
Kun ulkona myrskyää, tuulee ja on kylmä, niin hyytävä viima pyrkii myös sisätiloihin. Onneksi on olemassa kuitulevy, kodin villapaita, jolla kodin saa pidettyä vähällä vaivalla lämpimänä. Kuitulevyn ansiosta vilu, nuha ja reumatismi pysyvät poissa, jos mainokseen on uskomista.
Suomen Filmiteollisuuden vuonna 1950 valmistuneessa lyhytfilmissä mainostetaan huokoisen kuitulevyn erinomaisuutta. Ajan tavan mukaan mainoksessa on myös juonellinen tarina, jolla kuitulevyn tarpeellisuutta perustellaan.
Hirsiseinät halkeilevat ja lautatalojen puruseinät laskeutuvat. Usein tunkeutuu tuuli seinän läpi huoneisiin. Verhot heiluvat vedossa ja lämpö karkaa.
”Mutta entäpä jos estämme lämpöä karkaamasta. Jos emme päästää vetoa huoneisiin. Pankaa seinään siis huokoista kuitulevyä. Kuitulevy pitää lämmön, estää vedon ja pitää myös vieraat äänet loitolla”, filmissä kehutaan.
Mainosfilmin mukaan kuitulevy on noin neljä kertaa parempi lämmöneristäjä kuin kuiva puu ja imee ääntä 85 prosenttia paremmin kuin lautaseinä. Kuitulevy on myös kaunista katsella. Se suorastaan kaunistaa kotinne.
”Kuitulevyä käytetään joka puolella maailmaa. Kaikkialla, missä asumiskulttuuri on korkeammalla tasolla kuin meillä, on kuitulevy ratkaisevasti vaikuttanut asiantilaan.”
”Ruotsissakin käytetään kuitulevyä yli seitsemän neliömetriä henkilöä kohti. Meillä Suomessa ollaan vielä paljon jäljessä.” Suomen tehtaat ovat kuitenkin lisänneet tuotantoaan niin paljon, että nyt kuitulevyä riittää kotimaan tarpeisiin, filmissä lohdutellaan.
Kuitulevy valmistetaan männystä, pitkäkuituisimmasta puulajista. Raaka-aineeksi kelpaavat myös sahalaitosten rimajätteet ja muu toisarvoinen puutavara.
Ylen arkistossa filmistä on säilynyt viallinen versio. Filmin loppupuolella selostaja Eino Kaipainen sotkeutuu selostuksessaan. ”Anteeksi nyt meni sekaisin”, hän tokaisee.
Loppuosa filmistä onkin ilman selostusta, mutta kuitulevyn "erinomaisuus" tulee todistettua jo filmin alkupuolella.