse.
Koko some-aika vaati totuttelua, mutta sittemmin varsinkin Facebookista tuli arkielämän kommunikointiväline.
Koska tiedonvälitys ja viihde menee sinne, missä sinäkin olet, on varsinkin videokerronta muuttunut viime vuosina paljon. Ylen uudet sisällöt eivät välttämättä enää olleet tv- tai radio-ohjelmia. Uudet tavat tuoda sisltöä julki, kuten Kioski ja Folk, pyrkivät kertomaan vaikuttavia tarinoita.
Uudet mahdollisuudet kenen vaan julkaista mitä vaan toivat perinteiselle medialle uuden roolin myytinmurtajana sekä vihapuheen- ja valheenpaljastajana.
Ilmiöiden ja tapahtumien reaaliaikainen kommentointi on tuonut sinua myös lähemmäs ohjelmia, sillä voit keskustella suoraan ohjelmien, sivustojen ja palveluiden tekijöiden kanssa.
Jos olet syntynyt 1970-luvulla, katselit kenties pienenä Hyrrää ja Noppaa sekä ihastuit ihan uuteen lastenohjelmaan Pikku Kakkoseen. Presidentin synonyymi oli Kekkonen, koulussa katsottiin Koulu-tv:tä ja koulun jälkeen Kasmasiinia. Nuoruutesi identiteetin rakentuessa maa kynti lamassa, radiokanava oli Radiomafia ja vitsit Kummelista. Kotikatua ehdit katsoa ainakin jonkin jakson 17 vuoden ajalta. Suomi hyppi sohvilla, kun Leijonat voitti jääkiekon MM-kultaa 1995, Lordi Euroviisut 2006, ja kun poika palasi kotiin saunomaan 2011.
Kännykkäpelien klassikko eli Nokian matopeli, viralliselta nimeltään Snake oli suuressa suosiossa vuosituhannen vaihteen Suomessa. Välituntien ja taukohuoneiden suosikkipeli sai myös omat suomenmestaruuskisat, kun alan parhaat pelaajat kokoontuivat Helsingin messukeskuksessa järjestettyihin finaaleihin.
Matopelin kännykkäversio oli ohjelmistosuunnittelija Taneli Armannon luomus. "Nokian salainen ase" kertoi A-studion haastattelussa vuonna 2001 hittipelin synnystä. "Markkinointi oli saanut jostain ajatuksen, että pelejä täytyisi laittaa kännykkään ja pohdittiin sitten sitä, kuka nämä pelit tekisi. Mä sain sen sitten tehtäväkseni", muistelee Armanto.
Matopelin luoja Taneli Armanto A-studion haastattelussa vuonna 2001.Matopelin luoja Taneli Armanto vuonna 2001.Kuva: Yle kuvanauhakännykkä,matkapuhelimet,Nokia 6111,pelit,taneli armanto,taneli armanto, nokia, a-studio, 2001,
Snake II -pelin uutuuksina olivat muun muassa väliseinät.Nokian matkapuhelimen Snake II -peli.Kuva: Yle kuvanauha1990-luku,2000-luku,kännykkä,matkapuhelimet,Nokia,pelit
Ensimmäinen kännykkäversio pelistä julkaistiin Nokian 6110-puhelinmallissa vuonna 1997. Armanto suunnitteli myös myöhemmin Nokian puhelimissa olleet Memory-muistipelin ja Logic-logiikkapelin. Pelien lisäksi hän oli mukana keksimässä myös toista nuorisovillitystä, ladattavia soittoääniä. Haastattelussa suunnittelija toteaa itse olevan tyytyväinen teoksistaan ja kertoo pelien suosion hivelevän itsetuntoa.
Vuonna 2000 tv-uutisissa kerrottiin Helsingin messukeskuksessa pidetyissä matopelin suomenmestaruuskisoissa jopa kahdessa lähetyksessä. Kahdellatoista paikkakunnalla pelatuista karsinnoista finaaliin päätyi noin 40 matopeliässää. Edellisenä vuonna matopelin mestauus oli irronnut 1044 pisteellä, mutta vuonna 2000 sama tulos ylitettiin reippaasti jo karsinnoissa. Kilpailun voittaja sai palkinnoksi Nokia 3310 -puhelimen lisävarusteineen sekä matkan Alpeille ystävänsä seurassa.